Fizetős lesz a kelenföldi 4 P+R parkoló, még nem tudni az árakat!





Kezdetleges volt az előterjesztés, nem készült szakmai felmérés, de a kerület polgármesterével sem egyeztetett kellőképpen a főváros, így egyelőre nem határozta meg a Fővárosi Közgyűlés, mennyit kell majd fizetniük az autósoknak az eddig ingyenes kelenföldi P+R parkolókban.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.10.26.
XI. kerület átgondolatlan döntés

Novemberben lejár a Kelenföldi pályaudvarnál található P+R parkolási rendszerre vonatkozó szabályozás. A fővárosnak így lehetősége van rá, hogy díjszabást vezessen be, amellyel az előterjesztés alapján élni is fog.

Az 1500 férőhelyes parkolók, minden nap zsúfolásig tele vannak Fotó: Metropol/Bánkúti Sándor

Az M4-es metróberuházás keretében a Kelenföldi pályaudvar térségében 4 darab P+R parkoló létesült, közel 1500 várakozóhellyel. Az európai uniós támogatás feltétele volt, hogy 5 évig térítésmentes üzemeljenek ezek a várakozóhelyek, amelyeket azért építettek, hogy csökkentsék az agglomerációból beáramló forgalmat Budapesten azzal, hogy az autósok ingyen parkolhattak a parkolókban. Az 5 év most novemberben lejár, így Karácsony Gergely előterjesztésében a parkolási rendeletben meghatározott díjak mértékéig fizetőssé tenné a parkolást.

Fizetőssé válik november közepe után a kelenföldi 4 db P+R parkoló Fotó: Havran Zoltán/Magyar Nemzet

„A főpolgármester kezdetleges és átgondolatlan előterjesztést nyújtott be”

A Fővárosi Közgyűlés László Imre DK-s polgármester, képviselő javaslatára helyben módosította a javaslatot, így egyelőre kivették belőle a díjfizetési részt, de csak addig, amíg a XI. kerület Újbuda Önkormányzata és a Fővárosi Önkormányzat meg nem tárgyalja a pontos elképzelést, mert ugyanis ez eddig valamilyen okból elmaradt. Élő Norbert baloldali képviselő szerint, kevés a P+R parkoló a fővárosban és a következő javaslatig úgy kell átgondolják az előterjesztést, hogy abban már az is szerepeljen, hogy hogyan vegyék rá az autósokat, hogy minél többen járnak tömegközlekedéssel.

Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az előterjesztés valójában arra megy ki, hogy a P+R parkolási rendszer átkerüljön a hagyományos díjfizetésű parkolási rendszerek közé. A politikus reméli, hogy a díjszabás legfeljebb egy vonaljegy árának megfelelő napi árat jelent majd.

Spórolási szándékkal hozta meg döntését a Fővárosi Közgyűlés Fotó: BKK

Nem lesz karácsonyi díszkivilágítás Budapesten

Megszavazta a Fővárosi Közgyűlés, hogy idén nem kapcsolják fel az ünnepi fényeket városszerte. A Tüttő Kata főpolgármester-helyettes előterjesztésben szereplő számítások szerint, a díszkivilágítás kihagyásával csak 28,38 millió forintot spórol meg a főváros, amit az általános tartalékra szolgáló keretbe csoportosítanak át.

A BKV jövő évi költségvetési irányösszege irreálisan alacsony Pokorni Zoltán szerint Fotó: Magyar Nemzet

Pokorni Zoltán: Itt az ideje a Titanic Munkacsoport felállításának!

A jövő évi költségvetéssel kapcsolatban szólalt fel a Fidesz–KDNP képviselője, amelyben a baloldali többségű testület felelős döntésére hívta fel a figyelmet.

„Ha jön egy irdatlan jéghegy, akkor nem lehet úgy tenni mintha az nem lenne az orrunk előtt és nem közelítene. Majdnem mindenki aggódik a főváros pénzügyi helyzete miatt. Ahogy néztem, a BKV eddigi éves 150 milliárdos költségvetése helyett, jövőre durván csak 200 milliárddal számolnak. Ebben a kalkulációban az energiaár emelkedését csak duplájára teszik. Nyilvánvalóan ez ennek többszöröse lesz. A XII. kerületben mi tizenegyszeres gázárnövekedéssel számolunk. Ez egy olyan mértékű növekedés, amely a 400 milliárdos fővárosi büdzsét megborítja. Főpolgármester úr kijelentése, miszerint fölösleges megspórolni tíz- vagy százmilliókat, hogy ha százmilliárdok hiányoznak, szerintem hibás megközelítés. Előttünk a jövő évi költségvetés, én azt kérem ne politikai kalkulációk alapján tervezzék a jövő évet. Olyan információink vannak, azzal bátorítják önöket, hogy jövő szeptemberben vigyék csődbe a BKV-t és így induljon a baloldal 2024-es kampánya” – mutatott rá Pokorni Zoltán.





Ezeket olvastad már?
Ide semmiképpen ne menj nyaralni: ezek a világ legveszélyesebb üdülő városai

Ide semmiképpen ne menj nyaralni: ezek a világ legveszélyesebb üdülő városai

Szijjártó Péter: Az utolsó órában vagyunk, hogy kikerüljünk a háborús őrületből

Szijjártó Péter: Az utolsó órában vagyunk, hogy kikerüljünk a háborús őrületből

Aggódhat Karácsony: közvetlen bizalmi köréből szivároghattak ki titkos dokumentumok

Aggódhat Karácsony: közvetlen bizalmi köréből szivároghattak ki titkos dokumentumok

Azt akarja az anyuka, hogy javítsam fel a fia elégtelen osztályzatát, mert megérdemli, hogy átmenjen

Azt akarja az anyuka, hogy javítsam fel a fia elégtelen osztályzatát, mert megérdemli, hogy átmenjen

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás