RETRO RÁDIÓ

Ezért vedd le mindig a cipőd, amint belépsz a lakásba

Örök vita tárgya, hogy szabad-e a lakásban cipőben járkálni, vagy a lábbelinek a küszöbön túl a szekrényben a helye – most a tudósok is véleményt nyilvánítottak.Megosztás
Szerző: Metropol
2022.03.14. 13:00
cipőtalp

A vitát nagy valószínűséggel egy életre eldöntötte az Arizona Egyetem kutatása: Dr. Charles Gerba, a mikrobiológia és környezettudomány professzora és csapata a cipőtalpon található baktériumok vizsgálatát követően javasolta, hogy amennyiben jót szeretnénk magunknak és szeretteinknek, semmiképp ne viseljünk utcai cipőt a lakóterünkön belül. Ha ugyanis ezt tesszük, baktériumok és egyéb fertőzések tucatjait szórjuk széjjel a szobáinkban – írja a Today.

Fotó: Pixabay

A beszámoló szerint ha egy cipőnket már legalább egy hónapja rendszeresen hordjuk, akkor a talpán 93 százalékos valószínűséggel megtalálható valamilyen fajta ürülék és az abból származó baktérium. Ezeket nagy valószínűséggel a járdán szedtük össze, de ugyanolyan veszélyes terület a nyilvános mosdók padlója is. A szakértők E. coli baktériumot is igen magas számban találtak a cipőtalpakon, és bár többségében ártalmatlanul legyűrjük a baktériumot, gyengébb szervezet esetében hasmenést, légzési nehézséget, de akár tüdőgyulladást is okozhat.

A cipők gyakorlatilag mobilissá teszik a baktériumokat, bárhová eljuthatnak a lábunkon utazva, és utána a lakás számos pontján szétszórjuk a kórokozókat” – mondta Gerba, aki szerint a helyzet még rosszabb, ha a cipőnk talpa barázdált, vagy esetleg repedezett, mert ezekben a résekben könnyebben megtapadnak a szennyezők.

A helyzet különösen súlyos abban az esetben, ha kisgyerekünk van, akik totyogva, csúszva-mászva mindent a szájukba raknak, vagy ha erősen allergiás személy is van a családunkban, ugyanis a cipőtalpunkon polleneket is magunkkal hordozunk. Ha a szobáinkat szőnyegek borítják, akkor a veszély is fokozottabb, a szálak között könnyebben megbújnak a baktériumok, a szabad padlófelületet pedig könnyebb is takarítani.

Gerba kiemelte, hogy a cipő mosógépi mosása nagyban orvosolhatja a problémát: ezekben az esetekben 99 százalékkal csökken a lábbelink felületén található baktérium mennyisége. De mivel annak kicsi az esélye, hogy a cipőinket minden használat után bevágnánk a mosógépbe – főleg, mivel ezzel az élettartamát csökkentenénk a minimálisra –, így a szakértő szerint azzal tehetünk a legtöbben egészségünk megóvása és otthonunk tisztaságának megőrzése érdekében, ha rögtön levesszük a cipőnket, amint belépünk az ajtón.

Ezeket olvastad már?
Brutális gyilkosság: három kisgyerek egy bicikliért végzett egy idős férfival – Videó!

Brutális gyilkosság: három kisgyerek egy bicikliért végzett egy idős férfival – Videó!

Gyomorforgató: ápoló zaklatta a mentálisan sérült kislányt – Videó!

Gyomorforgató: ápoló zaklatta a mentálisan sérült kislányt – Videó!

Még át sem adták, de máris megrongálták a ferencvárosi aluljárót - videó

Még át sem adták, de máris megrongálták a ferencvárosi aluljárót - videó

Azt hitték, csak rosszul hall, most öntudatlanul fekszik a borsodi kisfiú

Azt hitték, csak rosszul hall, most öntudatlanul fekszik a borsodi kisfiú

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás