Koronavírus: A legújabb vakcina képes felvenni a harcot a mutánsok ellen





A legújabb covid elleni oltóanyag a Novavax, hazánkba is megérkezik hamarosan, mutatjuk mit kell róla tudni.



Megosztás
Szerző: Kobzi Kitti
Létrehozva: 2021.04.05.
koronavírus elleni küzdelem

„Hamarosan érkezni fog Magyarországra egy fehérje alapú védőoltás, ami állítólag szinte valamennyi mutáns ellen csaknem 100 százalékban hatékony” – mondta el Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a Hír TV Magyarország élőben extra műsorában. A szakember elmondta, hogy Magyarország ebből is sokat kötött le, ami rendkívül jó hír. A főorvos egyelőre a vakcináról többet nem árult el. Dr. Rusvai Miklós víruskutatót a fehérje alapú vakcinák kapcsán a Novavax oltóanyagról kérdezte a Bors, hisz a hazánkban jelenleg fertőző mutánsok ellen ez is igen hatásosnak bizonyult, és nemsokára forgalomba kerül.

Dr. Rhonda Flores miközben a Novavax mintákat vizsgálja (Fotó:ANDREW CABALLERO-REYNOLDS AFP) “

A közeljövőben valószínűleg az Európai Unióban is forgalomba kerülő Novavax tesztadatai alapján az általuk kifejlesztett alegységvakcina mind a három eddig Magyarországon jelenlévő koronavírus mutáns ellen hatékony.

„A Novavax vakcinája 96,4 százalékban az eredeti vuhani variánssal, 86 százalékban a brit variánssal és 55 százalékban a dél-afrikai variánssal szemben is gátolja az enyhe tünetek kialakulását, azonban a halálozást, a betegség súlyossá válását, a lélegeztető gépre kerülést teljesen megakadályozza”- magyarázta dr. Rusvai Miklós virológus, aki szinte biztos benne, hogy a hazánkban forgalomban levő többi vakcina is hasonlóan hatékony ezekkel a variánsokkal szemben - írja a Bors.

Ezzel szemben azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy a már meglévő vakcinák mennyire lesznek hatékonyak egy új variánssal szemben.

„Egy merőben más variáns megjelenése esetén véleményem szerint a Pfizer-BioNTech és a Moderna cégek – vagyis az mRNS alapú vakcinát gyártó cégek – tudnának a leggyorsabban új oltóanyagot kifejleszteni. A Novavax vakcinának az a hátránya, hogy igen bonyolult az előállítása” – mutatott rá a professzor.

Dr. Rusvai Miklós víruskutató (Fotó: TV2)

Sokkal kisebb az allergiás reakciók esélye

Az amerikai Novavax cég vakcinája igen bonyolult technológiával készül, ám ennek nagy előnye is van.

„A koronavírus tüskefehérje génjét beleteszik egy rovarvírusba, úgynevezett bakulovírusba” - fogott bele a tudományos magyarázatba a szakember.

„A rovarvírus segítségével rovarsejtekben termeltetik le ezt a tüskefehérjét, amit ezután kitisztítanak. Ezt a tisztított, kész tüskefehérjét adják be az embernek. Ennek az úgynevezett alegységvakcinának az a nagy előnye, hogy elméletileg még kevesebb a mellékhatása, mivel a rovarsejtekben nem termelődnek olyan elemek melyek esetleg autoimmun reakciót válthatnak ki” - zárta a virológus.

Dr. Bári Eszter, a Novavax kutatásirányítójának tanácsai a magyarok felé

A jelenlegi járványhelyzetben a szakmai hátteret adó Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Felügyeleti Osztály osztályvezető főorvosa, dr. Molnár Zsuzsanna volt dr. Bári Eszter kutatásirányító mentora rezidens korában.

„Dr, Molnár Zsuzsannát nagytudású, lelkiismeretes szakemberként ismertem meg, akinek a szaktudása megkérdőjelezhetetlen. A központ által meghatározott, és az országos tiszti főorvos által kommunikált irányelvek betartására bíztatok mindenkit” - fogalmazta meg a Borsnak dr. Bári Eszter.

„Egy járványhelyzetben a lakosság egy egésze egy hajóban ül és csak együtt, összehangoltan és közösen eljárva sikerül megfékezni a járványt. ILyen helyzetben nincs olyan, hogy csak a csónak egyik fele süllyed” - fogalmazott a lapnak a doktornő majd hozzátette „Távolról érzékelem, hogy nem egységes az oltásba vetett bizalom. Dr. Molnár Zsuzsanna volt az, aki a pentavalens vakcina bevezetésekor az oltási rendet frissítette, ha a gyermekek oltását rá mertük bízni, most sincs ok a kételkedésre”





Ezeket olvastad már?
"Kivettem az oviból a kislányomat, mert megölelték, amikor sírt"

"Kivettem az oviból a kislányomat, mert megölelték, amikor sírt"

"Terhes voltam, amikor egy hívás miatt összeomlott az egész világom"

"Terhes voltam, amikor egy hívás miatt összeomlott az egész világom"

„Küszködtünk a megélhetésért, most meg százmilliókat nyertünk a lottón"

„Küszködtünk a megélhetésért, most meg százmilliókat nyertünk a lottón"

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás