RETRO RÁDIÓ

Ilyen még nem volt, ezt a felkészítést kínálja az óvodapedagógusoknak a Blum program

A Blum program - az óvodáskorú gyerekek személyiségfejlesztő programja - az óvodapedagógusok megnövekedett digitális támogatással kapcsolatos igényeire reagálva országos kutatást készített a szakemberek digitális felkészültségéről, hogy a leghatékonyabb digitális képzésekkel és digitalizált tudástárral felvértezze őket a 21. század kihívásaira.Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2020.12.16.
óvoda pedagógia digitális oktatás

Óvodapedagógusok és a digitális világ 2020-ban – a felmérés hátteréről

A koronavírus járvány felgyorsította annak szükségességét, hogy megtanuljunk eligazodni a digitális világban és ezen keresztül tartsuk a kapcsolatot a külvilággal. A Blum program az elmúlt időszakban rengeteg visszajelzést kapott az óvodapedagógusoktól, szakemberektől arról, mekkora szükségük van olyan digitális támogatásra, amely a későbbiekben is hasznos lehet a mindennapi munkában, amely valós, tartalmas, a szakmai munkát támogató felkészítést jelent. Ezért készült az a kérdőív, ami országos szinten felméri az óvodás korosztállyal foglalkozó szakemberek digitális felkészültségét. A Blum program célja az, hogy az óvodás korosztállyal foglalkozó szakemberekkel, szülőkkel, hozzátartozókkal együttműködve, kéz a kézben haladjon a digitális világba vezető úton, annak érdekében, hogy együtt a legjobban tudjanak reagálni a 21. század digitális kihívásaira és a gyermekek számára meg tudják teremteni a biztonságot a digitális térben.

30 alatt a legtájékozottabbak a digitalizációban az óvodapedagógusok, derül ki a felmérésből

A Blum program 2020 októberében kérdőíves felmérést végzett az óvodás korosztállyal foglalkozó szakemberek digitális felkészültségéről. A 4500 óvodába eljuttatott online kérdőíves kutatás tükrözi a reprezentatív kutatások eredményeit arra vonatkozóan, hogy Magyarországon az óvodapedagógusi szakma elöregedő és elnőiesedő képet mutat. Az életkor előrehaladtával a digitális világban való jártasság csökken, leginkább a 22-29 éves korosztály érzi magát tájékozottnak a digitális világban. Minden korcsoportban 80% feletti a digitális megoldást választók aránya az analóggal szemben. Régiótól és életkortól függetlenül a válaszadók többsége úgy véli, az óvodai munkában helye van a digitalizációnak, azonban az óvodai digitális eszközparkokra általánosságban ráférne a fejlesztés.

Bár van internetük és okostelefonjuk, a digitális világ rontott a kommunikáción a kérdőívkitöltők szerint

A felmérés megállapította, hogy otthoni internetkapcsolattal és okostelefonnal szinte minden megkérdezett rendelkezett, a válaszadók több mint felének nem okozott nehézséget a digitális kommunikációra való áttérés a vírushelyzet idején. A kommunikáció megváltozott formájával a válaszadók több mint fele volt elégedett, bár viszonylag magas volt azoknak az aránya, akik szerint a digitális kommunikációra való áttérés rossz hatással volt a kommunikáció minőségére és gyakoriságára. A digitális kompetenciák területén elsősorban információ keresésben, felhasználásban és tárolásban jártasak, digitális eszközt legnagyobb arányban óvodai feladatokhoz kapcsolódó internet eléréshez és más óvodai munkához vesznek igénybe. A képzések iránti érdeklődést vizsgálva megállapítható, hogy azok a képzések számíthatnak nagyobb részvételi arányra, ahol a válaszadók - a digitális eszközhasználatot tekintve - az óvodás korosztállyal kapcsolatosan juthatnak új ismeretekhez.

Igény van rá, így nemsokára érkezik a Blum tananyaga digitalizált formában is!

Az igényekre reagálva, a Blum program 180 órás Bluming képzését elérhetővé teszi online; digitalizált, szinkronizált (nemzetközi szinten elérhető) tananyaga hamarosan rendelkezésre áll. 2021-től a Blum program digitalizálja és elérhetővé teszi a tudást Magyarországon és külföldön is. Bluming képzés keretében az óvodapedagógusok megismerhetik a Blum digitáliával kapcsolatos hitvallását – mit, mennyit, hogyan, milyen keretekben érdemes igénybe venni az egészséges gyerekkor biztosításáért. Arra is keresik a választ, hogy meddig tart a óvodapedagógus felelőssége a gyermekek digitális világban töltött idejével kapcsolatban. A Blum program új, akkreditált online képzést is indít, „Személyiségfejlesztés a digitális térben” címmel, melyben a digitális eszközökkel történő fejlesztés és a digitália integrálása az óvodai foglalkozás hétköznapjaiba, kerül középpontba.

A Blum program képzéseit, programjait, a szakértői tartalmakat, valamint a digitális érettséget vizsgáló kérdőívet a blumprogram.hu weboldalon találjuk meg.

Ezeket olvastad már?
Dráma Budapesten: azonnal menekülni kellett

Dráma Budapesten: azonnal menekülni kellett

Újabb buszbaleset történt Magyarországon

Újabb buszbaleset történt Magyarországon

Botrány a Lidl-ben, mindenki kiakadt ezen a felháborító húzáson

Botrány a Lidl-ben, mindenki kiakadt ezen a felháborító húzáson

Mentők és rendőrök lepték el a plázát, tragédia történt

Mentők és rendőrök lepték el a plázát, tragédia történt

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás