Lepusztulnak a belvárosi terek: kiálló villanydrótok, üvegszilánkok és hajléktalanok, így néz ki ma egy játszótér





Üvegszilánkok, kiálló drótok, kiégett növényzet, parlagfű és 2 centis hézagok a burkolatban. Ivókút, ami nem működik a 40 fokos kánikulában. Ez a kép fogadja az V. kerületi édesanyákat és a gyerkőcöket a Hild téren, de hasonló a helyzet a Vörösmarty, a Podmaniczky és a Fővám téren is. A Városháza Park sem a fénykorát éli, igaz, oda nem családok járnak...



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.07.15.
áldatlan állapotok

A szülők kétségbeesve fordultak segítségért az V. kerület fideszes polgármesteréhez, Szentgyörgyvölgyi Péterhez, aki kezdeményezte több tér kezelésének átvételét is. Ezt válasz nélkül hagyta a Főpolgármesteri Hivatal.

Fotó: Facebook
Fotó: Metropol/KB

A Hild tér kapcsán ugyan szóban elhangzott, hogy a Fővárosi Önkormányzat nyitott a tér kezelésének átadására a Belváros önkormányzata részére, azonban hivatalos megállapodás mind ez ideig nem jött létre. A kerületi önkormányzat így egyelőre nem tud mit tenni, hogy a városrészben élők jogos elvárásának megfelelve biztosítsák a terek rendezettségét, tisztaságát.

A Hild téren a fű sem kicsi, de a parlagfű még nagyobb – Fotó: Metropol/KB

Szomorú ez azért is, mert a terek építészetileg különlegesek, a Belváros önkormányzata 2019-ben felújíttatta őket, sőt a Podmaniczky tér és a Vörösmarty tér az Európai Tájépítész Szövetség honlapján a magyar tájépítészeti alkotások között szerepelt. A Mandiner szerint Budapest a szóbeli megállapodás után elindította a hivatalos folyamatot. De a helyzet napjainkra sem változott, a Hild tér és több más, a főváros kezelésében lévő tér is elhanyagolt. A Metropol megkereste az ügyben a Fővárosi Önkormányzatot, ahonnan lapzártánkig nem érkezett válasz.

Nem néz ki jól egy játszótéren (Hild tér) – Fotó: Facebook

Elégedetlenek a környéken élők

Szentgyörgyvölgyi Péter Belváros-Lipótváros polgármesterét a kerületben élő szülők keresték meg

Fotó: Facebook

A baloldali képviselők is megszavazták, hogy kérik vissza a teret

A Hild tér kapcsán egyértelműen a számos lakossági panasz indította meg a tér kezelésének átvételét tudta meg a Metropol a Belváros-Lipótvárosi Önkormányzattól. Mint mondták, az ügyben született képviselő-testületi határozatot a testület minden tagja – a baloldali képviselők is – megszavazták. A Vörösmarty tér és a Podmaniczky tér esetében Belváros önkormányzata már a lakossági panaszok felerősödése előtt is tett kezdeményezést az átvételre, legalább 4 alkalommal.

Fotó: Facebook

A költségvetés közel felét elvette Karácsony

A köztisztasági üzemeltetési költségek pontos összegéről a Fővárosi Közterület-fenntartó Kft., míg a zöldfelületek karbantartásáról a Főkert Zrt. tudna nyilatkozni. Megkerestük a Főkertet, hogy mekkora összegbe kerül a terek gondozása, de lapzártánkig nem érkezett válasz. Az azonban biztos, hogy jóval kevesebb összegből kell gazdálkodnia a szervezetnek, mint korábban. Karácsony Gergely főpolgármester alaposan megnyirbálta a cég költségvetését. 344 millióról 180 millió forintra csökkentette a működésre adott összeget, amely meglátszik a belváros tereinek és parkjainak állapotán is.





Ezeket olvastad már?
Mitől fél ennyire? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

Mitől fél ennyire? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

Botrányos Ovi+ Program Óbudán: Havi 60 ezret gombolnának le a tiltakozó szülőkről

Botrányos Ovi+ Program Óbudán: Havi 60 ezret gombolnának le a tiltakozó szülőkről

Szenzációs siker - Magyar sör került a világ legjobbjai közé

Szenzációs siker - Magyar sör került a világ legjobbjai közé

Nem mindennapi videóval üzent Orbán Viktor az érettségizőknek

Nem mindennapi videóval üzent Orbán Viktor az érettségizőknek

Top hírek

Magyar Péter

Mitől fél ennyire? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

50 milliós BMW-k, csúcstechnika, a pesti éjszakából jól ismert alakok... Miközben egy botrányba fulladt pr-akció keretében Magyar Péter vonattal utazott Debrecenbe, csapata 50 milliós BMW X6-osokkal, Mercedes buszokkal, „szolgálati” csúcstechnikával felszerelve az autópályán ment a vasárnapi rendezvény helyszínére.





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás