Éjfél után szellemváros lett Budapest





Összességében jól vizsgáztak a budapestiek a rendkívüli jogrend életbe lépésének első hétvégéjén. Éjfélkor egy lélek sem volt az utcákon: aki nem indult el időben, azt a rendőrök hazaküldték.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.11.09.
ellenőrzés Budapest kijárási korlátozás szabályok

Sosem láttuk még ilyennek Budapestet: kihalt, üres utcák, néma, néptelen aluljárók, néhány rendőr a tereken - ilyen volt a hétvégén a főváros éjfél után. A kijárási korlátozást csak egy-két ember sértette meg, de rögtön igazoltatták és hazaküldték őket a rendőrök. Előzőleg este a Metropol „bulikommandója” arra volt kíváncsi, mennyire fegyelmezettek a bulizók, hogyan tartják be az éjfél és hajnal 5 közötti kijárási korlátozást, amelyet november 4-étől vezetett be a kormány. A kora esti időszakban még pezsgő társasági élet volt a Gozsdu-udvarban és a Deák tér környékén. A hősugárzókkal fűtött teraszok, a tüzes italok és meleg ételek egy ígéretes novemberi hétvége hangulatát idézték – bár mindenki tudta, hogy ez az este nem nyúlhat az éjszakába.

Ígéretes novemberi hétvége hangulat volt, bár mindenki tudta, hogy ez az este nem nyúlhat az éjszakába (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

Spontán is szerveződtek a házibulik

Rita, aki három gyermek édesanyja, a barátaival ült be egy italra, és lapunknak elárulta, hogy valószínűleg náluk folytatják közösen az estét. – Annak örülök, hogy a fiataloknak nem partiznak az éjszakában, és kevesebb eséllyel csókolóznak vadidegenekkel, hiszen ha nem is kapják el, de ők is hazavihetik magukkal a vírus. Szükség volt a szigorításra – mondta a Metropolnak az anyuka.

Háromnegyed 11- kor aztán villámgyorsan elkezdtek az emberek kiszállingózni a szórakozóhelyekről, és célba vették a taxikat, a MOL Limókat, valamint a tömegközlekedési eszközöket, hogy időben haza-, vagy éppen a reggel 5-ig tartó házibulikba menjenek. Láthatóan spontán is szerveződtek ezek a partik, sokan igazi „taxicápaként” köröztek a kocsiba beszállók körül, hogy címet vagy tippet kapjanak, hová lehet becsusszanni egy zárt körű buliba.

Szerencse, hogy már hideg van, hamarabb hazamennek

– Nyáron nehezebb lenne betartani az éjfél utáni kijárási korlátozást, de ilyen hidegben a helyek bezárása után az embernek nincs már kedve az utcán szórakozni – mondta el mosolyogva lapunknak az egyetemista Réka, aki hozzátette, ő házibuliban tölti az éjszaka további részét. Egy másik asztalnál Bence és barátai – akiket szintén Bencének hívnak – szedelőzködtek. – Beugrunk egy éjjel-nappaliba néhány üveg italért, és a Kazinczy utcában, egy barátunknál folytatjuk az estét.

Időben bezártak a szórakozóhelyek (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

11 órakor minden bezárt

Este 11 órakor már csak üres teraszokon söprögető dolgozókat láttunk, és elcsendesedő utcákat. Az egyik pultos elmesélte, hogy egyre jobban tudatosul az emberekben, hogy el kell hagyniuk a helyszínt 11- ig, de néha van egy-két részeg, akit a biztonsági személyzet segítségével kell kitessékelni. Hazafelé a rendőrökön kívül alig találkoztunk másokkal az utcákon, de kíváncsiságból megvártuk az éjfélt és vele kijárási korlátozás kezdetét. Egy csendes, kihalt Budapestet láthattunk, egy-egy átszállását lekéső bulizóval, vagy munkába igyekvővel.

A rendőrök figyelmeztették azokat, akiknek nem sikerült időben hazaérni (Fotó: Metropol/Markovics Gábor)

 

A taxisok nehezen viselik, de elfogadják a rendelkezést

A taxisoknak általában a péntek-szombat esti és éjszakai forgalom teszi ki a bevételük jó részét. – Sokan másodállást vállalnak a taxizás mellett, hogy könnyebb legyen a megélhetésük, és gyakran már inkább csak nappal dolgozunk, mert éjszaka nem éri meg várakoznunk fuvar nélkül. Péntek este éjfél után például csak egyetlen embert vittem haza – mondta el a Metropolnak Zoltán, aki a nyár óta a taxizás mellett másodállásban is dolgozik.

Utolsó roham a gyorséttermekben, zsúfolt éjszakai járatok

Az éjfél előtti időszakban az emberek megrohamozták a pizzázókat, gyroszosokat és a gyorséttermi láncokat. Rengeteg készíttettek nagy mennyiségű ételt elvitelre, és az ételfutárok is folyamatosan úton voltak. Az éjszakai járatok tömve voltak este 11 után, érezhetően sokan vették az irányt a város peremkerületei felé, hogy házibulikba folytatni a szórakozást.

A rendőrök szerint jól vizsgáztunk

A Deák tér, a Blaha Lujza tér környékén és aluljárókban fokozott rendőri jelenlétet tapasztaltunk. Érdeklődésünkre a járőrök elmondták, hogy az elmúlt éjszakákon nem volt probléma a korlátozások betartásával, vagy a vendéglátóhelyek nyitvatartásával: egy-két embert igazoltatni kellett, de összességében jól vizsgáztunk.

 





Ezeket olvastad már?
Leesett a tudósok álla, ezt találták az Antarktiszon

Leesett a tudósok álla, ezt találták az Antarktiszon

Századfordulós polgári ház vált patkánytanyává Budapest belvárosában – Videó

Századfordulós polgári ház vált patkánytanyává Budapest belvárosában – Videó

Borzalmas baleset Ceglédnél, gyerekek vannak életveszélyben

Borzalmas baleset Ceglédnél, gyerekek vannak életveszélyben

Macskafogó fantom kísért Újbudán – ügyes trükkel cserkészi be az áldozatait – Fotó

Macskafogó fantom kísért Újbudán – ügyes trükkel cserkészi be az áldozatait – Fotó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás