Nemcsak egészségesebb, de biztonságosabb is hazai árut választani.
Ha helyi terméket vásárolunk, biztosak lehetünk benne, hogy az a zöldség vagy gyümölcs nemrég még a földeken volt. A hazainak ugyanis nem kell napokat, esetleg heteket utaznia, mire hozzánk ér, megehetjük röviddel a szüretelés után!
Magyarországon különösen szigorúak az élelmiszer-biztonsági előírások. Emellett a hazaiban kevesebb a mesterséges anyag, hisz szinte azonnal az asztalra kerül, nem kell heteket kibírnia.
A hazai élelmiszerek egy jelentős részét kis, családi gazdaságok állítják elő, méghozzá nagyon kemény munkával. Fontos az, amit tesznek, és jó érzés tudni, hogy a pénzünk az ő zsebükbe kerül. Rajtuk keresztül a magyar gazdaságot is élénkíthetjük.
Egy importtermék sokszor napokat, sőt heteket utazik, mire hazánkba ér. Ehhez rengeteg üzemanyag kell, ami igazából feleslegesen szennyezi a környezetet. A hazai termékeknek ezzel szemben jóval kisebb az ökológiai lábnyoma.
Legalábbis nekünk, magyaroknak. Hisz ha egy család rendszeresen helyi termékeket vásárol, megszokja a sajátosságait, ami után a külföldi könnyen csalódás lehet. A magyar gyümölcsök általánosságban sokkal édesebbek és zamatosabbak.
Ma Magyarországon csaknem 170 cég mintegy 4000 terméke és szolgáltatása viseli a Magyar Termék védjegyek valamelyikét. A védjegy egyfajta biztosíték, hogy a termék, amit a polcról leemeltünk valóban magyar, ellenőrzött alapanyagokból készült, és jó minőségű.
Népszerű védjegyes termékek:
A magyar borok nem véletlenül világhírűek, hisz magyar szőlőből készülnek, amelyek sokkal édesebbek és zamatosabbak mint külföldi társaik – erről Birkás Zoltán szőlész-borász mesélt a Metropolnak. – De a magyar gyümölcsök és zöldségek nemcsak finomabbak, hanem egészségesebbek is. Itthon ugyanis a szabályok sokkal szigorúbbak, csak minimális növényvédőszert lehet használni. Ha őstermelőtől vásárolunk, az azt is jelenti, hogy bizalmat szavazunk neki. Ez pedig akár egy új barátság kezdete is lehet – mondta a szakember, aki azt javasolja, hogy aki teheti, az őszi időszakban mindenképp igyon mustot, ugyanis kiváló immunerősítő.
Szezonja van a szőlőnek, érdemes fogyasztani:
méregtelenít, segíti az emésztést
elősegíti a vérképzést
növeli a szervezet védekezőképességét
szellemileg is frissen tart
erősíti az immunrendszert és az idegrendszert
A magyar őszibarack a legjobb őszibarack!
Orbán Viktor miniszterelnök egyszerűen összefoglalta, hogy miért szereti az őszibarackot.
„A magyar őszibarack a legjobb őszibarack” – írta a közösségi oldalán, a barack mellé azért szőlő is került.
Kampányt indítottak! Válaszd a hazait! elnevezéssel kampányt indítottak a hazai előállítású termékek népszerűsítésére. A tudatos fogyasztói döntések, a hazai termékek vásárlása azon túl, hogy a gazdaságot erősítik és védik, sok ezer család megélhetését is biztosítják - mondta korábban Nagy István agrárminiszter.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre