Szeretnéd, hogy meleg legyen a lakásodban? Így helyezd el a tűzifát a kályhában





Ha jobban ég le a tűzifa, a meleg is tovább tart ki a lakásban vagy a házban. Figyelemre méltó módszert javasolnak a szakemberek, érdemes megfogadni.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.09.07.
okos tippek

Sokan mondanák, hogy ó bagatell, egy kályhát mindenki fel tud fűteni. Pedig nem így van, hiába esküszik mindenki a saját módszerére. A Magyarországi Cserépkályhások, Kandallóépítők és Gyártók Országos Ipartestületének ajánlása összefoglalja a legfontosabb tanácsokat. Ha ezt megfogadjuk, akkor biztosan tovább tart a meleg az otthonunkban.

Fontos a megfelelő fűtési módszer kiválasztása Fotó: Kisalföld

Egy kivágott fának csak két év múlva lesz jó a fűtőértéke

Mivel a frissen vágott fában még sok a nedvesség (50-60 százalék), így ezzel az idei fűtési szezonban biztos, hogy nem tudunk fűteni. Igaz, hogy pár hónap alatt megfelelő tárolás mellett 30-40 százalékra csökken a nedvességtartalom, de a félszáraz fából keletkező vízgőz megterheli a kéményt és szurkosodást okoz. Fontos tehát, hogy egy-két évig természetes úton száradjon a fa, akkor 15-18% nedvességű lesz. A fűtőérték különbsége tehát több mint kétszeres! A szakemberek azt javasolják, a tűzifát egyenletes hosszra (25-30 centiméter) és vastagságra (6-10 centiméter) hasítsuk fel.

A legjobb, ha állítva helyezzük be a tűzifát a kályhába

Az ipartestület az ajánlásban megemlít egy széles körben elterjedt rossz begyújtási módot. Sokan ugyanis két oldalról két vastagabb fahasábra keresztben pakolják a vékony gyújtósdarabokat, majd erre vastagabb fát raknak, a kupacot pedig alátömött újságpapírral próbálják meggyújtani. Ez azonban megterheli a kályhát és nem lesz tökéletes az égés. A szakértők azt tanácsolják, állítva helyezzük a tűztérbe a fát: a vastagabb hasábokat döntsük a tűztér hátfalához, ezek elé kerüljenek a vékonyabb fadarabok. Az ajtóhoz elegendő pár szál gyújtós vastagságú, vékony fa. Ezt a bepakolt mennyiséget egy alágyújtósféleséggel gyorsan fellobbanthatjuk. Ezzel a módszerrel az égés ideje megnyúlik, a kályha több hőt tud felvenni, így könnyebben létrejön a tökéletes égéshez szükséges magas hőmérséklet.

Melegítsük fel külön a kéményt

Ősz elején, amikor még délután jó idő van, de reggelre lehűl a ház, már be lehet fűteni a cserépkályhát. De mi történik akkor, ha visszaömlik a füst a légtérbe? Ilyenkor valószínűleg hidegebb van a lakásban, mint kint, vagy a tetőcserepek miatt úgynevezett hőpárna alakul ki, amely visszatartja a kéményhuzatot. Hogy tudjuk ezt kiküszöbölni? Az első begyújtást akkor tegyük meg, amikor még picit melegebb van a házban, mint kint. Ha erre nincs lehetőségünk, nyissuk ki a kéményajtót és újságpapír elégetésével melegítsük fel a kéményt teljes hosszában.





Ezeket olvastad már?
Mitől fél ennyire? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

Mitől fél ennyire? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

Botrányos Ovi+ Program Óbudán: Havi 60 ezret gombolnának le a tiltakozó szülőkről

Botrányos Ovi+ Program Óbudán: Havi 60 ezret gombolnának le a tiltakozó szülőkről

Szenzációs siker - Magyar sör került a világ legjobbjai közé

Szenzációs siker - Magyar sör került a világ legjobbjai közé

Nem mindennapi videóval üzent Orbán Viktor az érettségizőknek

Nem mindennapi videóval üzent Orbán Viktor az érettségizőknek

Top hírek

Magyar Péter

Mitől fél ennyire? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

50 milliós BMW-k, csúcstechnika, a pesti éjszakából jól ismert alakok... Miközben egy botrányba fulladt pr-akció keretében Magyar Péter vonattal utazott Debrecenbe, csapata 50 milliós BMW X6-osokkal, Mercedes buszokkal, „szolgálati” csúcstechnikával felszerelve az autópályán ment a vasárnapi rendezvény helyszínére.





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás