Karácsonyi rizikó: figyelj oda, mert gyakoriak a betörések és a tűzesetek





Az ünnepi időszak a tűzesetek és betörések miatt rizikósabb lakásbiztosítási szempontból. Az elmúlt években karácsonykor átlagosan 1100 kárbejelentés érkezett a K&H-hoz, az átlagos kárérték pedig 50 ezer forintot tett ki. Az ünnepek alatt érdemes pár óvintézkedést megtenni – figyelmeztet a katasztrófavédelem összeállítása.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.12.23.
Biztonságos ünnepek

Decemberben a karácsonyi és szilveszteri időszakhoz köthető balesetek és betörések jelentenek fokozott kockázatot. A K&H statisztikái szerint a 2018 óta eltelt három évben a decemberi kárbejelentések száma átlagosan 1100 volt, az átlagos kárérték pedig 50 ezer forintot tett ki.

Amennyiben hosszabb időre elutazik a család, akkor a betörők ellen is érdemes felkészülni (Fotó: GettyImages)

Mindezek elkerülése érdekében azonban az ünnepi időszakban is érdemes pár óvintézkedést megtenni. A katasztrófavédelem kisokosa szerint:

  • különösen figyelni kell arra, hogy a kiszáradt adventi koszorú nagyon könnyen lángra kap, ezért a gyertyát ne a terítőre, hanem mindig egy tűzálló alátétre kell tenni,
  • az égő gyertyákat soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni,
  • fontos, hogy olyan izzók, fényfüzérek kerüljenek kihelyezésre a lakásban, amelyek megbízható gyártótól, kereskedőtől származnak A gyenge minőségű izzók tűzveszélyesek lehetnek, sőt, akár áramütést is okozhatnak,
  • érdemes megnézni a vezetékeket is: amennyiben megtört, eldeformálódott, megolvadt, akkor le kell cserélni,
  • amennyiben hosszabb időre elutazik a család, akkor a betörők ellen is érdemes felkészülni: bezárni az ablakokat, kiüríteni a postaládát, esetleg meg lehet kérni a szomszédot, nézzen rá néha a lakásra, hogy minden rendben van-e.
  • Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese szerint nem árt a lakásbiztosítással rendelkezőknek a biztosítási összegeire és a fedezeteire is figyelniük. Előfordulhat ugyanis, hogy az idén megvalósított felújtások miatt megnőtt az ingatlan újjáépítési értéke vagy több, nagyobb értékű tárggyal bővült a lakás. Éppen ezért érdemes elővenni a meglévő lakásbiztosítási szerződést, és a megfelelő értékekre igazítani. Így gondoskodhatunk arról, hogy a felújított lakásunk vagy házunk értékére szóljon a biztosítás – összegezte a szakember.

     





    Ezeket olvastad már?
    Az Androidosok dühöngenek: újabb hasznos funkciókat vettek el tőlük

    Az Androidosok dühöngenek: újabb hasznos funkciókat vettek el tőlük

    Emberölés Miskolcon: holttestet talált a rendőrség

    Emberölés Miskolcon: holttestet talált a rendőrség

    Megrázó fordulat a szentesi emberölés ügyében: holttan találták a gyanúsítottat

    Megrázó fordulat a szentesi emberölés ügyében: holttan találták a gyanúsítottat

    Borzasztó baleset Csepelen: tarolt a HÉV

    Borzasztó baleset Csepelen: tarolt a HÉV

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás