Lehet-e enni a buszon? A BKKopó kiderítette





Bár sokan nem tartják be, a tömegközlekedési eszközökön tilos ételt és italt fogyasztani. A szabályzat alól azonban vannak kivételek, mint például a kánikula vagy a cukorbetegség.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.10.05.
BKKopó

Tisztelt Szerkesztőség!

Egy meglepő dolog történt velem a múlt héten. Asszisztensként dolgozom, és aznap pont nagyon sok munkám volt, nem volt időm megebédelni. Délután már nagyon éhes voltam, így arra gondoltam, hogy amíg az egyik helyszínről átutazom a másikra, a buszon megebédelek. Vettem egy szendvicset meg zárható pohárban kávét, és azt terveztem a 15 perces buszút alatt kényelmesen elfogyasztok mindent. Már a szendvicsem felénél jártam mikor felszállt egy ellenőr a buszra, és felszólított arra, hogy nem lehet se inni, se enni a buszon, ezért tegyem el vagy ő elveszi. Nem értettem miért szólt rám, a munkám miatt többször is kényszerültem már a metrón vagy a buszon enni, de eddig sose volt ebből problémám, pedig akkor is megfordultak ellenőrök. Sajnos sokszor nincs időm csak ilyenkor enni, de úgy tűnik már erre se lesz lehetőségem a jövőben.

Tilos ételt és italt fogyasztani a járatokon (Fotó: Metropol)

Pénzbüntetés járhat a szabályszegésért

A BKKopó megkereste a témában a Budapesti Közlekedési Központot, akik megerősítették, hogy az ellenőr az fentiekben említett esetben helyesen járt el, a járatokon ugyanis tilos ételt és italt fogyasztani.

- Az utazási feltételek szerint nem lehet étkezni a BKK járatain. Az Üzletszabályzat erre vonatkozóan így fogalmaz: „Tilos a járműveken, valamint a metróhálózat, a hév és a fogaskerekű utasforgalmi területein: (…) fagylaltozni, ételt és italt fogyasztani”; stb. - válaszolt a Metropolnak a vállalat.

Ha valakit mégis megszegi az előírást, azt az ellenőr akár pénzbüntetésre is kötelezheti. - Aki ezeket a szabályokat megszegi, azt pótdíjazhatják. Az utasok túlnyomó többsége egyébként ezzel tisztában van, hiszen a járműveken elhelyezett kivonatok és a piktogramok is figyelmeztetik erre a felszállókat.

Vannak kivételek

Bár tilos ételt és italt fogyasztani a BKK járatain, vannak kivételes esetek, amikor mégis elnézőek az ellenőrök. - Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor a BKK jegyellenőrei mérlegelnek. Tipikusan ilyen eset a hőségriadó, vagy ha valaki a kisgyermekét eteti, vagy ha valaki cukorbeteg és szüksége van arra, hogy egy kicsit egyen – mondta a BKK. Cukorbetegség esetén érdemes egy igazoló dokumentumot is magunknál tartani, hogy szükség esetén igazolni tudjuk a problémánkat az ellenőröknél.

Nem mindegy mit fogyasztunk

Ha mindenképpen szeretnénk pár falatot enni, figyeljünk arra, hogy jól lezárható csomagolásban legyen az harapnivalónk, ne maszatoljunk össze vele semmit. Ugyanez vonatkozik az italokra is.

- Aki mások ruházatát, testi épségét vagy a jármű tisztaságát veszélyeztető élelmiszerrel vagy itallal kíván felszállni vagy utazni, azokat a jegyellenőrzést végző megakadályozhatják az utazás megkezdésében vagy ha már megkezdte az utazását, az utazásból ki is zárhatják – mondta a vállalat.

Az ellenőrök el is vehetik az ételt a buszon (Fotó: Shutterstock)

Mit ne vigyünk a járatokra?

  • Fagyit
  • Forró italt
  • Poharas italt
  • Dobozos üdítőt
  • Olyan ételt, amit evőeszközzel tudunk csak elfogyasztani
  • Csokit
  • Nagyon morzsálódó péksütit, szendvicset
  • Kellemetlen szaggal járó ételt
  • Szaftos, csöpögős ételt
  • A vírus idején ne együnk a BKK-n

    A koronavírus miatt különösen fontos, hogy betartsuk a szabályt, és tényleg ne étkezzünk a tömegközlekedési eszközökön. Az utazás során ugyanis rengeteg baktérium kerül a kezünkre, amiket az evéssel a szervezetünkbe juttatunk. A járatokon pedig egyébként is csak maszkban utazhatunk, ami eltakarja a szánkat.





    Ezeket olvastad már?
    Visszatér a forró nyár: ilyen idővel búcsúzik az április

    Visszatér a forró nyár: ilyen idővel búcsúzik az április

    „A gyerekemmel akarok lenni” – zokogta a fiát gyászoló édesanya, majd megtörtént a dráma

    „A gyerekemmel akarok lenni” – zokogta a fiát gyászoló édesanya, majd megtörtént a dráma

    Ekkora árzuhanás várható a hazai benzinkutakon - a kormány nem engedi elszabadulni az árakat

    Ekkora árzuhanás várható a hazai benzinkutakon - a kormány nem engedi elszabadulni az árakat

    Tragédiába fulladt a szex az első randin, meghalt egy 19 éves lány

    Tragédiába fulladt a szex az első randin, meghalt egy 19 éves lány

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás