Döbbenet az óceán mélyén: egy teknős előre tudta, hogy baj lesz





Több állatfajról is kiderült már, hogy rendkívüli érzékekkel van megáldva. Ez a közönséges levesteknősre is igaz lehet.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.02.20.
érzék

Még januárban tört ki a tongai Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, amely cunamit is okozott. Most tettek közzé az eset kapcsán egy eddig nem ismert érdekességet. A kitörés előtt, körülbelül tíz hete engedtek el két tengeri teknőst Ausztrália közelében. Az állatokra műholdas nyomkövetőt tettek. Egyikük Tonga felé indult, ám 47 nap úszás után, a kitörés előtti napon hirtelen irányt váltott.

Jennifer Gilbert, a Cairnsi Teknősrehabilitációs Központ dolgozója szerint a Tilly nevű teknős okkal váltott irányt. Az persze csak találgatás, hogy ez a katasztrófa miatt történt, de az esemény még egyszer előfordult, ami már több mint gyanús. Az egyed a Nagy-korallzátonyhoz közeledve ismét irányt váltott, ekkor ugyanis Queensland északi részén volt egy kisebb földrengés. Könnyen lehet, hogy a teknősök is érzékelik a szeizmikus aktivitást, úgy mint a bálnák, delfinek, fókák, sőt a kecskék is.

A Tilly és Sammy nevű teknős korábban azért szorult segítségre, mert kikelésük után kimerültek a mászástól, abban az állapotban pedig könnyen el is pusztulhattak volna. A rájuk helyezett műszer megmutatta, hogy Tilly 73 nap alatt mintegy 3 ezer kilométert tett meg. Sammy nyomkövetője néhány nap után elromlott, lehetséges, hogy meghibásodott, de az is, hogy elragadta egy cápa.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás