Ismét berobbant a járvány Izraelben, ezt mondta a 4. oltásról a szakember





A friss adatok alapján, Izraelben gyorsan terjed a járvány, tízezer fölött az új fertőzöttek száma.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.01.04.
koronavírus

Tízezer fölötti új koronavírusos fertőzöttet azonosítottak Izraelben a hétfőn elvégzett teszteléssel az egészségügyi minisztérium honlapja szerint.

Több mint 200 ezer teszttel hétfőn 10 644 új vírushordozót szűrtek ki, a vizsgáltak 5,51 százaléka bizonyult fertőzöttnek. A kórházakban ápolt Covid-betegek száma 236-ra emelkedett, közülük 117-en vannak súlyos állapotban, és 38-an szorulnak lélegeztetőgép segítségére. A fertőzési együttható már 1,91, vagyis száz ember 191-nek adja át a vírust, ami rendkívül széles körű terjedésnek számít.

Nachman As professzor, az egészségügyi minisztérium igazgatója aláírta a minisztérium tanácsadó testületének ajánlását a 60 évnél idősebbek és a veszélyeztetett csoportok újraoltásáról, s hétfőn megkezdték a negyedik – második emlékeztető – oltás beadását. A vakcinát az elsők közt maga a főigazgató vette fel – jelentette a katonai rádió kedd reggel.

Nagyon tétováztunk a negyedik oltással kapcsolatban, jóváhagyása eltartott néhány napig. De biztosak vagyunk abban, hogy segít nekünk, mindannyiunknak, hogy megbirkózzunk a betegséggel, és az országnak, hogy megbirkózzon a járvánnyal” – nyilatkozott a professzor.

Ismét berobbant a járvány Izraelben, ezt mondta a 4. oltásról a szakember Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan

A hatóságok arra készülnek, hogy a közeli napokban és hetekben az izraeliek eddig soha nem látott mértékben fertőződnek meg a koronavírus omikron változatával a járvány ötödik hullámában.

A tömeges fertőzések ellenére jelentősen enyhítik a külföldiek beutazási és az izraeliek külföldre utazási tilalmát, mert az omikron változat már a helyiek körében terjed, és csökkent a határzár jelentősége.

Az omikron végre elhozhatja a nyájimmunitást

Az ország több szakértője is hangsúlyozza, hogy a koronavírus eddig legjobban fertőző variánsa, akár megoldást is jelenthet a hosszú távú védettségre. Izrael legfőbb egészségügyi tanácsadói a jelenlegi adatokat alapul véve azt állítják, hogy az omikron vírusvariánstól remélik a nyájimmunitást – számolt be a BBC az ígéretes szakértői véleményekről.

A nagy elvárások nem is véletlenek, hiszen a variáns gyors terjedésével, de enyhébbnek számító tüneteivel jobban és gyorsabban képes átfertőzni a lakosságot. Ezt támasztja alá az a tény, hogy az országban mindössze 10 nap alatt körülbelül négyszeresére emelkedett az omikronnal fertőzött személyek száma, ami körülbelül 3500 igazoltan omikronos személyt jelent. Az előrejelzésekre készített modellek alapján ráadásul ez a szám január végére elérheti a 4 millió főt is, amivel kapcsolatban többek között Nachmann Ash, szakértő is azt mondta, hogy ez végeredményben nyájimmunitást okoz majd.

A nyájimmunitás ára a nagyon sok megfertőződés, és ez a végén akár meg is történhet. A számoknak kifejezetten magasnak kell lenniük, hogy elérjük a határt, ami miatt sikerülhet a nyájimmunitás, de ez nem lehetetlen” – mondta az egészségügyi szakember.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás