Így változtatta meg a vírus a vásárlási szokásainkat





Kevesebb időt töltünk a boltban, céltudatosabbak vagyunk és listát is írunk – a koronavírus átalakította a vásárlási szokásainkat is.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.09.29.
shopping

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) élemiszerboltokkal és kamarai tagokkal közösen készített felmérése azt mutatja, hogy a járvány előtti állapotokhoz képest sokkal gyorsabban és határozottabban vásárolunk. Nem időzünk el a sorok között, nem nézelődünk, kevesebb az impulzus-vásárlás. Sokkal inkább előre átgondoljuk, megtervezzük mikre van szükségünk, erről listát írunk és az alapján szerezzük be a dolgokat, így a lehető legkevesebb időt töltjük a boltokban. A vásárlás mondhatni rutinszerűvé vált.

Már nem halmozzuk fel az élelmiszert

A NAK szerint az első hullám alatt kevesebbet jártunk boltba és főként nagy mennyiségben alapélelmiszereket valamint előre csomagolt termékeket vásároltunk. A mostani időszakban azonban visszaállt a vásárlások korábbi gyakorisága, és egyre többet veszünk friss élelmiszereket is. A tavaszi időszakban az üzleteknek még korlátozást is kellett szabniuk az alapélelmiszerek (liszt, cukor, élesztő, olaj stb..) vásárolható mennyisége miatt, az emberek ugyanis pánikszerűen kezdték felhalmozni mindazokat. Ez már nem jellemző, a fogyasztók ugyanis megtapasztalhatták, hogy minden élelmiszerből van elegendő, a vírus ezt nem befolyásolja.

Több szendvicset veszünk

A tavaszi nyári időszakhoz képest sokkal kevesebben dolgoznak home officeban, és a diákok is újra járnak iskolába, így az áruházak által készített szendvicsekből is jóval több fogy.

Tudatosabban vásárolnak

A Metropol az egyik budapesti élelmiszerbolt előtt kérdezte az embereket, nekik hogyan változtak meg a vásárlási szokásaik a járvány kezdete óta. Mindegyikük kiemelte: sokkal tudatosabban igyekszenek beszerezni a szükséges dolgokat.

Ilona: Mindig írok listát

A 84 éves Ilonának a járvány kezdete óta a fia segít a bevásárlásban.

- Ő is dolgozik, így heti egyszer jut ideje megvenni nekem az élelmiszereket. Listát írok neki előtte. Van, ami azonban elfogy, így néha én is kiszaladok apróságokért. Csak azt veszem meg amire szükségem van, nem nézelődőm, igyekszem gyorsan végezni - mondta Ilona, aki a vírusos időszakban előnybe részesíti az előre csomagolt élelmiszereket.

- Most is inkább csomagolt kalácsot vettem, mert csak a fóliát fogdosság össze az emberek.

György: Apránként vásárolok

- Keveset, apránként vásárolok és azt osztom be. Hetente kétszer járok, meggondolom mit veszek, de nem sietek, szeretek nézelődni - mesélte a 84 éves György.

Norbert: Mindenből annyit veszünk, amennyi kell

- A vírus miatt nyitottam egy bankszámlát, így otthonról is sok mindent meg tudok venni - kezdte Norbert, aki olykor bevásárló listát is ír. - Célzottan vásárolok, de előfordul, hogy körbe is nézek. Tavasszal mindenből vettünk pluszba 2-3 darabot, és csak legfeljebb heti kétszer tartottunk egy nagy bevásárlást. Most viszont rendszeresen járunk és mindenből annyit veszünk, amennyi kell - tette hozzá.

Érdemesebb hazai termékeket választani, hiszen frissebbek és egészségesebbek. Vásárlásukkal pedig a magyar gazdákat is támogatjuk. - Válaszd a hazait! elnevezéssel kampányt indítottak a hazai előállítású termékek népszerűsítésére. A tudatos fogyasztói döntések, a hazai termékek vásárlása azon túl, hogy a gazdaságot erősítik és védik, sok ezer család megélhetését is biztosítják – mondta korábban Nagy István agrárminiszter.





Ezeket olvastad már?
Új párjával ölette meg exét a 19 éves lány

Új párjával ölette meg exét a 19 éves lány

Egy monacoi bankszámlára is került a Lánchíd-pénzből?

Egy monacoi bankszámlára is került a Lánchíd-pénzből?

CPAC: Létrejött a nemzeti erők nemzetközi összefogása

CPAC: Létrejött a nemzeti erők nemzetközi összefogása

Áll a forgalom Budapesten, elég nagy a baj

Áll a forgalom Budapesten, elég nagy a baj

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás