Megszakad a szív: Így néz ki most az Omega legendájának sírja – Fotó

Az Omega legendás billentyűse június 12-én lett volna 81 éves. Ilyen állapotban van most Benkő László sírja!



Megosztás
Szerző: Doris
Létrehozva: 2024.06.13.
Benkő László billentyűs Omega sír

Az Omega felejthetetlen billentyűse, Benkő László június 12-én, azaz szerdán ünnepelte volna 81. születésnapját, ám ma már az égi zenekarban játszik, akárcsak a legendás együttes frontembere, Kóbor János.

Benkő László
Benkő László június 12-én lett volna 81 éves / Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi 

Benkő hosszan tartó, súlyos betegség után, 2020. november 18-án hunyt el.

2020. december 2-án kísérték utolsó útjára a budapesti Farkasréti temetőben, a szertartás a COVID–19-koronavírus-járvány miatt elrendelt létszámkorlátozás miatt szűk körben zajlott. Sírkövét 2022. április 30-án avatták. A zenész kedvenc hangszerét, egy Moog szintetizátort ábrázoló síremléket katolikus szertartás keretében avatták fel. Jelen voltak egyebek mellett Benkő László özvegye és fia, a lánya, Benkő Dóra, illetve Benkő-Benczúr Ágnes Balázs felesége és Benkő László unokái, Andris és Anna.

Bár azóta már több mint két év eltelt, Benkő László sírja még mindig az egyik legegyedibb és leggondozottabb a sírkertben, állandóan friss virágok borítják. Akkor sem volt ez másképp, amikor a Metropol munkatársa június 12-én kilátogatott a temetőbe, Benkő 81. születésnapján.

Benkő László
Így néz ki Benkő László sírja / Fotó: Bors

Jól látszik, hogy az emlékhelyet az Omega aranyszínű logója is díszíti.

Benkő László
Benkő László különleges síremléket kapott / Fotó: Bors

Benkő László páratlan karriert futott be

Az Omega együttes első évtizedében Benkő szerepköre többször változott: kezdetben zongorán játszott, majd orgonán. 1968-tól Presser Gábor személyében másik billentyűse lett az együttesnek, ekkor Benkő többféle hangszeren játszott: furulyán (Kiabálj, énekelj, Ha én szél lehetnék), trombitán (Trombitás Frédi, Régi csibészek), citerán (Kállai kettős), az Éjszakai országút albumon fuvolán játszott, többek között Mihály Tamás csellón játszott futamai mellett. Koncerteken zongorázott is az orgonán játszó Presser mellett. A kezdeti években, amikor nyugati slágereket dolgoztak fel, még sokszor énekelt, később az Omega saját szerzeményei közül a Rózsafák és a Vasárnap című dalokat.

Presser távozása után viszont kizárólag billentyűs hangszereken játszott. Először csak Hammond orgonán, majd Moog szintetizátoron is, amit 1973-ban az Omega használt először Magyarországon az Omega 5 című albumon. Az Omega 6 – Nem tudom a neved című 1975-ben kiadott nagylemez és az 1976-tól 1979-ig tartó space-rock korszak hangzásának meghatározó elemét jelentették a kidolgozott szintetizátorszólói.

A rendszerváltás után a Hungaroton popzenei részlegének vezető munkatársa lett. Ekkor jelentek meg hosszú idő után a magyar popzene korábbi évtizedeiben készült klasszikusnak számító albumok.

2017-ben májrákkal diagnosztizálták, kitartó küzdelem után felépült, de a koncertezést ez idő alatt se hagyta abba, mindössze egyetlen Omega-koncertet hagyott ki 2017-ben, Bátorkesziben.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás