RETRO RÁDIÓ

Soros György: Magyarország és Lengyelország ellen fel kell lépni

A magyar származású amerikai milliárdos, tőzsdespekuláns publicisztikát jelentetett meg a Project Syndicate nevű oldalon.Megosztás
Szerző: Metropol
2020.11.19. 11:08
támadás

A bevándorláspárti milliárdos szerint Magyarország és Lengyelország annak ellenére vétózta meg az uniós költségvetést, hogy annak ők a legnagyobb kedvezményezettjei. Soros György úgy véli, az EU-nak nem szabad kompromisszumot kötni a jogállamiság ügyében - írja a Ripost.

A tőzsdespekuláns írását a Soros-blogként működő 444.hu szemlézte. Ebben Soros leszögezi, hogy az Európai Unió nem engedhet Magyarország és Lengyelország zsarolásának.

Ismeretes, a két ország megvétózta az Unió tervezett 1150 milliárd eurós költségvetését és a 750 milliárd eurós segélyalapját a kifizetésekkel összekötött, rendkívül homályos „jogállamisági mechanizmus„ miatt. Soros szerint mindez annak ellenére történt, hogy a lengyelek és a magyarok a csomag „legnagyobb kedvezményezettjei”.

Soros György (Fotó: AFP)

Soros szerint a jogállamiság e két ország tekintetében nem valami elvont, elméleti kérdés, hanem nagyon is gyakorlati akadály a két ország vezetőinek, elsősorban Orbán Viktorszemélyes és politikai korrupciójának„. A milliárdos azonban úgy véli, a mechanizmus létezése már tény. Tehát az ő értelmezésében, ha a lengyel és a magyar vétó miatt el is bukik az EU költségvetési tervezete, akkor az év végén lejáró költségvetés él tovább, kiegészítve azzal, hogy a jogállamisági szabályok megsértői nem juthatnak támogatáshoz.

Orbán rendszerét „gondosan kimunkált kleptokráciaként” jellemzi, amely „csupaszra rabolta„ az országot. „Nehéz megbecsülni az összeget, amivel családját és barátait gazdagította, de sokuk rendkívüli módon meggazdagodott” – írja.

A „rablásra„ példát is hoz.

Az állami vagyon közvetetten az ő irányításuk alatt álló magánalapítványokba tereléséről megjegyzi, hogy ezek alaptörvénybe emelésével garantálta, hogy csak kétharmados többséggel lehet ezt a vagyont visszavenni. De lopásként említi azt is, hogy a hatalomhoz közeli cégeken átfolyatott és megdézsmált pénzen vettek több mint 16 ezer lélegeztetőgépet, bőven többet annál, ahány intenzív ágy és lélegeztetőgépet kezelni képes egészségügyi személyzet van az országban.

Az EU nem engedheti meg magának a kompromisszumot a jogállamisági záradék ügyében. Hogy hogyan reagál az Orbán és Kaczynski jelentette kihívásra, az meghatározza, hogy képes lesz-e az értékeihez hű nyitott társadalomként túlélni” – zárja cikkét a bevándorláspárti milliárdos.

Ezeket olvastad már?
Sokkot kaptak a szomszédok, saját otthonában marták halálra az apát

Sokkot kaptak a szomszédok, saját otthonában marták halálra az apát

Három gyermekét fojtogatta halálra egy anyuka

Három gyermekét fojtogatta halálra egy anyuka

Rekordszámú maskarás búcsúztatja a telet az idei mohácsi busójáráson

Rekordszámú maskarás búcsúztatja a telet az idei mohácsi busójáráson

Ezt nem hiszed el! Ennyivel nőtt Mark Zuckerberg vagyona idén

Ezt nem hiszed el! Ennyivel nőtt Mark Zuckerberg vagyona idén

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás