RETRO RÁDIÓ

Ez lesz a hosszú hétvégén! Mutatjuk a legfontosabb eseményeket





A Metropol összeszedte, mik lesznek az ünnepi hétvége legfontosabb történései, milyen változások lesznek a közlekedésben és mit ne felejtsen el vasárnap éjjel!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.10.22.
Ünnep

Az ötvenhatos Forradalomra emlékezünk Budapesten

Országszerte gyertyagyújtással, koszorúzássas és zászlófelvonással tisztelgünk az 1956-os forradalom hősei előtt. A körülbelül 3000 áldozatot követelő megmozdulás emlékét idén tömegrendezvények nélkül ünnepeljük a fővárosban a koronavírus-járvány miatt. A hatóságok különösen kérik az embereket, ha egy mód van rá, nem menjenek nagyobb tömegbe és tartsák be a kötelező távolságot illetve a maszkviselési szabályokat.

Fotó: AFP

A koronavírus-járvány miatt kevés állami ünnepet tartanak a fővárosban a forradalom emlékére, vigyázva az emberek egészségére.

  • Október 22-én a Külgazdasági és Külügyminisztérium épületén látványos fényfestés lesz.
  • Október 22. és november 4. között “Emlékképek 1956 – Városi kiállítás” címen Budapest ikonikus helyszínein korabeli fotók emlékeztetnek az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire.
  • Október 23-án reggel 9 órakor ünnepélyes zászlófelvonás és katonai tiszteletadás lesz a Kossuth téren. Ekkor adják át a Magyar Becsületrendet is.
  • Fotó: MTI/Kovács Tamás

    Mit csináljunk a hosszú hétvégén?

  • Pénteken ingyenesen látogatható a Nemzeti Múzeum és a Magyar Természettudományi Múzeum.
  • A családosokat a hosszú hétvégén számos program várja a Csodák palotájában vagy a soroksári Ramazuri játszóparkban.
  • Nagy Budapesti Kultúrbizsu – Szombat-vasárnap 10-17 óra között utcavásárt rendeznek a Gozsdu udvarban.
  • 2020.09.11. Budapest
    Elővárosi vasútfejlesztés a MÁV-nál. Vasút vonat a Nyugati pályaudvaron.
    Fotó: Kurucz Árpád/Magyar Nemzet

    Változik a BKK és a MÁV menetrend

  • Pénteken a 2-es villamos nem közlekedik 5:00 és 10:30 között a Jászai Mari tér és a Kossuth tér között. A kimaradt szakaszon a 15 és a 115-ös buszt ajánlja a BKK.
  • Csepelen péntek 9:00 és 12:00 óra között rendezvény miatt a 38-as busz terelve közlekedik, nem érinti Szigetszentmiklós, városháza és a Városi Könyvtár megállót.
  • Változik a MÁV menetrend az ünnepi hosszúhétvégén. Október 22-én pénteki, 23-án szombati, 24-én ünnepnapi, 25-én a szokásos vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok.
  • A Magyar operettet ünnepeljük

    Most szombaton ünnepeljük a Magyar Operett Világnapját. Országszerte számos koncertet adnak a hungarikumnak számító műfaj tiszteletére. A hosszú hétvége során a Budapesti Operettszínház öt alkalommal adja a Kálmán Imre Marica grófnő cimű operettjét Fischl Mónika, Dolhai Attila és Oszvald Marika főszereplésével.

    Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

    Állítsa át az óráját vasárnap!

    Szombatról vasárnapra mindenki egy órával többet aludhat, ugyanis megkezdődik a téli időszámítás. Október 25-én 3 órakor kell visszaállítani 2-re a készülékeinket.

    Fotó: Shutterstock

    A következő egy hétre változnak a villamosvonalak városszerte.

  • Október 23-a péntek üzemkezdéstől november 1-je vasárnap üzemzárásig nem közlekedik a 37A jelzésű villamos. A Blaha Lujza térről induló járat napközben nem közlekedik, helyette a 37-es villamossal utazhatnak az Új köztemető (Kozma utca) és a Blaha Lujza tér M között a felújítási munkálatok alatt.
  • Építkezési munkálatok miatt november 15-ig terelve közlekedik a XII. kerületben a 21-es autóbusz, nem érintve a Normafa megállót. Az autóbusz mindkét irányban az újonnan kiépített útvonalon, az Eötvös úton át közlekedik. A 21A és 212-es járatok továbbra is kiszolgálják a kimaradó megállóhelyet.
  • Október 25 vasárnap és október 29 között felújítási munkálatok miatt nem jár az 56-os, az 56A és a 61-es villamosok Hűvösvölgy és a Széll Kálmán tér M között, helyette pótló autóbusszal utazhatnak. Az 59-es villamos nem közlekedik a teljes vonalon, helyette az 59A villamossal utazhatnak a Márton Áron tér és a Széll Kálmán tér M között.
  • Október 30-a üzemzárásig nem érinti a Lehel tér metrómegállót a 14-es villamos. A járat rövidített útvonalon, a Dévai utcáig közlekedik. Hasonló módon kerüli ki a Lehel piac környékét a 15-ös és a 115-ös autóbusz, melyre a Boráros tér H felé a Váci úton az M3-as metrópótló autóbusz Lehel téri megállóhelyén lehet felszállni.
  • A teljes vonalon nem közlekedik október 24-e szombattól egy hétig az 50-es villamos. Határ út és Pestszentlőrinc Béke tér között az Üllői úton közlekedő pótló autóbusszal utazhatnak. A felújítási munkálatok alatt hétköznaponként az 50A pótlóbusszal is lehet utazni a Határ út M és a Szarvas csárda tér között.




  • Ezeket olvastad már?
    Most már biztos: ez mindenképp legyen kéznél a húsvéti hosszú hétvégén

    Most már biztos: ez mindenképp legyen kéznél a húsvéti hosszú hétvégén

    Kettős tragédia: fagyasztóban találták meg a 13 éves fiú holttestét, a dédnagymama belehalt a sokkba

    Kettős tragédia: fagyasztóban találták meg a 13 éves fiú holttestét, a dédnagymama belehalt a sokkba

    Erotikus titkok: ennyiszer szexelj a kedveseddel, ha azt akarod, hogy veled maradjon

    Erotikus titkok: ennyiszer szexelj a kedveseddel, ha azt akarod, hogy veled maradjon

    Így ünnepeltük egykor a húsvétot, mi magyarok mindig megadtuk a módját - Galéria

    Így ünnepeltük egykor a húsvétot, mi magyarok mindig megadtuk a módját - Galéria

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás