„Fényeket látok” – imád síelni a látássérült Zsolt, Európa-kupát is nyert!





Semmi sem lehetetlen. Ez lehetett a látássérült síelő mottója, ugyanis bár csak fényeket lát, mert nagyot álmodni, amit végül valóra is váltott. Inspiráló történetét megosztotta lapunkkal is.



Megosztás
Szerző: KN
Létrehozva: 2024.03.02.
látássérült versenyzés bizalom kihívás síelő

Már gyerekkora óta rajong a sportokért Balogh Zsolt, aki születésétől látássérült. Ám ez nem állította meg abban, hogy küzdjön a cél­jai­ért.

látássérült
Zsolt gyerekkora óta látássérült és rajong a sportokért - Fotó: Archív / hot magazin!

"Mindig is nagyon szerettem mozogni, a kültéri sportok vonzottak a legjobban. Tizenkét évesen volt szerencsém Svájcban részt venni egy sítáborban a barátaimmal. Ott tanultam meg síelni. Az adrenalin, a sebesség és a kihívás hajtott. Utána két évig műanyag pályán gyakoroltam Pesten. Ezután kimaradt néhány év, majd az egyetem vége felé sikerült újra a barátokkal síelnem" – kezdte a hot! magazinnak Zsolt. 

"Nem volt egyszerű a helyzetem, mivel látássérült vagyok, tehát fényeket látok ugyan, de ez nem elég ahhoz, hogy tájékozódni tudjak. Egy vezető kell ahhoz, hogy síelni tudjak, viszont ehhez magas fokú összehangoltság és bizalom szükséges. A síelésnél ez nem túl egyszerű, mivel a futásnál vagy a biciklizésnél össze van kötve a két ember, tehát van valamilyen fizikai kontaktus. A síelésnél viszont még hobbiszinten sincs ilyen, a versenyzésnél pedig kifejezetten tilos" – magyarázta.

HOT! Valóság rovatunkban egy látássérült síelőről írunk
A vezető mindig a látássérült előtt megy - Fotó: Archív / hot magazin!

„A felvételek alapján meg nem mondta volna azt, hogy látássérült vagyok!”

Vezetőt találni tehát nem egyszerű. Nem elég az, ha valaki jól síel – tökéletesen rá kell hangolódnia a másikra, hiszen a sí nem veszélytelen sport.

"A segítőnek ki kell ismernie a képességeimet, a tudásomat. Minden esetben előttem kell mennie, nekem pedig ugyanazon a nyomon kell követnem. A hátán lévő hátizsákban található hangszórón keresztül kommunikál velem, ugyanis a hang iránya is fontos információ, és szavakkal, hanghatásokkal jelzi, hogy mikor merre kanyarodjak. Nem szabad túl gyorsan mennie, mert akkor lemaradok, és nem hallom, hogy mit mond, de túl lassan sem mehet, mivel akkor könnyen egymásnak ütközhetünk."

Sok időre van szükség ahhoz, hogy a két ember összeszokjon. Szó szerint vakon kell bízniuk egymásban, ezt a bizalmat pedig nem könnyű felépíteni.

"Sok tényezőtől függ, hogy ez mennyi időbe telik. Van, akinél néhány hétbe, másnál esetleg hónapokba is" – magyarázta Zsolt. 

"Fábián Attilával kezdtem, vezetőm és edzőm is volt egyben, majd 2013-ban Bocsi Bence lett a vezetőm, és onnantól Attila már csak az edzőm volt. Vele kezdtem meg a versenyzésre való felkészülést 2011 januárjában. Mielőtt elkezdtünk együtt dolgozni, videókat kért rólam, majd azt mondta, hogy a felvételek alapján meg nem mondta volna azt, hogy látássérült vagyok!"

HOT! Valóság rovatunkban egy látássérült síelőről írunk
Első vezetőjével Fábián Attilával és későbbi vezetőjével, Bocsi Bencével - Fotó: Archív / hot magazin!

„A versenyzés során szép eredményeket értünk el”

Zsolt 2021-ig versenyzett, tehát a legtöbb eredményét – és a legjobb eredményeit – Bocsi Bencével érte el. Mint mondja, a síelést az ő esetében nem egyéni sportnak számítja, mivel csapatban kell dolgozniuk.

"A versenyzés során szép eredményeket értünk el, amikre a mai napig büszke vagyok. Például 2017-ben az Európa-kupán negyedikek lettünk szlalomban, óriás lesiklásban pedig ötödikek. 

Nagy álmom volt, hogy kijussunk a paralimpiára, és ez 2018-ban valóra is vált: kijutottunk a phjongcshangi téli játékokra.

 Végül tizenötödikek lettünk, amit kicsit sajnáltam, mert jobb eredményre számítottunk, de ettől függetlenül nagyon jó élmény volt! Ezután viszont abbahagytam a versenyzést. Azóta, ha tehetem, hobbiszerűen síelek még, de az az igazság, hogy nehéz jó vezetőt találnom. Szerencsére Bence néha velem tart. Hiába hagyunk ki hónapokat, esetleg néhány évet is, pár csúszás után nagyjából ott folytatjuk, ahol abbahagytuk" – mesélte.

Kell a szemüveg

Zsolt, ahogy említette, fényeket lát, ám ez a sípályán nem segíti a tájékozódásban. Ezért egy fóliázott szemüveget kell viselnie.

"Muszáj egy olyan szemüveget viselnem, amibe ha belenézek, már a fényeket sem látom, csak a vak sötétséget. Ez eleinte abszolút zavart, de nem tehettem ellene semmit, ez az előírás" – árulta el.

Magyarországon a mai napig nem túl elterjedt a látássérült síelők oktatása és vezetése. Zsolt azonban szívesen segítene az érdeklődőknek.

"Itthon én voltam az első versenyző, és egyelőre az utolsó is. Viszont több kezdeményezés is van arra, hogy a különböző testi fogyatékkal élők megtanuljanak síelni, ami hatalmas öröm! Nagyon szívesen állok bárki rendelkezésére, aki érdeklődik aziránt, hogy látássérültként vagy vakon megtanuljon síelni!" – mondta lelkesen.

 





 





Ezeket olvastad már?
Angelina Jolie tovább háborúzik Brad Pittel

Angelina Jolie tovább háborúzik Brad Pittel

Meglepő dolgot árult el Kulka Jánosról az Országos Mentőszolgálat

Meglepő dolgot árult el Kulka Jánosról az Országos Mentőszolgálat

Miklósa Erika a házasságáról vallott, a Fradi is szóba került

Miklósa Erika a házasságáról vallott, a Fradi is szóba került

„Gyönyörű szép a kisfiad, rád hasonlít” – Puskás-Dallos Bogi friss anya-fia fotót posztolt

„Gyönyörű szép a kisfiad, rád hasonlít” – Puskás-Dallos Bogi friss anya-fia fotót posztolt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás