Egy piros dobozt találtak II. Erzsébet királynő halálos ágyában – Kiderült a tartalma

A néhai királynő érezte, földi ideje lassan véget ér, előtte azonban még tenni akart valamit.



Megosztás
Szerző: B. V.
Létrehozva: 2024.09.07.
II. Erzsébet III. Károly levél királyi család

II. Erzsébet halála sokként érte a világot, miután utolsó lehelete előtt még két nappal mosolyogva fogadta Anglia új miniszterelnökét, Lizz Trusst. Robert Hardman új, Károly királyról szóló könyvében külön részt szentel a királynő halálának, melyből kiderül, III. Károly tévesen ítélte meg, mennyi időt tölthetnek gyengélkedő édesanyjával. Károly ugyanis 2022. szeptember 8-án reggel úgy hívta fel két fiát, Harry-t és Vilmost, hogy nagymamájuknak már csak pár napja van hátra. A királynő azonban tudta, itt a vég: épp ezért egy különleges piros dobozt hagyott hátra a fiának. 

La famille royale d'Angleterre au balcon du palais de Buckingham lors de la parade "Trooping The Colour" à l'occasion du 90ème anniversaire de la reine
A királynő különleges levéllel búcsúzott Károlytól (Fotó: Royalportraits Europe/Bernard Rubsamen / Bestimage)

Károly azonban tévedett. II. Erzsébet még aznap, szeptember 8-án 15.10-kor örökre lehunyta szemét lánya, Anna hercegnő, Károly és Kamilla körében Skóciában. A család többi tagja későn érkezett. A Buckingham-palota közleménye szerint Vilmos herceg, András herceg és Eduárd edinburgh-i herceg 12.50-kor indult Angliából Skóciába, ahová repülővel 15.50-kor érkeztek meg. 40 perccel a királynő halála után. Ezt követően pedig még autóba kellett ülniük, így Balmorálba csak két órával a tragédiát követően, 17.06-kot érkeztek meg – írja a Mirror.

Harry ez idő alatt a szigetorszég felé repült. A londoni reptéren 17.30-kor száll át egy másik magánrepülőre, hogy Skóciába siessen. Épp ezért akkor, amikor a világnak bejelentették, hogy II. Erzsébet elhunyt, 18.30-kor, ő még a levegőben tartózkodott. Nem ő volt az egyetlen, aki lemaradt a találkozásról szeretett nagymamájával annak halálos ágyánál. Károly ugyanis hiába volt édesanyja közelében Balmorálban, II. Erzsébet utolsó lélegzetvételekor épp kiment kiszellőztetni a fejét, így az akkori wales-i herceget telefonon értesítették a szörnyűségről, aki ezt követően rögtön autóba ült.

Az író a királyról szóló könyvében arra a fontos részletre is kitért, hogy a királynő halálos ágyában találtak egy piros dobozkát, benne két levéllel. Ezek közül az egyik természetesen a fiának és örökösének, III. Károlynak szól, míg a másik Sir Edward Youngnak a királynőhöz hűséges személyi titkárának. 

Habár ezeknek a tartalma valószínűleg sosem lát napvilágot, elkészültük azt jelenti, hogy a 96 éves Erzsébet tudta, földi élete a végéhez közeledik.

– fogalmaz a kötet szerzője.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás