RETRO RÁDIÓ

Koraszülést okoz a Covid? Ők lehetnek a veszélyeztetettek

Fokozottan veszélyeztetettek, és könnyen okozhat koraszülést a Covid-fertőzés a kismamáknál. Nagy-britanniai statisztikák szerint egyre több oltatlan várandós nő kerül súlyos tünetekkel kórházba a koronavírus miatt.Megosztás
Szerző: metropol
2021.08.13. 10:30
riasztó adatok

Fokozottan veszélyeztetettek, és könnyen okozhat koraszülést a Covid-fertőzés a kismamáknál. Nagy-britanniai statisztikák szerint egyre több oltatlan várandós nő kerül súlyos tünetekkel kórházba a koronavírus miatt.

Az Oxfordi Egyetem adatai alapján ezeknek a nőknek a tizedét az intenzív osztályon kell ápolni, ráadásul az ötödük koraszülésre kényszerül, ami veszélyezteti a baba későbbi fejlődését, de akár az életét is. Mostanra viszont egyre több adat és kutatás bizonyítja, hogy több olyan védőoltás is van, ami nem veszélyezteti sem a gyermek, sem az anyuka életét. Ha a vírussal való megfertőződés komoly megbetegedést okoz, akkor kétszer, de akár háromszor is nagyobb lehet a valószínűsége annak, hogy a baba koraszülött legyen – tudósított az Észak-Ír tiszti főorvosi Hivatal. Az írás rámutat arra is, hogy a kismamák a terhesség későbbi szakaszaiban fokozottan veszélyeztetettek lehetnek a Covid–19 okozta súlyos rosszullétek miatt.

Képünk illusztráció: Veszélyeztetettek a kismamák a koronavírussal szemben Fotó: MTI/Balázs Attila

Magyarországon a várandósokat fokozottan védik

Hazánk az elsők között lépett a kismamák oltásával kapcsolatban. A szakmai csoportok véleménye alapján március 26-án a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) engedélyezte a várandósok koronavírus elleni oltását. A várandósok a második, vagy a harmadik trimeszterben kaphatták meg az első vakcinát, az ismétlő oltást pedig a szülést követően. Az anyukák mindenütt elsőbbséget élvezhettek, a Semmelweis Egyetem pedig extra oltópontot is kialakított külön az ő számukra.

Tévhitek a vakcinákról

A vakcina vetélést okoz – Nem igaz. Egy japánban készült átfogó tanulmány megállapította, hogy az oltások után valóban több vetélést jelentettek, de a lakosság arányához képest nem volt több eset, csak nagyobb számban voltak terhesek abban az időszakban.

Felhalmozódik a petefészekben – Nem igaz. Egy korábbi, patkányokon végzett kísérlet során a petefészekben valóban felhalmozódott a vakcina hatóanyaga, azonban ezek az állatok több oltóanyagot kaptak, mint ami egy embernek szánt dózisban van. Ráadásul a beadott anyag mindössze 0,1 százaléka került a petefészekbe, ahol az oltás beadása után két nappal már nem volt fellelhető a vírus genetikai anyaga.

Csökkenti a termékenységet – Nem igaz. A korábbi tévhittel ellentétben, miszerint a koronavírus elleni antitestek a fejlődő magzatot is megtámadják, a kutatások bebizonyították, hogy a vakcina egyáltalán nem csökkenti a termékenységet. Egy amerikai szülészorvos, Randy Morris 143 páciensét vizsgálta meg, és arra jutott, hogy az átesettek, az oltottak és az oltatlanok között nincs különbség a megtermékenyülés esélyét illetően.

Ezeket olvastad már?
Brutális gyilkosság: három kisgyerek egy bicikliért végzett egy idős férfival – Videó!

Brutális gyilkosság: három kisgyerek egy bicikliért végzett egy idős férfival – Videó!

Gyomorforgató: ápoló zaklatta a mentálisan sérült kislányt – Videó!

Gyomorforgató: ápoló zaklatta a mentálisan sérült kislányt – Videó!

Még át sem adták, de máris megrongálták a ferencvárosi aluljárót - videó

Még át sem adták, de máris megrongálták a ferencvárosi aluljárót - videó

Azt hitték, csak rosszul hall, most öntudatlanul fekszik a borsodi kisfiú

Azt hitték, csak rosszul hall, most öntudatlanul fekszik a borsodi kisfiú

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás