Érdemes megőrizni a népszámlálás végéig a számlálóbiztostól kapott igazolást





A számlálóbiztosok minden olyan lakcímet felkeresnek október 20. és november 20. között, ahonnan nem érkezett kitöltött kérdőív a népszámlálás online szakaszában. Arról, hogy pontosan hogyan zajlik a népszámlálás, ha kérdezőbiztosok keresik fel a lakosságot, Kovács Marcellel, a népszámlálás projektvezetőjével beszélgettünk. (x)



Megosztás
Szerző: Pr Cikk
Létrehozva: 2022.10.24.
Módosítva: 2022.11.10.
hirdetés

 

- Ebben az időszakban a számlálóbiztosok segítségével lehet kitölteni a kérdőíveket. A számlálóbiztosok hétköznap és hétvégén is dolgoznak. Becsengetnek az érintett lakcímekre, és elmondják, miért jöttek. Ha alkalmas az időpont az interjúra, akkor felteszik a kérdéseket. A népszámlálási kérdésekre bármelyik, a háztartásban élő, 18. életévét betöltött cselekvőképes személy válaszolhat. Ha nem tartózkodik otthon olyan személy, aki válaszolna, vagy az időpont nem alkalmas a kérdőív kitöltésére, a számlálóbiztos otthagy egy értesítőt, megjelölve rajta a következő felkeresési kísérlet időpontját, valamint a telefonos elérhetőségét. Ezt a telefonszámot tárcsázva időpontot is egyeztethetünk a számlálóbiztossal, így legközelebb akkor megy ki az adott lakcímre, amikor az biztosan megfelel az ott élőknek – hívja fel a figyelmet a szakember.

 

Kovács Marcell, népszámlálás projektvezető

 

Felmutatja az igazolványt

 

 

Minden számlálónak saját, névre szóló, egyedi azonosítószámmal rendelkező számlálóbiztosi igazolványa van. - Ez az igazolvány a személyi azonosságot igazoló fényképes okmánnyal, tehát a személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy jogosítvánnyal együtt érvényes. Amikor a számlálóbiztos becsönget valahová, fel kell mutatnia a számlálóbiztosi igazolványát. Személyét a népszámlálás teljes időszakában működő, ingyenesen hívható információs telefonszámon (+36-80-080-143) is tudjuk ellenőrizni a lakcímünk alapján. Nem kötelező beengedni a számlálóbiztost, ha valaki azt szeretné, a kérdőívet ki lehet tölteni az ajtóban állva is – tudjuk meg Kovács Marcelltől.

 

A népszámlálás célja a népesség és a lakáshelyzet teljes körű felmérése. A lakáskérdőíven az otthonok alapvető adatait kell megadni melyek szintén fontosak, hiszen a válaszok segítségével kaphatunk pontos képet a háztartások lakáskörülményeiről.

 

 

Titkosítják az adatokat

 

 

- A kérdőívek lezárásakor a rendszer az adatokat automatikusan titkosítja, a beküldéssel azok közvetlenül a KSH védett szerverére érkeznek, ahol a nevek leválasztásra kerülnek és a statisztikai adatok egy technikai azonosítót kapnak – emeli ki Kovács Marcell. - Az adatfeldolgozás végén minden kapcsolat megszűnik az adatok és a természetes személyek között, így az általunk megadott információkat már semmilyen módon nem lehet hozzánk kapcsolni. A népszámláláskor gyűjtött adatok nem hagyhatják el a KSH-t, azokat más szervezetnek átadni nem lehet. Az adatok csak statisztikai célra, összesítve jelenhetnek meg – teszi hozzá. A szakember azt kéri, legalább a népszámlálás végéig mindenki őrizze meg a számlálóbiztostól kapott igazolást, illetve az abban szereplő kitöltést igazoló kódot. Szükség esetén ezzel lehet igazolni, hogy részt vettünk a népszámlálásban.

 

 

A nepszamlalas2022.hu oldalon részletes információt és válaszokat találunk a gyakran felmerülő kérdésekre, valamint ingyenesen hívható a +36–80–080–143 információs telefonszám is.

 

(x)





 





Ezeket olvastad már?
Holttestet találtak egy székesfehérvári parkban, rettegnek a helyiek

Holttestet találtak egy székesfehérvári parkban, rettegnek a helyiek

Orbán Viktor: Az európai emberek véleménye nem egyezik az EU háborúpárti vezetőinek véleményével

Orbán Viktor: Az európai emberek véleménye nem egyezik az EU háborúpárti vezetőinek véleményével

Érdemes felnézned az égre már május első hétvégéjén: csodában lehet részed

Érdemes felnézned az égre már május első hétvégéjén: csodában lehet részed

Fejfájásra ébredt: néhány órával később meghalt egy 22 éves lány

Fejfájásra ébredt: néhány órával később meghalt egy 22 éves lány

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás