Egyre közelebb kerül hazánkhoz az omikron, a szomszédban is kimutatták az új variánst





Ausztriában, Portugáliában és Skóciában is kimutatták a koronavírus omikron variánsát – közölték az érintett országok egészségügyi hatóságai hétfőn.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.11.29.
járvány

Az osztrák Tirol tartományban olyan személynél azonosították a fertőzést, aki nemrégiben járt Dél-Afrikában - közölte a bécsi kormány hétfőn.

Most már rendelkezünk a szükséges eredményekkel ahhoz, hogy megerősíthessük”: a szombaton észlelt gyanús eset a B.1.1.529-es változat (omikron-variáns) - tájékoztatott az egészségügyi minisztérium.

Ausztria már pénteken lezárta határait számos dél-afrikai országból érkező utazó előtt

Portugália hétfőn 13 esetben igazolta a koronavírus omikron változatát. Valamennyi diagnosztizált eset a lisszaboni Belenenses SAD labdarúgóklub játékosaihoz és munkatársaihoz köthető, miután az egyik játékos nemrégiben tért vissza Dél-Afrikából - számolt be a helyi egészségügyi hatóság, a DGS. A fertőzés gyanújáról már a hét végén beszámoltak a portugál hatóságok, hétfőn pedig az INSA (országos egészségügyi intézet) bejelentette, hogy mind a 13 labdarúgónál „az aggasztó omikron-változatot” igazolták.

Kimutatták az omikron variánst Ausztriában, Portugáliában és Skóciában is (Fotó: Getty Images)

Az új vírusvariánst, amely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint valószínűleg világszerte terjed, a Belenenses szombati, Benfica elleni Primeira Liga-mérkőzése után regisztrálták. A mérkőzés úgy kezdődött, hogy csak kilenc Belenenses-játékos volt a pályán, mert a többiek karanténba vonultak. A félidő után csak heten tértek vissza a pályára. A mérkőzést két perccel a második félidő után félbeszakították, amikor a Benfica már 7-0-ra vezetett.

A klub szóvivője elmondta, hogy 44 játékos és a személyzet, köztük ő maga is, otthon izolálta magát, és várja a tesztek megismétlését. „Két-három játékosnak és két-három alkalmazottnak vannak tünetei, de semmi komoly, a többiek tünetmentesek” - tette hozzá.

A Benfica és a Belenenses elnökei szombaton sajtótájékoztatón közölték, hogy nem volt más választásuk, mint lejátszani a mérkőzést, különben azt kockáztatták volna, hogy „igazolatlan hiányzás” miatt büntetést kapnak. A ligát és a DGS-t hibáztatták, amiért nem engedélyezték a mérkőzés elhalasztását.

Több omikron-variánssal fertőzöttet szűrtek ki Skóciában is, néhányuknak nem volt köze külföldi utazásokhoz - közölte a skót kormány hétfőn.

A tájékoztatás szerint a hat újabb fertőzött mindegyikének kapcsolatait felkutatják, hogy megállapítsák a vírus eredetét. Négy esetet találtak Lanarkshire területén, kettőt pedig Glasgow nagy részén. Ezzel kilencre emelkedett az omikron változattal fertőzöttek száma.

John Swinney skót miniszterelnök-helyettes szerint az esetek egy részének nem volt köze Afrikába utazó emberekhez. Úgy vélekedett, hogy ez nyilvánvalóan további kihívásokat jelent az omikron terjedésének megállításához.

Az omikron-variáns három másik esetét már kimutatták Angliában, Nottingham városában (Közép-Anglia), Chelmsfordban (Kelet-London) és egy olyan személynél, aki Londonba utazott, de azóta elhagyta Nagy-Britanniát.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás