Megtaláltuk TakerOne-t, a titokzatos budapesti graffitist

A híres budapesti graffitist fotografikus munkáit sokszor a lakók kérésére csinálta.Megosztás
Szerző: metropol
2021.01.31. 20:00
Színes

Gyönyörű alkotásokkal találkozhatunk Budapest-szerte, különösen a belvárosban, ahol a graffitik tűzfalakat díszítenek. Az alkotások egy része hivatalos felkérésre készült, azaz nem minősülnek rongálásnak, de vannak olyan szép vagy kevésbé szép graffitik, amik az éjszaka alatt titokban jöttek létre, így büntetendő szabálysértésnek számítanak.

A hideg és a korlátozások miatt nem ez a főszezon...

A graffiti szezonális, hiszen a kültéri épületek falát fújják szét, így jó időben kényelmes végezni, másrészt mivel alapesetben rongálásnak minősül, általában éjszaka fújnak... A kijárási tilalom azonban még a törvényszegőt is visszatartja a graffitizéstől, hiszen most jobban számíthat éjjeli járőrökre, és ha elkapják, egyszerre szegne meg két szabályt is.

Rongálás vagy művészet?

De nem minden graffiti rongálás, vannak legálisan létrejött alkotások is. Hogy többet megtudjunk a témáról, megkerestük TakerOne graffitist.A street artnak és a rongálásnak kétségtelenül van közös halmaza, de ettől még nem feltétlenül összefüggő fogalmak. A nem “támogatott” része külföldön is rongálás, és itthon sem példa nélküli, hogy támogatják a street art művészeket. Ettől függetlenül sajnos azt kell mondjam, hogy van hova fejlődnie Magyarországnak e tekintetben, mert nemcsak nyugatra, de gyakorlatilag a szélrózsa minden irányában sokkal jobban kihasználják a műfaj lehetőségeit, hogy egy kis színt vigyenek a városi környezetekbe”-osztotta meg gondolatait a graffitis a Metropollal.

Így lesz a tigrisből kiscica...

A graffitis rengeteg országban alkotott már: az Egyesült Államokban, Spanyolországban, Új-Zélandon, Izraelben, Angliában. Eddigi legnagyobb alkotása egy közel 300 m2 -es felületre készült, de már kilátásban van egy nagyobb projekt is, melynek során egy 500 m2-es alkotást fog készíteni.

TakerOne New York-i graffitije

Nem mentes a kritikáktól a graffitis világ

„Hogy egy konkrét élményt is leírjak, jó pár évvel ezelőtt egy legális falra festettem Budapesten, még reggel volt, épp csak az első vonalak kerültek fel, és egy elsétáló bácsi tett egy klasszikus “el kéne törni a firkálók kezét” tartalmú megjegyzést. Az ilyenekkel nem lehet sok mindent kezdeni, ám ezúttal jól zárult a történet. Délután, amikor a munkámon már látszott, hogy igényes alkotás, visszafele jött és elnézést kért, mert nagyon tetszett neki.

Nagyon jól mutat a gyárépületen a kis mókus...

Gondolkozzunk másként: nem minden graffiti rongálás

Természetesen vannak olyan aspektusai a graffitinek, amiket joggal nem szeretnek az emberek, és ezen semmi nem fog változtatni. Ám a jó minőségű, a környezetünket szebbé tevő alkotások megjelenése és elterjedése segítene azon, hogy az emberek megismerjék, hogy milyen lehetőségek rejlenek a street art műfajában, és ne azonnal rongálással azonosítsanak egy festékszórót.

A street art művészek tehetséggondozására talán a legjobb érv az lehetne, hogy utat mutassanak, a mindent válogatás nélkül való összefirkálásnál van hasznosabb felhasználása is a festék fújásnak. Ráadásul a károsított felületek helyreállítási költségét is meg lehetne spórolni így - fejti ki véleményét TakerOne a Metropolnak.

És most íme egy válogatás a Budapesten található legjobb alkotásokról:

A Baross utcában találkozhatunk Vukkal és barátaival.

A Wesselényi utcában található az olvasó lány graffitije. Nagyon szépen harmonizál a lány sálja és a könyv borítója.

Óbudán köszön vissza a futball-legenda, a csodálatos Diego Maradona graffitije. (Fotó: Facebook: StreetArt)

A Régi posta utcában fogad minket ez a színkavalkád (Fotó: KB/Metropol)

 

Ezeket olvastad már?
„Nagyon meghatódtunk” – kiskutyával állt rajthoz a futóversenyen az izomsorvadásos kislány

„Nagyon meghatódtunk” – kiskutyával állt rajthoz a futóversenyen az izomsorvadásos kislány

„Egy fehér ruhás férfi mondta, hogy öljem meg a kisfiamat” – videóinterjú a gyermekgyilkos magyar anyával

„Egy fehér ruhás férfi mondta, hogy öljem meg a kisfiamat” – videóinterjú a gyermekgyilkos magyar anyával

170 éve, ennyi nap alatt fejlesztette ki varrógépét Isaac Merritt Singer

170 éve, ennyi nap alatt fejlesztette ki varrógépét Isaac Merritt Singer

Rossz hír, kedden nem lesz zavartalan a napsütés

Rossz hír, kedden nem lesz zavartalan a napsütés

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél feliratkozás