Müller Cecília: Az elkövetkező két hétben több vakcinát tudnak majd beadni, mint eddig összesen





Az elmúlt napokban egyre több az új fertőzött és egyre többen szorulnak kórházi ápolásra.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.02.22.
oltás

Hétfőn is megtartották az operatív törzs online sajtótájékoztatóját, ahol ismertették a legfrissebb adatokat is.

Rendőrségi adatok a járvány alatt

A múlt heti adatokhoz képest, most 471 ember ellen intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettségek megszegése miatt a hétvégén, a hatályban lévő szabályok kezdete óta összesen 25 997 esetben kellett intézkedniük.

A hétvégén 2 esetben zártak be ideiglenesen vendéglátóhelyeket. Az egyiket Debrecenben, ahol egy kocsmában a tulajdonoson kívül egy vendég is volt, a vendéglátója már többször megszegte a szabályokat, így a helyiséget 6 hónapra bezárták. Karcagon 19 óra után találtak nyitva a rendőrök egy vendéglátóhelyet, ahol több vendég is tartózkodott és szeszes italt fogyasztott, itt is 6 hónapos bezárást kapott a tulajdonos.

A kijárási korlátozások ügyében 1600 személy ellen intézkedtek a rendőrök. A kijárási korlátozások kezdete óta összesen 41 308 esetben szegték meg a korlátozást.

Tiltott házibulit fedeztek fel az első kerületben

Péntek éjjel az II. kerületben egy társasházban 74 fős szülinapot tartottak. Mind a vendégek ellen, mind a házigazda ellen intézkedtek a kiérkező rendőrök.

A fertőzöttek száma exponenciálisan növekszik

Magyarországon és az egész világon a pandémia 3. hullámában vagyunk. Napról napra emelkedik a fertőzöttek száma exponenciálisan, tehát letért a járványgörbénk a folyamatos csökkenéses szakaszról. Két hete egyre növekvő számban azonosítunk fertőzötteket — mondta el Müller Cecília tiszti főorvos.

2623 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid—19), ezzel 405 646 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 48, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 14 347 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 308 650 fő, az aktív fertőzöttek száma 82 649 fő. 4489 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 394-en vannak lélegeztetőgépen.

Eddig 453 457 fő kapott oltást, közülük 201 005 fő már a második oltását is megkapta.

A variánsok miatt egyre többen szorulnak kórházi ellátásra

Magyarországon is nő az aktív fertőzöttek száma, az új variánsok sokkal fertőzőképesebbek. Ugyanakkor az a tézis, hogy nem okoznak súlyosabb tüneteket a mutánsok, sajnos megdőlni látszik. Arányaiban az új fertőzöttekhez képest egyre többen kerülnek kórházba. Nem olyan rég még 4000 alatt volt a kórházban ápoltak száma.. Két héttel ezelőtt 300 alatt jártunk, egynegyedével nőtt a lélegeztetőgépre szorultak száma. Ezért fontos, hogy a védekezési intézkedéseket betartsuk továbbra is — hívta fel a figyelmet Müller Cecília.

Mutáns variánsok itthon

A mai napig 378 embernél mutattuk ki az angol vírus variánst, 34 főnél egyéb más variánst is kimutattunk, amik kevésbé számítanak a járvány lezajlása szempontjából. Brazíliai és Dél-afrikai mutáns vírust még nem tudtunk kimutatni. Már közösségi terjedésnek vagyunk a szemtanúi Magyarországon — mondta el Müller Cecília.

Mindegyik vakcina jó a mutánsok ellen

A vírusvariánsok ellen is jók az itthon engedélyezett oltások. Jó helyen állunk az Európai Unióban, ugyanis a kontinensen 3,19% átoltottság az átlag, itthon ez 4,6%. Már 5-féle vakcina biztosítja ezt a lehetőséget számunkra. Ezért fontos a két hét ami előttünk áll, amely során több vakcinát fogunk beadni, mint eddig összesen — árulta el a tiszti főorvos.

Továbbra is várják az emberek véleményét az újraindításról szóló online nemzeti konzultáción.

Magyarországon a védőoltások beadása oltási terv alapján történik.

Regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu oldalon lehet.





Ezeket olvastad már?
Mitől fél ennyire? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

Mitől fél ennyire? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

Botrányos Ovi+ Program Óbudán: Havi 60 ezret gombolnának le a tiltakozó szülőkről

Botrányos Ovi+ Program Óbudán: Havi 60 ezret gombolnának le a tiltakozó szülőkről

Szenzációs siker - Magyar sör került a világ legjobbjai közé

Szenzációs siker - Magyar sör került a világ legjobbjai közé

Nem mindennapi videóval üzent Orbán Viktor az érettségizőknek

Nem mindennapi videóval üzent Orbán Viktor az érettségizőknek

Top hírek

Magyar Péter

Mitől fél ennyire? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

50 milliós BMW-k, csúcstechnika, a pesti éjszakából jól ismert alakok... Miközben egy botrányba fulladt pr-akció keretében Magyar Péter vonattal utazott Debrecenbe, csapata 50 milliós BMW X6-osokkal, Mercedes buszokkal, „szolgálati” csúcstechnikával felszerelve az autópályán ment a vasárnapi rendezvény helyszínére.





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás