RETRO RÁDIÓ

Erre figyelmeztetnek: jobb elkerülni a Gellért-hegyi gímszarvast!

Gímszarvas költözött a Gellért-hegyre – futott körbe tegnap a hír Budapesten. De vajon mit keres a főváros közepén az állat, és mit kell tenni, ha véletlenül szembe találjuk magunkat vele?Megosztás
Szerző:
2021.09.08. 05:20
I. kerület IX. kerület budai vad

Szokatlan látványosság fogadta tegnap a szerencséseket a Gellért-hegyen, ugyanis egy fiatal gímszarvas bika tévedt a környékre. Az állatról a Budavári önkormányzat osztott meg egy fotót a Facebook-oldalán. A kép mellett figyelmeztették a lakosokat, hogy óvatosan közlekedjenek a környéken, a kutyáikat pedig pórázon sétáltassák. A szarvas váratlan feltűnéséről és arról, hogy ilyenkor mit kell tenni, Nagy Ingridet, a Budakeszi Vadaspark sajtóreferensét kérdeztük.

A Gellért-hegyi szarvas (Fotó: Főkert)

Kezdenek kiszorulni az élőhelyükről

„Az ember kezdi kiszorítani az állatokat az erdőkből. Tulajdonképpen mi vagyunk azok, aki fokozatosan bemerészkedünk az állatok élőhelyeire. Ők pedig vagy beljebb húzódnak, vagy megtanulnak együtt élni velünk” - mondta a Metropolnak a szakember a vadállatok egyre gyakoribb városi felbukkanása kapcsán.

„Az őz- és rókaészlelések gyakoribbak a városokban, parkokban. Az viszont ritka, hogy gímszarvassal találkozzon az ember a város környékén. Az, hogy most betévedt egy gímszarvas, valószínűleg annak tudható be, hogy szaporodási időszak van, és épp új területet keresett. Az is lehet, hogy az idősebb bikák kiszorították a területéről” - tette hozzá a sajtóreferens, aki szerint a Gellért-hegy azért is lehetett az állatnak tökéletes, mivel sok a jó rejtőzködő hely. Nagy Ingrid hozzátette, hogy ezeken a szigetszerű élőhelyeken, amiket például utak vesznek körül, eredményezhetnek akár autóbaleseteket is, vagy ha az állatok ezek miatt nem mernek kifelé elindulni, akkor akár egy belterjes állomány is kialakulhat a területen.

Mit tegyünk, ha szarvassal találkozunk?

Ha valaki nagyvárosban szarvast észlel, akkor a helyi illetékesnek kell jelezni, akik eldöntik, hogy az állat maradhat-e, vagy át kell őt telepíteni máshova. A maradás mellett akkor dönthetnek, ha sem az állat, sem az ott élő emberek nincsenek veszélyben, és ha a megfelelő élettér biztosítva van a vad számára.

Nem Disney-szereplő

Nagy Ingrid hangsúlyozza, hogy ezek az állatok egyébként nyugodtak, így senki ne rémüljön meg tőlük, azonban nagyon kell figyelni rájuk.

„Nem szabad őket összekeverni a Disney-mesehősökkel. Alapvetően nyugodt állatok, de szaporodási időszakban a sok tesztoszterontól jóval bátrabbak, így fontos, hogy tiszteletben tartsuk az életterüket. Ilyenkor tárgyaknak, kutyáknak, és akár az embernek is nekimehetnek” - magyarázta a szakértő, aki szerint a szarvasok csak akkor támadnak, ha sarokba szorítva érzik magukat. Nagyon kicsi az esélye, hogy bárkit is megtámadnak, de érdemes ilyenkor a távolságot tartani tőlük, majd elhátrálni vagy kitérni az útjukból.

 

Ezeket olvastad már?
Horrorfilmbe illő vágóhidat záratott be a Nébih – Videó

Horrorfilmbe illő vágóhidat záratott be a Nébih – Videó

A világvége közeleg: a tudósok bejelentették, mikor hal ki az emberiség

A világvége közeleg: a tudósok bejelentették, mikor hal ki az emberiség

Ennyi pénz gyűlt össze a Jókai utcai házomlásban megsérült balerina támogatására

Ennyi pénz gyűlt össze a Jókai utcai házomlásban megsérült balerina támogatására

„Csont és bőr voltam” – hősként küzd a 19 éves  Panka ritka, súlyos betegségével

„Csont és bőr voltam” – hősként küzd a 19 éves Panka ritka, súlyos betegségével

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás