RETRO RÁDIÓ

Kiderül, miért lépett ki Csókay doktor a Cselekvés a kiszolgáltatottakért alapítványból





A Honvédkórház Semmelweis-díjas idegsebésze azt is elárulta, hány belső hangra hallgat.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.03.15.
orvosi barvúr

Exkluzív interjút adott a Ripost7 munkatársának dr. Csókay András. A Honvédkórház Semmelweis-díjas idegsebésze otthonában beszélt arról, milyen állapotban vannak most a fejüknél összenőtt sziámi ikrek.

Az orvos azzal írta be magát a hazai orvostörténelembe, hogy végrehajtott egy orvosi bravúrt. A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvoscsapatával szétválasztottak egy, a fejüknél összenőtt sziámi ikerpárt. Három évig jóformán erről szólt az élete, de most egy korszak lezárult, a műtétsorozat idegsebészeti része remélhetőleg véget ért egy időre.

dr. Csókay András megszerette a családot Fotó: Cser Dániel

Ripost7: Látom, a hálószobájában a falon kint van az ikrek és szüleik fényképe, a gyerekek koponyájának 3D-s makettje. Ennyire a szívéhez nőtt Rakia és Rubia?

Csókay András: „Természetesen! Nagyon intenzív három éven vagyunk túl, az életem szinte csak erről a műtétsorozatról szólt, a hazai betegek ellátásán kívül. Igen megszerettem a családot ez idő alatt. A mai napig kapcsolatban vagyok velük, gyakran váltunk üzenetet a szülőkkel. Utoljára októberben jártunk náluk Pataki doktorral Bangladesben, akkor fedtük be a jó állapotú kislány koponyáját. Legközelebb 4–6 év múlva lehet egy újabb beavatkozás, amikor »kinövik« a koponyájukat.”

Ripost7: Hogy vannak most a gyerekek?

Cs.A.: „Egyre jobban, olyannyira, hogy nemsokára hazaköltöznek a kórházból. Rabia eleven, cserfes óvodás, épp mint a műtét előtt volt, Rukia most még teljes segítségre szorul. Nem csak a szülőkkel, velük is mindig beszélgettünk, megtanultak kicsit magyarul a 6 hónap alatt, amíg Pataki doktor a bravúros plasztikai bőrnyújtást elvégezte a Semmelweis Egyetemen. Ez alapfeltétele volt az összenőtt koponyák és agyak idegsebészeti szétválasztásának.”

Ripost7: Van esély arra, hogy Rukia is felépüljön?

Cs.A.: „Sokat imádkozik érte a csapat változatlanul, hogy minél teljesebb életet élhessen. Van esély, hiszen a kisgyermekek agya még nagyon plasztikus, regenerációs képessége jóval nagyobb, mint egy felnőtté. Most még nem tud beszélni sem. Érzelmi reakciói vannak csupán, sírni és nevetni szokott. Isteni csoda, hogy egyáltalán életben maradt!

Hogy miért van Rukia rosszabb állapotban, miért lépett ki Csókay doktor a Cselekvés a kiszolgáltatottakért alapítványból, mi az oka, hogy nem aratta le a babérokat az orvosi bravúrért, és hány belső hangra hallgat? Kiderül a március 16-án megjelenő legfrissebb Ripost7 hetilapból. Keresd az újságárusoknál!

 





Ezeket olvastad már?
Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

Halott férfit tolt be a bankba egy nő: felháborító, mire készült – Videó

Halott férfit tolt be a bankba egy nő: felháborító, mire készült – Videó

Hűha: népszerű fürdőhelyen estek egymásnak a szerelmesek

Hűha: népszerű fürdőhelyen estek egymásnak a szerelmesek

Újabb botrány a HÉV-en: úgy megijedt Anna, hogy a következő megállónál lemenekült a szerelvényről

Újabb botrány a HÉV-en: úgy megijedt Anna, hogy a következő megállónál lemenekült a szerelvényről

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás