RETRO RÁDIÓ

Történelmi pillanat fotói: így zajlott Magyarország első női köztársasági elnökének beiktatása

Szombaton délelőtt ökumenikus istentisztelettel vette kezdetét Novák Katalin államfői beiktatási programja, amely a Kossuth téren folytatódott.Megosztás
Szerző: Metropol
2022.05.14. 12:40
Novák Katalin

A Kálvin téri református templomban tartott ökumenikus istentisztelet követően a Kossuth téren beiktatták Magyarország március 10-én megválasztott köztársasági elnökét, Novák Katalint.

Az első női államfő beiktatását a Kossuth téren tartották, az eseményen a hatalmas tömeg mellett az Országgyűlés számos tagja is részt vett Fotó: Metropol

A beiktatáson részt vett mások mellett Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Áder János leköszönt államfő.

A beiktatást az Országgyűlés elnöke, Kövér László nyitotta meg az Országház előtt Fotó: Metropol

Minősített felelősségének nevezte Novák Katalin köztársasági elnök szombaton, hogy elnökként megmutassa, mit jelent számára szülőföldje, Magyarország, a honfitársai, a magyarok, és mit gondol „közös életünkről és világban betöltött helyünkről”.

A rendszerváltást követő Magyarország hatodik köztársasági elnöke díszsorfal mellett vonult fel Fotó: Metropol
Novák Katalin családjával Fotó: Metropol

Novák Katalin az Országház előtt tartott beszédében kiemelte: ebből a személyes magyar világnézetből következnek majd cselekedetei köztársasági elnökként.

A magyar zászló felvonása a program leglátványosabb részeinek egyike volt Fotó: Metropol
Magyarország első női köztársasági elnőke beszédet mondott Fotó: Metropol

„Együtt vagyunk, itt Európa szívében, az ország fővárosában, a Kárpát-medence közepén, a nemzet főterén, de együtt vagyunk abban a szándékban és akaratban is, hogy a magyaroknak a huszadik század erkölcsi megrendüléshez vezető évtizedei után a huszonegyedik században jobb, szebb, békésebb, gazdagabb és biztonságosabb életet teremtsünk” - fogalmazott az újonnan beiktatott államfő.

A beiktatást követően Rúzsa Magdi is énekelt Fotó: Metropol

Novák: „elítéljük a putyini agressziót”

Elítélte a putyini agressziót, egy szuverén állam megtámadását Novák Katalin köztársasági elnök beiktatási beszédében szombaton Budapesten, a Kossuth Lajos téren.

Novák Katalin tíz pontba szedve ismertette az ukrajnai háborúval kapcsolatos gondolatait. A putyini agresszió elítélése mellett kijelentette: Magyarország örökre nemet mond a Szovjetunió visszaállítását célzó minden törekvésre. A magyarok békét akarnak - mondta, követelve a háborús bűnök kivizsgálását és megbüntetését.

Jelezte: Magyarország nem semleges, „az ártatlan áldozatok és az igazság oldalán állunk”, az EU és a NATO tagjaként vállalt kötelezettségeinek Magyarország eleget tesz.

Novák Katalin köztársasági elnök beiktatási beszédet mond Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az államfő közölte azt is: Magyarország nem mond le szuverenitásáról, támogatja Ukrajna csatlakozását az európai országok közösségéhez. Úgy fogalmazott: Magyarország kész áldozatot hozni a békéért, és nem akadályozza szövetségeseink áldozathozatalát, de nem egyezik bele olyan döntésekbe, amelyek nagyobb áldozatot követelnek a magyaroktól, mint amekkora fájdalmat okoznak az orosz agresszornak.

Novák Katalin a béketárgyalások folytatása érdekében közvetítő szerepet ajánlott fel, és kiállt az ukrajnai magyarság érdekeiért is.

Fotó: Metropol

Novák: többen, jobban, szebben éljünk Magyarországon!

Köztársasági elnökként a következő öt évben azon dolgozik majd, hogy többen, jobban, szebben éljünk Magyarországon - mondta Novák Katalin az államfői beiktatási ünnepségén szombaton, Budapesten, a Kossuth Lajos téren.

Úgy fogalmazott: köztársasági elnökként abban fogja erősíteni a magyarokat, ami személyes meggyőződéséből fakad, a kereszténységen nyugvó értékrendben, az élet továbbadásának, a gyermekek szeretetben való nevelésének bátorításában, a megfogant emberi élet és a család védelmében, egymás tiszteletében, a gyengék gyámolításában. Hozzátette: szót emel azért, hogy segítsék a fiatalokat a családalapításban, a hivatásból és a gyermekvállalásból, idősgondozásból fakadó feladatok együttes ellátásában.

Novák Katalin köztársasági elnök, mellette férje, Veres István Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Védjük a teremtési rendet és a teremtett világot” - mondta, felhívva a figyelmet a nagycsaládok, a főállású szülők, az örökbefogadók és a gyermekeikről egyedül gondoskodók támogatásának fontosságára.

Dolgozzunk azért, hogy a felelős gyermekvállalásnak ne legyen anyagi akadálya - kérte az államfő.

Fotó: Metropol
Fotó: Metropol

A beiktatást követően a program nyílt délutánnal folytatódik a köztársasági elnök hivatalában, a budavári Sándor-palotában.

Elkészült a Metropol Nagy Budapesti Korrupciótérképe! Nézd meg, melyik kerületben mennyit loptak – kattints a milliárdokért!

Ezeket olvastad már?
M3 metró: hiába Karácsony a főpolgármester, akkor se lesz légkondi!

M3 metró: hiába Karácsony a főpolgármester, akkor se lesz légkondi!

„Nincs, aki ne gyászolná Zolit" – Otthonában lőtte magát főbe a biharugrai férfi

„Nincs, aki ne gyászolná Zolit" – Otthonában lőtte magát főbe a biharugrai férfi

Nincs menekvés: szinte az összes vármegyére riasztást adtak ki

Nincs menekvés: szinte az összes vármegyére riasztást adtak ki

Kispesten újabb értelmetlen biciklisávot akarnak felfesteni

Kispesten újabb értelmetlen biciklisávot akarnak felfesteni

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás