Kásler Miklós: „A Sinophram átoltás szélesebb spektrumú védelmet biztosít” - Videó!

Az emberi erőforrások minisztere egy interjúban foglalta össze, mit érdemes tudni az egyes vakcinák hatékonyságáról.

Megosztás
Szerző: Metropol
2021.11.15. 07:30
átoltottság

Kásler Miklós az Életközelben videóinterjújában elárulta, jelenleg mit lehet tudni a most használatos vakcinákról és miért fontos, hogy mindenki felvegye a 3. oltását.

Nehezíti a helyzetet a mutációk megléte

„Annyit nagyon lényeges megérteni, hogy az összes jelenlegi vakcinát az eredeti vírus ellen dolgozták ki. Az eredeti vírust azonban kiszorította, legalább is ebben a térségben először a brit mutáns, utána az indiai mutáns, ami jelen pillanatban Magyarországon is gyakorlatilag az összes fertőzés okozója. Az eredeti vírus ellen kifejlesztett vakcinák hatékonysága a mutációkkal szemben nem olyan hatékony, mint az eredeti vírus ellen” - mondta Kásler Miklós, aki kiemelte, hogy eltelt az alapoltások óta akár 8 hónap is. Ez azt jelenti, hogy az immunitás sokaknál csökkenhetett, sőt később hozzátette, hogy idővel minden korcsoportnál jelentős csökkenés tapasztalható az immunválaszokban, így a harmadik oltás felvétele rendkívül fontos.

A harmadik oltás fontossága hónapról hónapra nő (MTI/Balázs Attila)

Átoltottság

„Alapvetően fontos, hogy mindenki legyen átoltva. Akár már kétszer át volt oltva, az legyen átoltva harmadszor is” - mondta a professzor, aki szerint fontosak a járványügyi szabályozások, de ezek az indiai mutáns esetében nem nyújtanak elegendő védelmet, ezt csak az oltástól várhatjuk.

Minden vakcinánk hatékony

A Magyarországon alkalmazott minden vakcina hatékony - mondta a professzor, aki kitért arra is, hogy a fertőzés ellen a vakcinák 69 és 88 százalék között megvédték az embereket. A halálozás és a betegség súlyos lefolyását pedig átlagosan 88 és 98 százalék közötti mértékben előzték meg az oltóanyagok, amelyek mindegyikénél kimutatható a sejtes immunitás és a humorális immunitás is. Azt azonban ki kell emelni, hogy ezt a két értéket együttesen kell értelmezni.

„Egyértelműen lehet az eredmények alapján mondani, hogy az első oltások után a sejtes inmunválasz mindegyik vakcina esetében nő. Azt is ki lehet jelenteni. hogy az oltások után az ellenanyagszint is nő. Vakcinánként különböző mértékben. Az mRNS-alapú vakcinák esetében, mint a Pfizer és a Moderna, az ellenanyagszint emelkedése gyors, viszont gyors a csökkenése is” – fejtette ki Kásler, aki azt is hozzátette, hogy ezzel szemben a vektorvakcinák esetében az emelkedés hosszabb ideig tart. Kiemelte, hogy az Astra Zeneca második oltása után az ellenanyagszint csökken, amiből az következik, hogy az Astra Zenecával nem érdemes újra beoltatni magunkat.

A Sinopharm a leghatékonyabb

Kásler Miklós azt is elárulta, hogy melyik vakcina nyújtja a legszélesebb körű védelmet.

Sinopharm átoltás szélesebb spektrumú védelmet biztosít (MTI/Balázs Attila)

„A Sinopharm vakcinával történt átoltás szélesebb spektrumú védelmet biztosít, mint az összes többi vakcina, ugyanis itt a vírus összes fehérjéje ellen kialakul az immunitás, nem csak a tüskefehérje ellen, ami közben mutálódik.”

Ezeket olvastad már?
Tanulmányi verseny valódi szakmaisággal

Tanulmányi verseny valódi szakmaisággal

Botránypolitikus: Baranyi Krisztina 3 „hadviselő” éve 9 pontban

Botránypolitikus: Baranyi Krisztina 3 „hadviselő” éve 9 pontban

Végre egy jó hír: újabb trolibuszok a fővárosban!

Végre egy jó hír: újabb trolibuszok a fővárosban!

82 milliárd forint osztalékot talicskáztak ki a Fővárosi Csatornázási Művekből

82 milliárd forint osztalékot talicskáztak ki a Fővárosi Csatornázási Művekből

Hírlevél feliratkozás

Top hírek

Ezek is érdekelhetik