30 éve nem látott házasságkötési rekord dőlt meg Magyarországon, ennyien mondták ki a boldogító igent





A lendületet megtörte, de a magyarok házasodási kedvét nem vette el a koronavírus sem.



Megosztás
Szerző: Komáromi Bence
Létrehozva: 2021.02.10.
boldogító igen

Meglepő, 2020-ban 67 ezer 301 alkalommal mondták ki a boldogító igent. Több házasság született, mint az elmúlt 30 évben bármikor. A Metropol arra vállalkozott, hogy megtudja: milyen készségekre van szükség a hosszú boldog házastársi viszony fenntartásához és milyen kihívásokkal kell megküzdenie a pároknak a Covid-19 járvány alatt. Dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológust és a budapestieket kérdeztük.

A járványhelyzet csak megtorpantotta, de letörni nem tudta a magyarok házasodási kedvét. Ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. Az emberek bizakodnak, 2021-ben pedig sokan már a lagzijukat tervezgetik. Ugyanakkor az egy éve tartó járványhelyzet igencsak próbára teszi kapcsolatainkat, nem beszélve a házasságokról.

Fotó: okosmeghivo.hu

A járvány hullámai alatt eltérő kihívásokra kellett reagálniuk a pároknak

A vírus második hullámát éljük, teljesen másfajta problémák fogalmazódtak meg, mint az elsőnél. Nyár előtt főképp az ellentétes reagálás jelentett konfliktust, kiváltképp a szex terén: míg az egyik fél a bezártságot gyakoribb együttlétekkel színesítette volna, addig a párja még a váratlan krízisből igyekezett felocsúdni. Ma, a második hullámban a kapcsolatfrissítő események, a közös kimozdulások hiánya, valamint a folyamatos otthonlét teszi fakóbbá a napokat - tájékoztatta lapunkat Hevesi Krisztina.

„ Az „énidő” hiánya okozhat feszültséget, de nem csak rossz hatása van a bezártságnak”

A házban töltött rengeteg idő sok stressz forrása lehet, azonban baj csak akkor kezdődik, ha ezt már egymáson vezetik le a partnerek. Az „énidő” hiánya okozhat feszültséget. A pszichológus azonban elárulta, hogy nem csak negatív következményei lehetnek a „négyfal” között történő életnek.

„Több időnk van, egymás jó oldalának, értékeinek megismerésére, a kapcsolat elmélyítésére, s megmutatni azt, hogy ezt is együtt vészeltük át.”

Tanácsok a karantén alatti stresszlevezetéshez

Élni és élni hagyni a lakáson belül is! Össze kell hangolni, megbeszélni, megtervezni, hogy ki mit szeretne csinálni:

  • zenét hallgatni
  • jógázni
  • tévézni
  • telefonálni
  • Ne lehetetlenítsük el egymás programját, kikapcsolódását, munkáját. Az „én is itthon vagyok” nem megfelelő érv, s nem is oldja meg a konfliktusokat. Veszekedés helyett inkább jót tesz egy kis:

  • séta
  • futás
  • szobabiciklizés
  • boxzsák
  • vagy akár egy vígjáték megnézése
  • A közös nevetés katartikus, oldja a feszültséget és megbékíti az indulatokat - adott tippeket a szakértő.

    A hosszú házasság titka

    Egy sportpszichológiai mondással élve: „nem az különbözteti meg a bajnokot a többi sportolótól, hogy sohasem botlik meg, hanem az, hogy mindig fel tud állni a kudarcok után.” Ugyanez igaz a házasságokra is: nem mentesek a mélypontoktól és a krízisektől, azonban eléggé fontos számukra a kapcsolatuk ahhoz, hogy mindig egymás jó tulajdonságaira irányítsák a figyelmüket a zavaró és idegesítő hibák helyett - mondta el a Hevesi Krisztina.

    Az utcán ismerkedést egy ideig szüneteltetni kell

    A védekezés részeként kerüljük a személyes kontaktusokat. Ez nem könnyíti meg az ismerkedni vágyók helyzetét. „Lehetőségként szinte kizárólag az online társkeresők és alkalmazások maradtak, amit később egy videóhívás tehet személyesebbé. Ez viszont meglehetősen csalóka, torzíthatja a valóságot. Ezt követheti a „nálad vagy nálam?” kérdése, azonban az emberek nagy része komolyan meggondolja azt, hogy kit enged be, illetve kinek megy fel a lakásába ismeretlenül” - mondta el Hevesi Krisztina. A pandémia alatt szükség is van az effajta bizalmatlanságra, ugyanis bárki lehet vírushordozó akár anélkül is, hogy tudna róla.

    A budapestieket is megkérdeztük arról, hogy mi kell a hosszú és boldog párkapcsolathoz.

    „A türelem. 28 éve vagyunk együtt, 9 éve vagyunk házasok. Már összecsiszolódik az ember ennyi idő alatt. Mind a ketten voltunk korábban is házasok, de a második választás sikerült jól. Anyukám háromszor ment férjhez, de halála előtt még azt mondta, hogy negyedszerre is oltár elé állna. Minden helyzetben próbálkozni kell” - árulta el számunkra Scherhof Ildikó és férje Scherhof Károly. Az őszinteség, a tolerancia és a problémák kibeszélése a legfontosabb Kárász Dóra szerint: „Meg kell ismerni és utána tiszteletben kell tartani egymás határait. Régóta vagyok együtt a párommal és imádok vele lenni, de szeretem az „énidőt” is. Nincs ebből semmi gond, kompromisszum készek vagyunk mindketten. Miután szeretjük egymást, a bezártság nem okozott különösebb konfliktust közöttünk„ - fejtette ki véleményét lapunknak. „A leginkább a szeretet és a tolerancia számít, illetve az az áldozat, amikor képesek vagyunk adni magunkat a másikért. Én hiszem, hogy Isten jelen van a házasságunkban” - mondta el Borbély Dóra a . Borbély Dóra, Scherhof Károly és Ildikó, Kárász Dóra

     





    Ezeket olvastad már?
    Friss fejlemények a Titán-tragédia kapcsán: ez állhat a háttérben

    Friss fejlemények a Titán-tragédia kapcsán: ez állhat a háttérben

    Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

    Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

    Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

    Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

    Lehetetlen feladvány: az emberek 90 százaléka elhasal rajta

    Lehetetlen feladvány: az emberek 90 százaléka elhasal rajta

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás