RETRO RÁDIÓ

Orbán Viktor: Győzött a józan ész, megvédtük Magyarország szuverenitását és a magyarok pénzét

Az Európai Tanács múlt heti ülésén győzött a józan ész: „megvédtük Magyarország szuverenitását, és megvédtük a magyarok pénzét” - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, napirend előtt az Országgyűlésben, ahol köszönetet mondott Lengyelországnak a barátságért, a kitartásért és a bajtársiasságért.Megosztás
Szerző: Metropol
2020.12.14. 14:11
beszámoló

Győztünk, mert keresztülvittük, hogy olyan nehéz időkben, mint a mostani járvány, nem szabad a gazdasági támogatásokat politikai feltételekhez kötni, egyszerűen azért, mert ezek hátráltatnak bennünket a gyors cselekvésben” - mondta a kormányfő.

Hangsúlyozta: győzött a józan ész azért is, mert ezzel a döntéssel sikerült megőrizni Európa egységét, megvédték az európai alkotmányt, elhárították azt a veszélyt, hogy költségvetési eszközökkel ráerőltessék a magyarokra a bevándorlókat. Megakadályozták, hogy azt az országot, amely nem fogad be bevándorlókat, pénzügyileg meg lehessen büntetni - közölte a miniszterelnök.

Megvédték a magyarok pénzét is, így ami Magyarországnak jár, azt meg is fogja kapni - tette hozzá.

Orbán Viktor úgy értékelt: nyilvánvaló vált, hogy az EU csak nemzetek közösségeként tud sikeresen működni.

A vita valódi tétje az volt - folytatta -, ki fogja irányítani Európát a jövőben: a tagállami kormányok és az Európai Tanács vagy sikerül Soros Györgynek Európára erőltetnie saját hatalmi rendszerét. „Egy hálózatot, amely a liberális, posztnemzeti és posztkeresztény ideákat terjesztő NGO-kból, az eszméiket szállító és felerősítő, nemzetközi fősodratú médiából, az európai parlamenti (EP) képviselők jelentős csoportjából, a bizottságba bejuttatott Soros-megbízottakból áll. Ők akartak egy új fegyvert maguknak, amelyet bármikor a Soros Györgynek nem tetsző országok ellen lehet fordítani” - fejtette ki.

Ám az utolsó pillanatban Európa kormányai felébredtek, és egyhangúlag kimondták: politikai kérdéseket nem lehet összekötni pénzügyi kérdésekkel, szubjektív kritériumok nem lehetnek pénzügyi döntések alapjai, és az EU alapszerződésében rögzített jogi eljárásrend nem cselezhető ki - jelentette ki a miniszterelnök.

Az előzményeket felelevenítve elmondta: az eltervezett helyreállítási alaptól az európai gazdaság modernizálását, a brit kilépéssel odalett lendület visszanyerését és a koronavírus-járvány következményeinek kezelését remélte a német EU-elnökség. Javaslatuk szerint a tagállamok közös hitelfelvétellel létrehozzák az alapot, akik pedig nem tudnak majd fizetni, azok helyett a többieknek kell helyt állniuk.

A magyarok nem voltak boldogok az adósságközösség gondolatától, de a bajban lévőkkel való szolidaritás miatt végül elfogadták a koncepciót - emlékeztetett.

A magyar parlament nyáron feltételeket szabott a német javaslat elfogadásához - idézte fel -, így például azt, hogy az azonos helyzetű tagállamoknak azonos elbánásban kell részesülniük, a gazdagabbak ne kapjanak többet, mint a szegények, azt pedig elfogadhatatlannak minősítette a határozat, hogy a forrásokat politikai, ideológiai feltételekhez kössék.

Egy ennek megfelelő megállapodást sikerült elérni a júliusi EU-csúcson, ám később a német elnökség és az EP egy olyan megegyezésre jutott, amely politikai és ideológiai feltételekhez kötötte volna a pénzügyi segélyt - mondta.

A miniszterelnök rámutatott: eközben meglehetősen bárdolatlan támadások érték Magyarországot. Példaként említette, hogy az egyik - német - EP-alelnök Magyarország és Lengyelország kiéheztetését szorgalmazta, egy magas rangú német állami vezető pedig úgy fogalmazott, most lesz végre egy eszköz, amely nagyon fájdalmas lesz e két országnak.

A magyar és a lengyel kormány azonban bejelentette: az EP és a német elnökség közötti megállapodás nem fogadható el, a politikai kérdéseket újra le kell választani a gazdasági segély kérdéséről, és végül „győzött a józan ész”, „az EU megőrizte egységét és győzött” - közölte, hangsúlyozva: a megállapodás egyértelművé teszi, hogy az EU a nemzetek és az államok szövetsége.

Ám maradtak még nyitott küzdelmes kérdések: az Európai Bizottság migrációs akcióterve szerint folytatni kell a migránsok behozatalát, az illetékes biztos 34 millió migránsról beszélt, nekik adnának lakást, segélyt, szavazati jogot - fejtette ki a kormányfő, jelezve, hogy emellett az asztalra került egy gender akcióterv is.

Orbán Viktor azt tartja helyesnek, ha Magyarország a migrációs és a gender akciótervet is minden erejével ellenzi. Bevándorlók helyett a gyermekvállalást kell támogatni, gender helyett pedig a hagyományos családmodellt kell megerősíteni - hangsúlyozta.

https://www.facebook.com/orbanviktor/photos/a.10151703698051093/10158828136611093/

December végén számíthatunk az első adag vakcinára

A koronavírus elleni első adag oltóanyagra december utolsó napjaiban lehet számítani - mondta Orbán Viktor

A kormányfő elmondta: az operatív törzs elkészítette az ország oltási tervét, az oltás önkéntes és ingyenes lesz. Első körben az egészségügyi ellátórendszerben dolgozókat, a védekezés első vonalának résztvevőit, utánuk pedig a krónikus betegeket oltják majd be - ismertette.

Minden élet számít, minden komolyan vehető vakcinagyártó céggel már leszerződtünk” - tette hozzá.

Jelezte ugyanakkor, hogy amíg nem tudják elkezdeni az oltást, addig fenn kell tartani a járványügyi szabályokat.

Ezeket olvastad már?
Hurrá! Szakad a hó Budapesten - Videó!

Hurrá! Szakad a hó Budapesten - Videó!

Az állatkert kecskéjét szolgálták fel a dolgozók karácsonyi buliján

Az állatkert kecskéjét szolgálták fel a dolgozók karácsonyi buliján

Indul az eljárás, az amerikai elnököt "befolyással való üzérkedéssel" vádolhatják meg

Indul az eljárás, az amerikai elnököt "befolyással való üzérkedéssel" vádolhatják meg

Ilyen volt a Turizmus Évadnyitó Gála

Ilyen volt a Turizmus Évadnyitó Gála

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás