Félelmetes jelentést hoztak nyilvánosságra, ez okozta az élőlények pusztulását a Marson





Kutatók egy csoportja azt vizsgálta, hogy a Földön miért indult el az evolúció, a Marson pedig miért állt meg.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.10.17.
ijesztő eredmény

Amerikai kutatók egy csoportja friss elméletet publikált a Mars bolygóról. Állításuk szerint évmilliárdokkal ezelőtt az égitesten található mikroélőlények saját maguk pusztíthatták el a bolygójuk éghajlatát annyira, hogy utána már ne alakulhasson ott ki élet. Az elmélet szerint a mikroszkópikus marsi élőlények véletlenül tönkretehették a saját bolygójuk légkörét.

Évmilliókkal ezelőtt hasonló légköre lehetett a Marsnak, mint a Földnek /Fotó: Shutterstock

A kutatócsoport szimulálta, hogy milyen körülmények lehettek a Mars felszínén, és arra a következtetésre jutottak, hogy néhány millió évvel ezelőtt hasonló légköre lehetett a bolygónak, mint a Földnek. A Mars azonban távolabb helyezkedik el a Naptól, mint a mi bolygónk, és a gázösszetétele is más, ezért ez az égitest jobban függött az üvegházhatást okozó gázoktól, mert azok tartották szinten a hőmérsékletet. Vesztét azonban az élőlények okozták – számolt be róla a Daily Star.

A szimuláció szerint a Marson olyan ősi mikrobák éltek, amelyek a földkéreg alatt laktak, ugyanis hideg volt a felszínen a létezésükhöz. Sajnálatos módon ezek az élőlények hidrogént fogyasztottak és melléktermékként metánt termeltek, ezzel pedig azt okozták, hogy néhány százezer év alatt még jobban lehűtötték a bolygójuk légkörét. Ezért még mélyebbre költöztek a föld alatt, míg végül a korábbi 10-20 Celsius-fokos átlaghőmérséklet –57 fokig hűlt a vörös bolygón, és ezzel visszafordíthatatlan károkat okoztak az égitest légkörének.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás