Megrázó adatok, a szívroham egy aggasztó okára derült fény

Azok az emberek, akik forgalmas utak, vasutak közelében vagy repülési útvonalak alatt élnek, nagyobb valószínűséggel szenvednek szívproblémától.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.05.01.
szívpanasz

Téves az az elképzelés, miszerint a szívproblémákért csak a légszennyezés vagy az egyéni egészségügyi problémák okolhatók. A kutatók a zajszennyezés káros hatásaira hívták fel a figyelmet.

Minden 20. betegségnek köze van a zajszennyezéshez – Fotó: Getty Images

Az Egyesült Államokban végzett tanulmány szerint a szívroham előfordulásának esélye 72 százalékkal magasabb azokon a helyeken, ahol nagy a közlekedés okozta zajterhelés. A megfigyelések alapján ezeken a területeken, azaz a nagyvárosokban 100 000 emberre vetítve 3336 szívroham fordul elő, míg a csendesebb területeken 100 000 emberre számítva 1938 az esetszám. A kutatók becslése szerint a nagy zajterhelés az összes szívroham öt százalékát okozza, vagyis minden 20. betegség összefüggésbe hozható ezzel a környezeti ártalommal.

A tanulmányban 16 000 beteg adatait elemezték. A vizsgált, New Jersey-ben élő páciensek 2018-ban kerültek kórházba szívinfarktus miatt. Akiket naponta 65 decibeles – hangos beszédnek vagy nevetésnek megfelelő – vagy magasabb zajterhelés ért, ők tartoznak a kockázatnak kitett csoportba. A tanulmány megjegyzi, hogy sokan tapasztalhatnak közülük viszonylag csendes időszakokat, amelyeket hangosabb események szakítanak meg, mint például a teherautók, a vonatok vagy a repülők közlekedése.

A vizsgálatban részt vevő kardiológusok megjegyzik, hogy tovább kell gondolkodni a hagyományos kockázati tényezőknél. A dohányzás, magas vérnyomás, cukorbetegség mind felelős lehet az ember állapotának rosszabbra fordulásáért, de a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának okaként végre számításba kell venni a lég- és zajszennyezettséget is.









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás