Tippek, hogy ne unatkozzon a gyerek a téli szünetben





Tombol a téli szünet, jó esetben az év végi pár napot a család együtt tudja tölteni. Ebben az időszakban az év végi hajrát követően sok diák és szülő vágyik csak arra, hogy nézhessen ki a fejéből. És ilyenkor aztán hajlamosak vagyunk a „lovak közé dobni a gyeplőt”, hagyjuk, hogy a gyerek is lazuljon a maga módján. Sok esetben ez a vég nélküli kütyüzést, telefonnyomkodást, laptopozást, tévézést jelenti. Aztán eljön az idő, amikor nagyon szeretnénk már kirobbantani a gyerkőcöket a gép elől.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.12.28.
szórakozás

Összeszedtünk pár tippet, amivel elérhetjük, hogy ne unatkozzon a gyerek a téli szünetben.

A közös sütés-főzés mindig jó program

A kisebb gyerekek általában rajonganak azért, ha gyúrhatnak a kezükkel valamit. Érdemes a konyhában például közös programként bevetni a hagyományos mézeskalács-készítést. A gyereket már a kezdet kezdetén bevonhatjuk a kiszúrók válogatásába, majd a tésztakészítésbe, legvégül pedig a mézeskalácsok díszítésébe is. Akik pedig belejöttek csemetéikkel a közös sütkérezésbe, próbáljanak ki egy-két videóreceptet is.

A közös sütkérezés isteni! (Fotó: Metropol)

A titkos favorit: kártya és társasjáték

Szintén remek unaloműző a gyerekek és a felnőttek körében egyaránt a társasozás és a kártyajáték. Bizonyára lapul mindegyikből minden otthonban egy-két közkedvelt darab. Érdemes ezeket az unaloműzőket is bedobni egy-egy alkalommal. Az ovisok nagy kedvence például az UNO, amit remekül tudnak együtt játszani a nagyikkal. Akkor sem kell kétségbe esni, ha nincs otthon ezekből a modern változatokból. Nosza, kapjunk elő egy hagyományos magyar kártyát és kezdődhet is a Csapd le csacsi, vagy éppen a zsírosozás. Ezeket egyszerűen nem lehet megunni, ahogy a társasjátékból is örök kedvenc a Gazdálkodj okosan, vagy a nagyobbak körében méltán kedvenc Rizokó, vagy a mindenkit megmozgató, és nevetésre ösztönző Activity.

Micsoda jó közös muri! (Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap)

Tanuljunk közösen új dolgokat

Egy szünet attól igazán szünet, hogy sarokba kerül az iskolatáska az összes tanulnivalóval. Ám ez nem lehet akadálya annak, hogy új, a gyereket és minket egyaránt érdeklő dolgokat ne akarjunk elsajátítani. Ez amellett, hogy új ismeretekhez juttat, a közös ténykedés, foglalatosság érzetét is növeli. Így például, ha a családból valaki érdeklődik a fényképezés iránt, itt az idő, hogy közösen próbáljuk elsajátítani az ezzel kapcsolatos tudnivalókat. De érdemes lehet a kerámiakészítés rejtelmeibe is elmerülnünk. Ki tudja, hátha még a közös ténykedés közben a nagyszülőknek is sikerült egy szuper meglepetést készítenünk.

Jöhet az új dolgok megtanulása (Fotó: Shutterstock)

Irány a gyerekek világa!

Ne restelljünk teret adni a gyerekeink kérésének sem. Tegyük hát félre az összes ellenérzésünket, és kezdjünk közösen videójátékba a gyermekünk kedvencével. Ez számára hatalmas élmény lesz, és a mi lelkünknek is jót tesz az önfeledt, közös időtöltés. Arra azonban figyeljünk, hogy ne hagyjuk, hogy beszippantson bennünket a gép.

Felnőttként kalandozzunk a gyerek világába (Fotó: Shutterstcok)

És ha unatkozik, akkor mi van?

Annyi kütyü segít abban, hogy ne unatkozzanak a gyerekek, amelyek azonban csak rövid távon kötik le teljes mértékben a figyelmüket, aztán jön a menetrend szerinti üresjárat. Ilyenkor csak úgy vannak, néznek ki a fejükből. És bár lehet, hogy megijedünk ettől a helyzettől, nem kellene. A pszichológusok szerint az agy ebben a szakaszban rendszerezi az eddigi ismereteit, kapcsolja össze a különböző tudattartalmakat. Ezekből születnek meg az „aha-élmények”, új ötletek és megoldások. Nyugodtan hagyjuk hát álmodozni, bambulni a gyereket (no meg magunkat is), mert még jót is teszünk! Nyugtassuk magunkat ilyenkor azzal, hogy így ösztönözzük arra gyermekünket, hogy új ötletek eszeljen ki, és ezzel segítjük az egészséges személyiségfejlődését amellett, hogy az önbizalmát is erősítjük.





Ezeket olvastad már?
Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

„Lövöldözik felénk” -  Fegyveres férfi tartja rettegésben Üllő egy utcáját

„Lövöldözik felénk” - Fegyveres férfi tartja rettegésben Üllő egy utcáját

Kitálalt a korábbi űrhajós: sokkoló dolgokat mondott az idegenekről

Kitálalt a korábbi űrhajós: sokkoló dolgokat mondott az idegenekről

Meghozták a fájó döntést a kis Maddie szülei: azonnal elhagyták a várost

Meghozták a fájó döntést a kis Maddie szülei: azonnal elhagyták a várost

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás