RETRO RÁDIÓ

„A Kiliánból ide hallatszott a himnusz” – így emlékeznek a budapestiek a forradalomra





Mutatjuk, mi történt az ’56-os forradalomban, de a Metropol arra is kíváncsi volt, hogy a budapestiek tudják-e, mire emlékezik az ország október 23-án.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.10.23.
Tisztelgés

Elég volt a megalázottságból, a félelemből és kiszolgáltatottságból, az éjszakai elhurcolásokból és a rögtönítélő népbírósági perekből! – Ezt mondták a műszaki egyetem hallgatói, akikhez rövid időn belül több fiatal és hatalmas budapesti tömeg is csatlakozott október 23-án.

A tömegtüntetés a kommunista pártvezetés ellenséges reakciója és a fegyvertelen tömegre leadott véres sortűz következtében még aznap éjjel fegyveres felkeléssé nőtt Fotó: AFP

Az 1956-os forradalom a magyar nép sztálinista diktatúra elleni forradalma és a szovjet meg­szállás ellen folytatott szabadságharca. A budapesti diákok békés tün­te­té­sével kezdődött 1956. október 23-án, és a fegyveres felkelők ellenállásának felmorzsolásával feje­ződött be november 10-én.

Pongrátz András és társai leverték a Sztáliná-szobrot Fotó: AFP

A fegyveres felkelés a kormány bukásához, a szovjet csapatok visszavonulásához, majd a többpártrendszer visszaállításához és az ország demokratikus átalakulásához vezetett. November első napjaiban az új kormány megkezdte a tárgyalásokat a Szovjetunióval a szovjet csapatok teljes kivonásáról, a Varsói Szerződésből való kilépésről és az ország semlegességéről. A szovjet politikai vezetés azonban a kezdeti hajlandóság után meggondolta magát, és miután a nyugati nagyhatalmak biztosították arról, hogy nem nyújtanak a magyar kormánynak segítséget, november 4-én a szovjet csapatok hadüzenet nélküli háborút indítottak Magyarország ellen. Az aránytalan túlerővel szemben egyedül maradt ország több napon át folytatott szabadságharca így végül elbukott.

A legtöbb tankot a Corvin közből semmisítették meg, Molotov-koktélok segítségével Fotó: Fortepan/Faragó György

A harcokban a becslések szerint 2652 magyar és 720 szovjet állampolgár esett el. A forradalom következményeként pedig 200 ezren hagyták el az országot.

Így emlékeznek a budapestiek a forradalom hőseire

Erika: „22 éves voltam akkoriban. Miután én itt lakom a Mester utcában, meglehetősen zűrösen éltem át. Tulajdonképpen november 4-ig minden ember lelkes volt. A Kiliánból ide hallatszott a himnusz. Negyedikén arra ébredtünk, hogy ágyúztak.”

József: „A koromnál fogva nyugdíjas vagyok, tisztelettel vagyok a megemlékezések felé.”

György: „Volt egy nemzeti felkelés, amit a CIA robbantott ki, mert akkor volt a szuezi válság. Az orosz katonák oda indultak, és lehetőségük volt Európát két hét alatt lerohanni. Ezt a CIA gátolta meg, hogy mi visszatartsuk az orosz csapatokat.”





Ezeket olvastad már?
Kiadták a riasztást, záporral és széllel érkezik a melegedés

Kiadták a riasztást, záporral és széllel érkezik a melegedés

Szétesett a ferencvárosi baloldal: Baranyi gyengén muzsikál, Gegesy és Gyurákovics között dől el a választás?

Szétesett a ferencvárosi baloldal: Baranyi gyengén muzsikál, Gegesy és Gyurákovics között dől el a választás?

Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás