Ilyen „malackodást” még nem láttál a Nyóckerben, az utcán is leállt a forgalom – Fotók!

Izgalmas disznótort tartottak Józsefvárosban, ahol a disznó balatoni „származású” volt, a húst feldolgozó vendégek pedig magyar, kaukázusi és szíriai örmények.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.02.23.
VIII. kerület disznólakoma

Igencsak tátva maradt az utcában élők szája, amikor előkerült a malac egy kocsiból, megérkeztek a vendégek és megjelent a Körösök Völgyi Vitéz Bandérium, karikást csattogtatva és sortüzet lőve. Vélhetően még a hírhedt Diószeghy Sámuel utcában is rend lett hirtelen.

A frissen vágott disznó egyenesen Polgárdiból érkezett Fotó: Metropol/Nagy Zoltán
Nagy volt a galiba: a betyárokat nem tudták elfogni a zsandárok Fotó: Metropol/Nagy Zoltán
Monika miatt is „leállt a forgalom a Nyolcban”, ő örmény táncokat mutatott be, gránátalmával Fotó: Metropol/Grigor Csaba

Persze az sem maradt szó nélkül, amikor a malac felkerült az asztalra, és a résztvevők közösen dolgozták fel. Készült örmény saslik, ádzsabszándán, fülleves, kolbász és jófajta töpörtyű is.

A felbontás férfi munka, gyerekkori emlékek is felsejlettek Fotó: Metropol/Nagy Zoltán

Kicsik és nagyok könyékig felgyűrt ruhában dolgoztak, így a 60 kilós disznó hamar betöltődött és tűzre került, még az sem zavart senkit, hogy az épület éppen felújítás alatt állt. Szerencsére a munkások belül dolgoztak.

A lelkesedés mellett sok fűszer is került a friss kolbászba Fotó: Metropol/Gigor Csaba
Az örményeknél már gyerekkorban megtanulják a fiúk a szabadtéri főzést Fotó: Metropol/Gigor Csaba
Nagy volt a sürgés-forgás, mindenki kivette a részét a munkából Fotó: Metropol/Nagy Zoltán
A pohárköszöntő sem maradhatott el Fotó: Metropol/Nagy Zoltán

Különleges kapcsolódás Józsefvárosban

A Fővárosi és Józsefvárosi Örmény Önkormányzat a békési betyárokat is elhívta a rendezvényre, hiszen a szervezők a hagyományok útján elhozták a magyar és kaukázusi kultúrát. Az eseményen örményországi és szíriai örmény fiatalok is voltak.

Hayko Hakobyan készíti az örmény saslikot, az étel lelke a királybazsalikom Fotó: Metropol/Nagy Zoltán
Az örmény fűszereket az Akácfa utcai Ararat Üzletből hozták, a plusz ízt viszont a faszén füstjéből nyerte a hús Fotó: Metropol

„Ezt a felkérést nagy örömmel fogadtuk, éreztük a kihívást benne. Kis kutatómunka azért megelőzte, hiszen külön erre az alkalomra kicsit át kellett írni bemutatónk forgatókönyvét” – mesélte a Metropolnak Szász Zoltán, az egyesület elnöke.„Kerestük az örmény betyárt a szakirodalomban. Rátaláltunk az ürményházi születésű Kis Bácsira, aki a betyárkirály Rózsa Sándor egyik jó barátja volt. Ez még nem feltételezi származását, ám a magyar betyár képe összeforrt a szabadságeszménnyel, és 1848–49 idején magyarörmények és magyarok együtt harcoltak hazánk szabadságáért” – mondta Lischka Gábor, a bandérium egyik alapító tagja, aki mielőtt a betyárok „végigverték az asszonyokat” bemutatta a hagyományőrző egyesületet is.

Bemutatót is tartottak a betyárok a disznótoron Fotó: Metropol/Nagy Zoltán

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás