RETRO RÁDIÓ

A covid-mentős vallomása: a kollégák halála visel meg a legjobban





Balogh János március óta a covid-mentős egységek vezetője, ő felel az eszközök és a kocsik megfelelő ellátásáért, fertőtlenítéséért, és részt vesz a bajtársak tesztelésében is. Ő maga nem tart a vírustól, a kollégák halála viszont nagyon megviseli.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.01.14.
második hullám

Balogh János 1998 óta dolgozik az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ), márciusban pedig a koronavírusos egységek vezetésére kérték fel.

- Szívesen vállaltam el a feladatot, mert olyan kihívásnak fogtam fel, amit még azelőtt senki nem csinált. Emellett tudtam, hogy nagy szükség van most a munkámra. Március 14-én adtuk át a koronavírus egységek telephelyét a fővárosban, azóta még két ilyen állomásért és a Dévai utcai mintavételi pontért is felelek - kezdte a Metropolnak János.

„A hét minden napján dolgozom”

A mentős munkája reggel 6-tól este 8-ig tart. - Minden reggel ellenőrizzük, hogy a mentősök számára biztosítottak-e a megfelelő eszközök, védőfelszerelések és az autók is átestek-e a megfelelő fertőtlenítésen. Fontos, hogy ez gördülékenyen menjen mind a három helyszínen, ezért napi 14 órát bent vagyok, hogy tudjam mindezt felügyelni. Bár van két szabadnapom, igazából a hét minden napján dolgozom, mert akkor vagyok nyugodt, ha a saját szememmel látom, hogy reggel minden rendben indul el - mondta a szakember, aki hozzátette: a járvány kitörése óta vannak nyugodtabb és keményebb időszakok.

„A legjobban az elvesztett kollégák halála visel meg minket”

János elmondása szerint változó, hogy a kollégák mennyire tartanak a vírustól. - Nagyon nagy félelem nincs senkiben, hiszen már rengeteg szorult helyzetben kellett helytállnunk, és tapasztaltunk már sokkal durvább dolgokat. Inkább azt látom, hogy fáradunk, hiszen lassan 10 hónapja teljes intenzitással dolgozunk. Ami viszont mindenkit nagyon megvisel vagy lelkileg megérint az a fertőzött kollégák halála, ilyenkor azért mi is felocsúdunk, hogy milyen veszélyes tud lenni ez a vírus.

A mentősök között a védőfelszereléseknek és az óvintézkedéseknek köszönhetően nem sok a pozitív eset. - A kollégákat hetente teszteljük, emellett ha bármelyikünk kontakt igazolt fertőzöttel érintkezik, plusz mintát veszünk. Szerencsére eddig nagyon kevesen voltak közöttünk, akiknek pozitív lett a koronavírus tesztje és ők is jellemzően a munkán kívül fertőződtek meg.

Naponta 300 tesztet végeznek a mintavételi pontokon

János felel a Dévai utcai mentőállomás mintavételi pontjáért is, ahol naponta 200-300 embert tesztelnek. - Eddig a rekordunk 754 PCR-teszt volt 12 óra alatt, de akkor még mi voltunk az egyetlen ilyen pont, azóta már rengeteg szűrőpont és busz is van a környéken - mondta a 43 éves mentős, aki mindenkit arra kér: legyen türelmes a tesztelés alatt.

- Sok kedves emberrel találkoztunk már, akik gyümölcskosarakkal és egyéb finomságokkal hálálták meg a munkánkat. A gyerekektől is nagyon sok szép rajzot kaptunk már. Vannak azonban rendkívül türelmetlen, agresszív emberek is, akik másnap odajönnek és kiabálva követelik tőlünk az eredményt. Hiába mondjuk nekik, hogy erről nem mi adunk tájékoztatást, nem mi végezzük. A kiértékelés ugyanis már laborokban történik, akiknek szintén rengeteg munkájuk van. Az eredményéről pedig az EESZT-ben tájékozódhat, kap értesítést az email címére, továbbá a háziorvosánál is érdeklődhet.

„Hónapok óta nem találkoztam a szüleimmel”

A mentőápoló magát nem félti a vírustól, a szüleit viszont annál inkább. - Vidéken élnek a szüleim, hetven körüliek, ezért az elmúlt hónapokban csak telefonon tartjuk a kapcsolatot, mert nem akarom őket véletlenül sem megfertőzni. Mindent fokozottan betartok, de csak nem hagyhatom figyelmen kívül, hogy tűzközelben vagyok - mondta János, akit rengeteg ismerőse keresett fel mióta az egységet vezeti.

- Rengeteg üzenetet kapok rég nem látott ismerősöktől, barátoktól. Látják a tévében vagy az újságokban, hogy mivel foglalkozom, és érdeklődnek a hogylétem felől, a járványhelyzetről, tesztelésről, betegségről. Mindenkinek próbálok válaszolni, de én sem tudok annál részletesebb és pontosabb felvilágosítást adni, mint amiről a médián keresztül tájékoztatják a lakosságot.

 

 





Ezeket olvastad már?
Orbán Viktor a CPAC Hungary-n: Magyarországnak ma híre van a nemzetközi politikában

Orbán Viktor a CPAC Hungary-n: Magyarországnak ma híre van a nemzetközi politikában

A tudósok is megdöbbentek: minden eddiginél rejtélyesebb helyet fedeztek fel

A tudósok is megdöbbentek: minden eddiginél rejtélyesebb helyet fedeztek fel

Ha jó időt szeretnél, figyeld a madarakat, mi megmondjuk azt is, hogy melyiket!

Ha jó időt szeretnél, figyeld a madarakat, mi megmondjuk azt is, hogy melyiket!

Földön kívüli lávatavat fedezett fel a NASA – Videó

Földön kívüli lávatavat fedezett fel a NASA – Videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás