Működik az árstop és a rezsicsökkentés: jóval többet fizetnénk az árbefagyasztás nélkül!





Az árak befagyasztása nélkül akár 20 százalékkal is többet kellene fizetnünk a rezsire, egyes élelmiszerekre és az üzemanyagra. A magyar családokat a kormány árstoppal védi, amellett, hogy a világszerte tapasztalt áremelkedések még nem értek véget. Nyugat-Európában már most 50-150 százalékkal emelkedett a rezsiköltség, ott nincs védőháló.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.02.16.
családtámogatások

Az árstoppal szabályozott termékek és szolgáltatások piaci ára ma már akár 15-20 százalékkal is magasabb lehet, mint amennyit ezekért a magyar háztartásoknak most fizetniük kell. A 2013-ban bevezetett rezsicsökkentés, a tavaly ősszel literenként 480 forinton rögzített üzemanyagárak, a változó kamatozású banki kölcsönökre elrendelt kamatstop és a februártól életbe lépett élelmiszerárstop már most érzékelhetően védi a családokat a kiadásaik jelentős megugrásától.

A globális áremelkedések időszaka ugyanakkor még korántsem ért véget, így a későbbiekben még jelentősebb szerepe lesz a kormány határozott lépéseinek. Ezért a kormány a már bevezetett intézkedéseket szükség esetén meghosszabbítja, és ha kell, egyéb lépéseket is tesz az infláció leszorítására és a családok védelme érdekében. Fontos, hogy a bérek jelentősen nőnek az idén, így a magasabb infláció mellett is jelentős reálkereset-növekedéssel számolhat a legtöbb munkavállaló.

A magyar családok jobb helyzetben vannak, mint a nyugat-európaiak

A nemzetközi piaci hatások tovább növelik az inflációt a legtöbb országban. Nyugat-Európában a 50–150 százalékkal megemelkedő rezsiköltségeket még a jobb jövedelmi helyzetű államokban sem bírják tartósan fizetni az emberek. Magyarországon a februári infláció mégis alacsonyabb lesz, mint a januári, mivel már érvényesül az élelmiszerárstop hatása. A rögzített ár egy átlagos felnőtt havi kiadásának mintegy 15 százalékát érinti.

Csökkentek a rezsiköltségek Fotó: Shutterstock

A magyaroknak nem kell aggódniuk

A piaci ár és a magyar családok védelme érdekében rögzített ár között tehát tovább nő a különbség. A nemzetközi piac drágulásának oka, hogy az előállítási költségek már tavaly jelentősen megemelkedtek. Az állati takarmány 25-30 százalékkal drágult a világpiaci gabonaárak miatt. A globális folyamatok szintén költségnövekedést okoznak a baromfiágazatban.

Árstop nélkül ma már 520–540 forintba kerülnének az üzemanyagok

Óriási segítséget jelent a családoknak az üzemanyagok rögzített ára. A benzinért és a gázolajért literenként legfeljebb 480 forintot kérhetnek el a kutakon. Ha a kormány nem vezetett volna be novembertől árstopot, a piaci hatások miatt ma már 520–540 forintba kerülnének az üzemanyagok, vagyis három hónap alatt mintegy tízszázalékos többletköltség hárult volna a fogyasztókra és a gazdasági szereplőkre.

500 forint felett fizetnénk a benzinárstop nélkül Fotó: Metropol/KB

 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás