RETRO RÁDIÓ

Ennyit spórolhatunk, ha nem dobjuk ki az ételt

Noha a koronavírus megváltoztatta a vásárlási szokásainkat, sajnos még mindig rengeteg ételt dobunk ki a kukába. A szakértő szerint a legfontosabb a megelőzés, hisz a problémák a vásárlásnál kezdődnek. A Metropol most tippeket gyűjtött össze.Megosztás
Szerző: Holló Bettina
2020.10.19. 04:50
koronavírus élelmiszerpazarlás kuka étel szemetes

50 ezret spórolhatunk, ha odafigyelünk

68 kg évente, 500 kalóriányi naponta – sokkoló adatok vannak arra vonatkozóan, mennyi étel megy fejenként a kukába. Egy kutatás szerint a világon minden emberre naponta 500 kalóriányi elpocsékolt élelmiszer jut. Ha mindez nem menne a szemétbe, négy ember helyett öt is táplálékhoz jutna. Egy korábbi adat szerint a magyaroknál ez a mennyiség fejenként évi 68 kg, amellyel nemcsak a környezetünket, hanem a pénztárcánkat is feleslegesen terheljük, ugyanis egy kis odafigyeléssel akár 50 ezer forinttal is több maradhatna a zsebünkben.

Egy magyar évente, átlagosan 68 kiló élelmiszert dob ki (Fotó: Shutterstock)

Megváltoztak a vásárlási szokásaink

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) élemiszerboltokkal és kamarai tagokkal közösen készített felmérése azt mutatja, hogy a járvány előtti állapotokhoz képest sokkal gyorsabban és határozottabban vásárolunk. Nem időzünk el a sorok között, nem nézelődünk, így kevesebb az impulzus-vásárlás.

Ne dőljünk be a csábító akcióknak!

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök szerint valóban jó irányba változtunk a vásárlás terén, de fontos, hogy a jövőben is tudatosak maradjunk.

– Mielőtt boltba megyünk, gondoljuk végig, hogy mire van szükségünk, mit szeretnénk főzni – kezdte a szakember.

– Milyen alapanyagok kellenek hozzá, és abból mennyi? Persze az üzletek akciókkal, csábító ajánlatokkal lépten-nyomon igyekeznek minket a jól megterezett vásárlásból kizökkenteni, de ne dőljünk be ezeknek a trükköknek. Tipikus eset például: „ha kettőt vesz, kap egy harmadikat is ingyen”. Ugyanakkor valójában csak egy darabra van szükségünk, mégis hajlandóak vagyunk többet fizetni azért, hogy aztán a másik kettőt a kukába dobjuk. Tartós, gyakran használt élelmiszerekből persze érdemes a nagyobb kiszerelést választani, de húskészítményekből, felvágottakból, tejtermékekből felesleges betárazni – szögezte le az élelmiszermérnök.

Egy kis odafigyeléssel megelőzhető, hogy az étel a kukában landoljon (Fotó: Shutterstock)

Mit pazarolunk a legtöbbet?

1. készételek

2. pékáru

3. zöldség, gyümölcs

4. tejtermékek

5. üdítők

Jó, ha megfogadja ezeket a tanácsokat

 • Fontos a megfelelő tárolás: Ahhoz, hogy az élelmiszer minél tovább fogyasztható legyen, elengedhetetlen egy légmentesen záródó edény, hisz az oxigén elősegítheti a baktériumok szaporodását. A hűtő legyen 0 és 5 fok közötti hőmérsékleten, míg a mélyhűtőt állítsuk -18 fokra.
 • Mennyiség helyett minőség! Tápláló ételekből kevesebb is elég.
 • A lejárathoz közeli élelmiszereket tegyük jól látható helyre a hűtőben, így nagyobb eséllyel fogyasztjuk el, mielőtt még megromlana.
 • Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy mi mindent rejt a mélyhűtő. Időnként készítsünk leltárt, így számos felesleges kiadástól és pazarlástól megkímélhetjük magunkat.
 • A maradék nem teher, hanem bónusz – írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Maradék nélkül nevű programja. Fagyasszuk le, vagy egy kis kreativitással hasznosítsuk újra a megmaradt ételt. Pörköltből általában több napra elegendő mennyiséget is elkészít egy háziasszony, de előfordul, hogy második-harmadik nekifutásra már egyáltalán nem kívánjuk. Ilyenkor bátran készítsünk belőle gulyáslevest vagy hortobágyi palacsintát. A száraz kenyérből pedig varázsoljunk zsemlemorzsát!
 • Amennyiben az étel még jó, de nekünk már nincs rá szükségünk, adjuk oda valaki másnak, akinek még jól jöhet. Ez lehet a szomszéd néni, egy sokgyermekes család, vagy egy hajléktalan is. A lényeg, hogy ne vesszen kárba!
 • Ezeket olvastad már?
  Katalin nem árulhatta el a saját anyjának, hogy megszületett a trónörökös

  Katalin nem árulhatta el a saját anyjának, hogy megszületett a trónörökös

  "Sajnos ő már nincs közöttünk" - összeomlott a megkéselt Laci családja, akit egy csepeli gyártelepen találtak meg

  "Sajnos ő már nincs közöttünk" - összeomlott a megkéselt Laci családja, akit egy csepeli gyártelepen találtak meg

  Élvezd ki, mert lehet, hogy ez lesz az utolsó nyárias hétvégi nap idén

  Élvezd ki, mert lehet, hogy ez lesz az utolsó nyárias hétvégi nap idén

  Agydaganattal küzd a 7 éves Milán, 30 sugárkezelésen és 3 kemoterápián van túl

  Agydaganattal küzd a 7 éves Milán, 30 sugárkezelésen és 3 kemoterápián van túl

  Top hírek

  Ezek is érdekelhetik  Hírlevél-feliratkozás