Élete formájában érkezett a Fradihoz az új 400 milliós csatár





Edgar Szevikjánért a Ferencváros hajlandó volt 1,1 millió eurót (414 millió forint) kifizetni, hogy az Üllői útra hozza a négyszeres örmény válogatottat. A 22 éves szélsőnek kiváló bal lába van, de egy kissé kiismerhető a játéka.



Megosztás
Szerző: Forgács Milán
Létrehozva: 2024.02.03.
Módosítva: 2024.02.06.
Fradi bemutatás Edgar Szevikjan Nyizsnyij Novgorod

Eddig három új érkezővel bővült a Ferencváros kerete a téli átigazolási időszakban. Először a védekező középpályás Habib Maiga jött a francia élvonalbeli Metztől, őt követte a Fehérvár gólvágója, Kenan Kodro, majd többnapos huzavona után sikerült az orosz élvonalbeli Nyizsnyij Novgorod házi gólkirályát, Edgar Szevikjánt is elhozni.

Edgar Szevikjan a Ferencváros harmadik téli átigazolása volt / Fotó: Fradi.hu

A 22 éves futballista meglehetősen kapós volt a piacon, ezért a Fradi biztosra ment, és letette az 1,1 millió eurós (414 millió forint) kivásárlási árat érte. Szevikjan az akkor még a spanyol élvonalba tartozó Levante utánpótlásában nevelkedett, az első csapatnál azonban mindössze két tétmérkőzés (39 perc) jutott neki. 2022 nyarán került Oroszországba, az első szezonjában itt sem zavart sok vizet, idén viszont elkapta a fonalat.

Minden sorozatot figyelembe véve 24 találkozón hét gólja van. A bajnokságban vezeti a házi góllövőlistát, és nagy érdemei vannak abban, hogy a szerény kerettel rendelkező Novgorod a kilencedik helyen áll a 16 csapatos bajnokságban. A szélső 1,8 millió eurós (676 millió forint) értékével az együttes legdrágábbra taksált futballistája volt. Teljesítményének köszönhetően október 12-én debütált az örmény válogatottban, azóta további három alkalommal kapott játéklehetőséget, a horvátok elleni Európa-bajnoki selejtezőn 70 percet játszott.

Az elvárások nem kicsik Szevikjánnal szemben, akinek rögtön meg kell szoknia egy régi-új szerepkört a Fradinál. Posztját tekintve ugyan jobbszélső, de az idei áttörő szezonjában Szergej Jurán, a Nyizsnyij Novgorod vezetőedzője a 3-5-2-es formációjában szinte minden alkalommal centercsatárként küldte a pályára. Dejan Sztankovics viszont aligha itt számít rá, erre a posztra ugyanis Varga Barnabás és Alekszander Pesics mellett most már Kodróval is számolhat a szerb tréner.

Szevikjan ugyan még támadó középpályásként is tud futballozni, de vélhetően a jobb szél marad neki, ahol kamatoztatni tudja legnagyobb erősségét, a bal lábát. Igazi tükörszélső, aki a szélen való elfutás helyett inkább a kapu felé, befelé szeret cselezni és kapura lőni. Szevikjan az eddigi 86 összecsapása alatt 12 gólt ért el, ebből az összeset ballal szerezte. Külön kiemelendő, hogy az idei hét találatából hármat a tizenhatoson kívülről lőtt, a Fradinak pedig nagy előny lehet egy jó átlövő, a Varga mögött játszó Marquinhos-Kristoffer Zachariassen duó ebben nem igazán erős.

Az orosz élvonalban 90 percenként átlagosan majdnem kétszer (1,9) próbálkozott lövéssel, ami a csapatában a második legnagyobb mutató, derül ki a FotMob statisztikáiból. A lendületével és az önbizalmával szintén nincs gond, az indulósebességével gondot okozhat a védőknek, az egy az egy elleni szituációkat pedig szereti bevállalni, 90 percenként 1,7 a sikeres csele, ezzel szintén a második legjobb volt a Nyizsnyijnél, a hatékonysága viszont közel sem a legjobb, átlagosan 38 százalékban jönnek be a trükkjei.

Szevikjánnal kapcsolatban az egyik legnagyobb gondot a gyenge jobblába jelenti, amit elvétve használ csak, ha éppenséggel az oldalvonal mellett meghúzza a labdát, akkor is előbb-utóbb visszaveszi a bal lábára a labdát, ezzel pedig könnyen kiismerhetővé válhat az ellenfeleknél. Asszisztokban nem bővelkedik, mindössze egyszer tudott előkészíteni eddig a csapatában, a 74,2 százalékos passzpontosság átlagos mutató, a beadásainak a sikeressége viszont alig haladja túl a 21 százalékot.

A sérülések idén eddig elkerülték, ami pozitívum a jelenleg három fronton is teljesítő Fradinál, a 18 bajnokijából viszont mindössze kettőt játszott végig, 13-szor lecserélték, háromszor pedig a padról állították be. Nem tartozik viszont a durva játékosok közé, 1168 perc alatt két sárgát gyűjtött. A rivalizálás jót tehet neki, az átlagos 6,59-es értékelésével a Nyizsnyij 10. legjobbja volt, a legutóbbi tétmérkőzésein gyakran beleszürkült a mezőnybe.

Szevikjan bal lába nagy fegyvertény lehet a tavaszi idényben a Fradinál, a játékintelligenciáját azonban még mindenképpen fejleszteni kell. A zöld-fehér mezes együttes szerencséjére ez nem tűnhet egy feltétlenül nehéz feladatnak, a négyszeres örmény válogatott még mindig csak 22 éves, élete formájában van, és igazi legendaként tekint Sztankovicsra, a motivációval nem lesz gond.

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás