Tovább szigorít Lengyelország, komoly szabályok lépnek életbe szombattól

Bezárnak az éttermek, korlátozzák a kiskorúak kültéri mozgását, betiltják az öt személynél nagyobb gyülekezéseket.Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.10.23.
koronavírus szigorítás Lengyelország

Szombattól egész Lengyelországot a legveszélyeztetettebb kategóriát jelentő, piros besorolású járványövezetnek nyilvánítják - adta hírül az MTI. A piros zónákban eddig is korlátozták a vásárlók számát a boltokban, felfüggesztették az edzőtermek és az uszodák működését. Október elejétől pedig országszerte kötelező lett a szájmaszk köztéri viselése. Matuesz Morawiecki kormányfő a sajtótájékoztatóján elmondta az intézkedések révén 10-14 napon belül lassítani akarják a járványt, egyébként további szigorításokra lesz szükség, amelyek között a mélyreható gazdasági zárlatot, valamint a határzárt említette.

Ezen felül Morawiecki közölte: az általános iskolák 4.-8. osztályai távoktatásra térnek át, a középiskolákban a távoktatást még hétfőn vezették be. Emellett betiltják az öt személynél nagyobb gyülekezéseket, ez alól kivételt jelentenek egy háztartásban élők és egy munkahelyen dolgozók. Egyelőre két hétre bezárnak az éttermek, amelyek kizárólag elvitelre készíthetnek ételeket. Bezárnak a szanatóriumok is. A kiskorúak 8 és 16 óra között nem csoportosulhatnak, csak felnőttek kíséretében hagyhatják el otthonaikat. Morawiecki otthonmaradásra kérte a 70 év feletti, nem munkába járó embereket, közölve egyúttal: elindítják az idősek támogatását - a bevásárlást, a gyógyszerbeszerzést - biztosító programot.

A mintegy 38 millió lakosú Lengyelországban egy nap alatt 13 632 új fertőzöttet regisztráltak, többet, mint eddig bármikor a járvány kitörése óta, 153-an elhunytak, közülük 137-nek a Covid-19 mellett valamilyen krónikus alapbetegsége volt. Egy nap alatt 687-tel, 10 788-re nőtt a koronavírus-fertőzéssel kórházakban kezeltek száma, 851 beteg van lélegeztetőgépen.

Top hírek

Hírlevél-feliratkozás