RETRO RÁDIÓ

Szijjártó: 1600 amerikai cég 100 ezer embernek ad munkát Magyarországon

A külügyminiszter kiemelte, hogy a kormány leginkább a beruházások és képzések támogatásával szeretne munkahelyeket teremteniMegosztás
Szerző: Metropol
2020.11.18. 12:45
Szijjártó Péter Gazdaságvédelmi intézkedésel koronavírus-járvány állás

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook oldalán osztott meg egy videót, az Amerikai-Magyar Üzleti Tanács online üléséről. A miniszter elmondta, új világgazdasági korszak köszöntött be, és ebben csak azok a cégek lehetnek sikeresek, amelyek képesek alkalmazkodni az új kihívásokhoz.

Hozzátette: a koronavírus-járvány második hullámában hozott kormányzati intézkedések mögött két fő elv húzódik meg: az emberek egészségének és életének védelme, valamint a gazdaság működőképességének fenntartása.

Szijjártó Péter felsorolta a járvány megfékezésére nemrégiben bevezetett intézkedéseket, köztük megemlítve a kijárási és gyülekezési tilalmat, az üzletek, illetve az éttermek nyitva tartásának korlátozását, valamint azt is, hogy a szállodákban turistákat nem fogadhatnak. Kiemelte, hogy az üzleti célú utazás engedélyezett, így a cégek alkalmazottai továbbra is érkezhetnek Magyarországra, és ebben az esetben nincs kötelező karantén sem.

„Mindannyian tudjuk, hogy ennek a helyzetnek az igazi megoldása a vakcina lesz, és e tekintetben minden irányba folytatunk tárgyalásokat. Éppen ezért szeretném tájékoztatni önöket, hogy mi leszünk az első ország, amely csütörtökön az orosz vakcinából mintákat kap” - mondta a miniszter, hozzátéve, hogy tízdózisnyi minta érkezik Magyarországra, amelyeket a hivatalos laboratóriumokban vizsgálnak majd meg, és a tesztek eredménye dönti majd el, hogy vásárol-e Magyarország az orosz vakcinából.

Ugyanakkor a kormány együttműködési megállapodást kötött a kínai vakcinagyártóval is, és részt vesz az ellenszer kifejlesztésének európai projektjében. „Igyekszünk a legtöbb forrásból vakcinát beszerezni” - összegezte a miniszter.

Szólt arról is, hogy a járvány miatt hozott gazdasági döntések esetében négy fő szempontot vettek figyelembe: a munkahelyek védelmét, a beruházások ösztönzését, a stratégiai iparágak támogatását és a cégek likviditásának biztosítását.

„Az egyik legfontosabb aspektus a beruházások ösztönzése; mi úgy gondoljuk, hogy ez a munkahelyek megvédésének egyik legjobb módja” - fogalmazott Szijjártó Péter, hangsúlyozva, hogy a kormány a munkanélküliség finanszírozása helyett inkább annak megszüntetéséért harcol.

A miniszter beszámolt a kormány beruházás- és képzésösztönző támogatásairól, és hangsúlyozta, hogy elkötelezettek az alacsony adók és az egyszerűsített adórendszer mellett.

Kitért arra is, hogy 2014 eleje óta 80 olyan amerikai cég volt, amely a kormány által biztosított támogatással valósított meg beruházást Magyarországon 1,1 milliárd euró értékben. Jelenleg kilenc amerikai céggel tárgyalnak újabb beruházásokról - tette hozzá, azzal együtt, hogy az utóbbi években 80 százalékkal nőtt a magyar export az Egyesült Államok felé, ami azt jelenti, hogy Amerika - az EU-n kívül - az első számú exportpartnere Magyarországnak.

Ezeket olvastad már?
Szombatra behavazódhat az ország

Szombatra behavazódhat az ország

Sokkot kaptak a szomszédok, saját otthonában marták halálra az apát

Sokkot kaptak a szomszédok, saját otthonában marták halálra az apát

Három gyermekét fojtogatta halálra egy anyuka

Három gyermekét fojtogatta halálra egy anyuka

Rekordszámú maskarás búcsúztatja a telet az idei mohácsi busójáráson

Rekordszámú maskarás búcsúztatja a telet az idei mohácsi busójáráson

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás