Így nőtt a fiatalok fizetése az szja-kedvezmény lejárta után





Egy friss kutatásból kiderült, hogy a fiatalok fele a 25. életévük betöltése után is ragaszkodna az szja-mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez. Ennek érdekében a kedvezmény lejárta után fizetésemelést kérnének, hogy ne csökkenjen a fizetésük.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.09.24.
állás

Az idén bevezetett szja-mentesség minden 25 év alatti munkavállalót pozitívan érintett, hiszen megnőtt a nettó bérük. A Work Force friss felméréséből kiderült, hogy ezek a fiatalok a 25. születésnapjuk után is ragaszkodnának a magasabb bérhez, ezért fizetésemelést terveznek kérni a kedvezmény lejárta után.

A fiatalok adókedvezménye hatással volt a többi munkavállalóra is

A Work Force HR szolgáltató megbízásából készült Pályakezdő Index kutatásából többek között az is kiderül, hogy az adókedvezmény bejelentését követően történt-e változás a válaszadók bruttó munkabérében.

– a fiatalok szja-mentességének életbe lépését követően nőtt a fizetése: 50,4%

– nem változott bruttó munkabére: 47,8%

– bruttó fizetésük csökkent: 1,8%

„Jól mutatja a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetet, hogy a válaszadók több mint felének (50,4%-ának) munkaadója az szja-mentesség bevezetése mellett még a fizetés bruttó összegét is megemelte. Természetesen ez a növekedés munkahelyváltással is teljesülhetett, mindenesetre ezek a válaszok határozottan alátámasztják azt a bérversenyt, amit a mindennapokban mi is megtapasztalunk” – mondta Czellecz Zoltán, a Work Force cégvezetője.

A fiatal munkavállalók szja-kedvezmény után is magasabb fizetést szeretnének FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Pozitívan növelte a munkahelyi teljesítményt a magasabb bér:

– nőtt a fiatalok lojalitása

– pozitívabb szakmai hozzáállás

– javult az elvégzett munka minősége

A munkáltatóknak érdeke kiszolgálni a fiatalok igényeit

A kutatás arra is rámutatott, hogy a munkaadóknak érdemes komolyan venniük a fiatalok béremelésre vonatkozó igényét. A válaszadók túlnyomó többsége, 83,4 százaléka ugyanis fontolóra venné a munkahelyváltást, ha nagyobb fizetést helyeznének kilátásba, és csak valamivel 10 százalék alatt van azok aránya, akik még ilyen esetben is kitartanának aktuális munkaadójuk mellett.

„A magasabb fizetés egyértelműen komoly vonzerőt jelent a fiatalok számára. A cégeknek érdemes tehát felkészülniük arra, hogyan kezeljék majd azokat a helyzeteket, amikor a 25-öt betöltő fiatalok béremelést kérnek. Az egyszerű elutasítás ugyanis könnyen azt eredményezheti, hogy máshol helyezkednek el a vállalatot már megismerő, fejlődésre képes, a társaság jövőjét jelentő fiatalok” – hangsúlyozta Czellecz Zoltán.





Ezeket olvastad már?
Megdöbbentő hírek érkeztek az egri vasútállomáson áramütést szenvedett fiúról - videó

Megdöbbentő hírek érkeztek az egri vasútállomáson áramütést szenvedett fiúról - videó

Gyurcsány Ferenc hírt adott magáról

Gyurcsány Ferenc hírt adott magáról

Új párjával ölette meg exét a 19 éves lány

Új párjával ölette meg exét a 19 éves lány

Egy monacoi bankszámlára is került a Lánchíd-pénzből?

Egy monacoi bankszámlára is került a Lánchíd-pénzből?

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás