Ez lesz ma! Mutatjuk a hétvége legfontosabb történéseit





A Metropol összeszedte a hétvége legfontosabb eseményeit, azt, hogy milyen időre számítsunk és hogy mivel kezdődnek a húsvéti ünnepek.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.04.01.
biztonság az ünnepek alatt

Az ünnepekhez igazítja közlekedését a MÁV, a Volán és a BKK is. A társaságok azt kérik, hogy aki teheti, most halassza el utazását. Aki mégis úgy dönt, hogy elutazik, az viseljen maszkot és tartsa meg a másfél méteres távolságot másoktól az állomásokon és a járműveken egyaránt!

Így járnak a MÁV és a MÁV-HÉV járatai

A húsvéti ünnepi forgalom miatt a vonatok április elsején a pénteki, másodikán a szombati, harmadikán és negyedikén az ünnepnapi, ötödikén a vasárnapi, hatodikán pedig már a munkanapi menetrend szerint közlekednek. Most az érintkezésmentes vásárlás akcióval jár: azok, akik automatából vásárolják jegyüket öt, míg azok, akik a megújult Elvira vagy MÁV applikációján keresztül vásárolnak jegyet tíz százalék kedvezményt kapnak. Változik a HÉV menetrendje is. Az összes vonalon módosul a közlekedés, ezzel kapcsolatban további információk a mavcsoport.hu-n és a bkk.hu/menetrendek oldalon találhatók.

Változik a távolsági buszok közlekedése is

Április 1-jén tanítási szünetes munkanap, április 2-án (nagypéntek) munkaszüneti nap, április 3-án szabadnap, húsvétvasárnap munkaszüneti nap, húsvéthétfőn munkaszüneti nap, április 6-án tanítási szünetes munkanap, a hét első munkanapján pedig az érvényes menetrend szerint közlekednek a Volánbusz járművei.

Más a metró menetrendje az ünnepi hosszú hétvégén

Változik a hármas metró közlekedése a húsvéti ünnepek alatt. Az M3-as metró kivételesen a hétköznapi forgalmi rend szerint Újpest-központ és a Lehel tér, valamint a Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest között közlekedik. A Lehel tér és a Nagyvárad tér között pótlóbusz szállítja az utasokat.

Jön a hidegfront, csökken a hőmérséklet!

Ma még napsütéses időben lehet részünk, csak néhol lehetnek záporok, a napi hőmérséklet 20 és 21 fok között alakul. Másnap hajnalban egy hidegfront érkezik hazánkba, emiatt csökken a hőmérséklet és több helyen kell majd záporra, zivatarra számítani. A hidegfront miatt fáradékonyságot és tompaságot tapasztalhatunk. Szombaton már a 20 fokot sem éri el a hőmérséklet és leginkább záporokra és zivatarokra kell majd készülni. Vasárnap is marad a rossz idő, több helyen esni fog.

Közeledik a húsvét, ma van nagycsütörtök

Nagycsütörtök a keresztény hagyományok szerint az utolsó vacsora napja, Jézus ekkor vett búcsút tanítványaitól és felkészült az áldozatra. A nagycsütörtök a gyász napja, ezért ettől a naptól kezdve egészen szombatig a templom harangjai nem szólalnak meg.

Nagycsütörtöki népszokások:

  • Lábmosás, ezt a pap minden évben elvégzi.
  • Krizmamiséknek nevezik az ezen a napon megtartott miséket.
  • Ilyenkor tartják az „oltárfosztás” szentségét, ekkor a pap mindentől megtisztítja az oltárt.
  • A tabernákulum ekkor egy másik helyre kerül át és ott őrzik.
  • Ma van bolondok napja!

    Április bolondja! – szokták mondani ezen a napon. Akit április elsején rászednek, azzal a bolondját járatják. Eredete nem tisztázott, egyes legendák szerint már az ókori görögök idején is ezen a napon tréfálkoztak. Azóta több országban elterjedt a szokás.





    Top hírek







    Hírlevél-feliratkozás