RETRO RÁDIÓ

Ne csak reménykedj! Ezekkel a babonákkal tedd boldogabbá a következő évedet





Sokféle babona és hagyomány létezik, amelyek bizonyos ételek fogyasztásával, vagy különböző cselekedetekkel egy gazdagabb új esztendőt ígérnek. Mi összegyűjtöttük neked, mikkel adhatsz reményt magadnak.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.01.03.
Szerencse

Minden országnak megvannak a saját izgalmas új évi szokásai és babonái. Ezek többsége azt a célt szolgálja, hogy az új év szerencsével és a jobb élet reményével induljon.

Az olaszok például pezsgőt bontanak, mert a durranás szerintük elüldözni a rossz szellemeket. Érdekes, hogy ráadásul még a fülüket is bekenik, mert az is segít a jobb év elindulása van. A magyarokhoz hasonlóan fontos szerepe van a lencsének ezért az első napján megfőzik, illetve lencsével megtömött pénztárcát ajándékozzanak egymásnak, abban a reményben, hogy az pénzzé változik majd benne.

A pezsgődurranás elijeszti a szellemeket Fotó: Metropol

A kubaiaknál nemcsak az új esztendőt, hanem a forradalmuk véget is ünneplik. Náluk és a spanyoloknál óriási hagyománya van a szőlőevésnek. A kubaiak éjfélkor minden harangszónál bekapnak egy-egy szőlőszemet, amihez nagyon hasonló, hogy az utóbbiak pedig ugyanezt teszik, ugyanebben az időben csak ők nem harangozásra eszik meg a 12 szem szőlőszemet.

Ehhez szintén nagyon hasonló szokása van a svájciaknak, csak ők sörrel teszik. Éjfélkor 12 korsó sört kell elfogyasztani ahhoz, hogy egész évben szerencsések legyenek.

12 sörrel kell megnyitni az új esztendőt Fotó: Shutterstock

Görögországban új évkor kártyát vetnek vagy kávézaccból jósolnak, hogy megtudják, mi várja őket az új esztendő során, de náluk ilyenkor jön a helyi “Mikulás”, Szent Vaszíliosz is.

Törökországban is hasonló a helyzet, hiszen ezen a napon érkezik a Télapó, ráadásul karácsonyfát díszítenek és adventi gyertyát is gyújtanak.

Magyarországon is nagyon sok babona övezi a szilvesztert

Talán az egyik legismertebb ilyen babona az a lencséhez kötődik. A többsége szilveszterkor és január elsején is lencsét fogyaszt, hiszen az a hagyományok szerint az szerencsés és gazdag új évet hoz. Érdemes egyébként a pénztárcába, illetve a zsebbe is egy kis lencsét tenni.

Szerencsehozó lencse Fotó: Shutterstock

Van olyan ételek is, amit nem tanácsos enni:

  • Baromfit például kifejezetten nem tanácsos fogyasztani, mivel az elveszi az ember szerencséjét.
  • Pulykát sem, mert az meg haragot gerjeszt.
  • Halat is inkább hanyagoljuk, mert azzal elúszik a szerencsénk, ha nem vízparti településen élünk, mert akkor viszont a halpikkelyek száma egyenlő arányban áll pénztárcánk bőségével.
  • Érdemes úgy kezdeni az évet, hogy megszelünk egy kenyeret, mert a hiedelmek szerint az garantálja, hogy egész évben legyen kenyér a családban. Amennyiben a kenyér mellett valamilyen édességre is vágyna a család akkor fontos dologra kell figyelni például a rétessel kapcsolatban. Ezzel hosszúra nyújthatjuk az életünket is, minél több a töltelék benne, annál bőségesebb évre számíthatunk.

    Szerencsét hoz, ha megtöltjük a kávétartót, cukortartót, sótartót, borstartót, lisztesedényt, mert ez bőséget hoz a házra.





    Ezeket olvastad már?
    Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

    Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

    Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

    Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

    „Nem hittem a szememnek” -  Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

    „Nem hittem a szememnek” - Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

    Húsvéti hosszú hétvége: mutatunk néhány programot nagypéntek és a locsolkodás között

    Húsvéti hosszú hétvége: mutatunk néhány programot nagypéntek és a locsolkodás között

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás