Feltűnt egy újabb variáns, ezt mondja róla Rusvai Miklós





A koronavírusnak nemrég egy újabb változatára bukkantak Franciaországban. Rusvai Miklós elárulta, hogy kell-e aggódnunk miatta.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.01.07.
új variáns

A virológus reagált a nemrégiben Franciaországban beazonosított új vírusfajra.

Franciaországban a Covid egy új variánsát fedezték fel, amely a vírus eredeti törzsének 46 mutációját tartalmazza – írja a Mirror. Dr. Rusvai Miklós így reagált a hírre.

Ezt a vírust már körülbelül egy hónapja ismerjük. Sőt, már több is. Tehát tudunk a létezéséről, szemmel tartjuk. Több mutáció van rajta, mint az omikronon, de úgy tűnik, hogy ahhoz képest kevésbé terjedőképes, ezért nem ad túlzott okot aggodalomra. És ezért is nem kapott eddig görög betűjelet sem, annak ellenére, hogy a kódja – B.1.640.2. – már megvan” – árulta el a virológus. Majd hozzátette: „Ennek az új változatnak a megbetegítő képességére egyelőre nincs pontos adat, de valahol a delta és az omikron között lehet – válaszolt a Ripost megkeresésére Rusvai Miklós.

A virológus szerint az új mutáció a delta és az omikron között van – Fotó: Origo

A Kongói Köztársaságban jelent meg először

A B.1.640.2 névre keresztelt variáns először Dél-Franciaországban bukkant fel. Franciaország ugyanazon régiójában 12 ember tesztje lett pozitív a törzstől. A tudósok azt gondolják, hogy az első eset Kamerunból érkezett az országba – derül ki a Mirror összeállításából.

Külföldi szakértők szerint sincs ok aggodalomra

A B.1.640 változatot az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már „megfigyelés alatt álló variánsként” határozta meg. A vírusnak ezt a törzsét először a Kongói Köztársaság tudósai fedezték fel még az elmúlt év szeptemberében, az omikron-variáns előtt. Az új változatról szóló beszámolót – melyet a francia kormány által támogatott szakértők írtak – még nem vizsgálták felül, de a tudósok úgy vélik, egyelőre nincs ok az aggodalomra, mivel a változat ezidáig nem okozott nagyobb bajt.

Külföldi szakértők szerint nincs ok az aggodalomra – Fotó: Shutterstock

Egyre enyhébbek a változatok, vagy egy új változat halálosabb is lehet?

„Egy új variáns megjelenése sokakban aggodalmat kelt, mivel fertőzőbb lehet, ami fertőzési hullámokhoz vezethet” – idézi a Mirror Azeem Majeed szavait, aki az Imperial College London alapellátás professzora. Arra a kérdésre, hogy kell-e aggódnunk és miért, a szakember a következőket mondta:

A B.1.640.2 változatot több mint egy hónapja azonosították, és ezidáig nem okozott jelentős globális kiugrást a Covid–19-esetek számában.

A professzor hozzátette, a koronavírus folyamatosan mutálódik, más változatokat is láthatunk majd. Arra azonban nincs garancia, hogy egy új változat enyhébb lesz a korábbiakhoz képest.





Ezeket olvastad már?
„Valami megszállta” – Őrült módon próbálta eltünteti áldozatát a férfi

„Valami megszállta” – Őrült módon próbálta eltünteti áldozatát a férfi

Most jött: szörnyű tragédia történt a Gyáli úton

Most jött: szörnyű tragédia történt a Gyáli úton

49-szer mártotta bele a kést a férfi 10 közös gyermekük édesanyjába

49-szer mártotta bele a kést a férfi 10 közös gyermekük édesanyjába

Szörnyekre panaszkodott a 3 éves kislány, sokkoló felfedezést tettek a szülei – Videó

Szörnyekre panaszkodott a 3 éves kislány, sokkoló felfedezést tettek a szülei – Videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás