Energia-veszélyhelyzet: az átlagfogyasztóknak marad a rezsicsökkentés!





A rendkívüli kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette, hogy energia-veszélyhelyzetet hirdet ki a kormány. A hét pontból álló terv célja, hogy felkészüljünk az előttünk álló energiaválságra. A legfontosabb cél pedig, hogy meg tudjuk védeni a rezsicsökkentést. A háztartások háromnegyedét nem érintik a változások, csak a sokat fogyasztók fogják az áram- és gázszámlájuk átlag fölötti részét piaci áron fizetni augusztustól.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.07.13.
európai energiaválság

A háborús energiaárak és az európai energiaellátási problémák Magyarországra is kihatnak, ezért Orbán Viktor miniszterelnök szerda reggelre a Karmelita kolostorba összehívta a kormánykabinetet, amelynek tagjai a szakmai kabineteket vezető miniszterek. Az ott született döntésekről Gulyás Gergely, Németh Szilárd és Szentkirályi Alexandra számoltak be a rendkívüli kormányinfón.

Hét pontból álló terv lép életbe az energia-veszélyhelyzet értelmében

Hét pontból álló terv lép életbe az energia-veszélyhelyzet értelmében – mondta Gulyás. A cél, hogy felkészüljünk az előttünk álló energiaválságra. A legfontosabb cél, hogy meg tudjuk védeni a rezsicsökkentést.

Első pont:

Kétmilliárd köbméterre nő a hazai földgázkitermelés – mondta Gulyás.

Második pont:

A kormány felhatalmazta Szijjártó Péter külügyminisztert, hogy további gázkészletet szerezzen be. Ma a tározók 44 százalékig töltöttek – mondta a miniszter. A cél a lehető legnagyobb méretű készlet.

Harmadik pont:

Kiviteli tilalom az energiahordozókra és a tűzifára.

Negyedik pont:

A kormány fokozza a hazai lignitkitermelést.

Ötödik pont:

A Mátra Erőmű blokkjait minél előbb újra kell indítani.

Hatodik pont:

A biztonságos áramtermelés fenntartása érdekében kezdeményezik a paksi blokkok üzemidejének fenntartását.

Hetedik pont:

Aki az átlag felett fogyaszt, az fizesse meg a piaci árat. A kormány a rezsicsökkentés fenntarthatósága érdekében az átlagos fogyasztók számára marad meg a rezsicsökkentés. Nem fér bele, hogy mindenkinek elérhető legyen a rezsicsökkentés. 2523 kilowattóráig az áram, 1525 köbméterig a gáz rezsicsökkentett árát kell fizetni.

A háztartások háromnegyedében teljes mértékben megmarad a rezsicsökkentés

Németh Szilárd kormánybiztos arról beszélt, hogy a rezsicsökkentés fenntartása érdekében volt szükség az energia-veszélyhelyzet kihirdetésére. Nem fér bele, hogy mindenki korlátlanul a csökkentett árat fizesse, így aki az átlagnál többet fogyaszt, annak a piaci árat kell fizetni. A kormány a rezsicsökkentést megvédi, az átlagfogyasztás tekintetében marad a rezsicsökkentés – mondta a miniszter.
Az átlagfogyasztás az áram esetében 2523 kilowattóra, 1729 köbméter évente a gáz esetében. 7750 helyett 58 800 forint lenne a villanyszámla, míg a gáz esetében több mint 121 ezer forintot kellene fizetni 11 ezer forint helyett – ismertette Németh Szilárd.
Havi szinten az átlagos fogyasztók esetében 158 691 forint marad. A háztartások háromnegyedében teljes mértékben megmarad a rezsicsökkentés – mondta Németh Szilárd.
Marad a nagycsaládos kedvezmény
Minden háromgyermekes család esetében még plusz 600 köbméternyi többletfogyasztás jár – mondta Németh Szilárd.

Itt kövesd élőben a kormányinfót:

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Orbán Viktor az európai energiaválságról tanácskozott a kabinetvezető miniszterekkel szerdán.

A háborús energiaárak és az európai energiaellátási problémák Magyarországra is kihatnak, ezért Orbán Viktor miniszterelnök szerda reggelre a Karmelita kolostorba összehívta a kormánykabinetet, amelynek tagjai a szakmai kabineteket vezető miniszterek – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A kabinetvezetői értekezletet azért tartják, mert energia-veszélyhelyzet van Európában; az ukrajnai háború miatt emelkednek az energiaárak, és az elmúlt napokban világossá vált, hogy az őszi-téli időszakban nem lesz elegendő gáz az Európai Unió országaiban.





Ezeket olvastad már?
Pofátlanság: kapucnis tolvajok lopják a májusfákat Nyíregyházán

Pofátlanság: kapucnis tolvajok lopják a májusfákat Nyíregyházán

Fontos bejelentést tett a BKK, ez most mindenkit érint

Fontos bejelentést tett a BKK, ez most mindenkit érint

Rejtélyes tragédia: trafóházban rázta halálra az áram Pétert

Rejtélyes tragédia: trafóházban rázta halálra az áram Pétert

Orbán Viktor: Csak az szavaz a békére, aki a Fideszre szavaz

Orbán Viktor: Csak az szavaz a békére, aki a Fideszre szavaz

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás