Megtörtént a nagy bejelentés, jelentősen átalakul a Hungaroring





Április 4-én, kedden a Forma--1-es Magyar Nagydíjról tartott sajtótájékoztatót dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója. Magyarország Kormánya 2032-ig támogatja és biztosítja a Forma–1-es Magyar Nagydíj megrendezését, a Hungaroring pedig jelentős felújításon esik majd át.



Megosztás
Szerző: hc
Létrehozva: 2023.04.04.
Módosítva: 2023.04.04.
Forma-1 magyar nagydíj Hungaroring

A Magyar Nagydíjnak jelenleg 2027-ig van élő szerződése, azonban már ősz óta küszöbön áll a szerződéshosszabbítás az amerikai jogtulajdonos Liberty Mediával. Gyulay Zsolt elmondta, Bernie Ecclestone korában még elnéző volt a vezetőség, az amerikaiak azonban szigorúbbak, ezért nélkülözhetetlen a mielőbbi fejlesztés annak érdekében, hogy megmaradjon a Forma–1-es Magyar Nagydíj. Az elkövetkező hetekben viszont várhatóan megtörténik az aláírás, amely egy plusz ötéves opciót is tartalmazna, ezzel pedig a Magyar Nagydíj Európán belül megerősítené az első helyét a szerződés hosszát tekintve, számolt be az Origo.

Többek között a főépület is teljesen átalakul Fotó: Polyák Attila / Origo

Az idei és a jövő évi Magyar Nagydíj még nagyjából a megszokott körülmények között zajlik, ám az elképzeléseink szerint jövőre már elkezdődnek az előkészületi munkálatok, majd 2024 őszén kezdődne meg a kivitelezés. A 2025-ös versenyt a fejlesztési munkák alatt kellene megrendezni, és a 2026-os futamra szeretnénk befejezni mindent. A következő három év tehát kritikus

 – mondta dr. Schmidt Ádám.
A kormány a versenypálya körüli infrastruktúra fejlesztését is támogatta. Gyulay Zsolt elárulta, ez magában foglalja a közműrendszer (szennyvíz- és ivóvízhálózat mellett a gyenge- és erősáramú hálózat) felújítását, valamint egy új főépület, főtribün és irányítási központ építését, azaz az aszfaltcsíkon kívül lényegében mindennek a renoválását.

Gyulay Zsolt jelentős fejlesztési tervekről számolt be Fotó: Polyák Attila / Origo

A Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, épülni fog egy Műveleti Operatív Központ a hatóság, a mentők és a tűzoltók számára, valamint a gokartpálya irányában bővül majd a paddock épülete a motorhome-ok növekvő igénye miatt. A pályát átszelő gyalogoshíd eltűnik a jobb ráláthatóság miatt, ám cserébe két alagút is épül a pálya különböző pontjai között. Ezeknek az átfúrásoknak egy része már most is zajlik, de az idei Magyar Nagydíj után került sor a nagyobb munkálatokra.

Gyulay Zsolt a büszkeségét fejezte ki azért, amiért 1986 óta idén már sorozatban a 38. Magyar Nagydíjat rendezi meg a Hungaroring, és ennél hosszabb megszakítás nélküli sorozatot csak Monza tud felmutatni. Ám a 2010 óta a szervezet élén álló elnök-vezérigazgató a közeljövőben még inkább kirobbanó népszerűséget vár a Forma–1-től az amerikai térhódításnak köszönhetően, ezért is tartja fontosnak azt, hogy lépést tartsanak a többi helyszínnel.

Stefano Domenicali [az F1 vezére] is elismerte, hogy a kezdetektől nagyon jó partnerek vagyunk, segítettünk többek között az azeri és a mexikói verseny megvalósításában is. Továbbá a pilóták és a szerelők számára is ez az egyik legkedveltebb helyszín, a többségnél a top három között van, a pálya mellett Budapest és a jellemzően a Magyar Nagydíjat követő nyári szünet miatt is

 – mondta Gyulay.

A jó kapcsolatnak is köszönhetően már 107 milliárd forintot spórolt meg a Hungaroring Sport Zrt. a magyar költségvetés számára a jogdíj eredetileg megállapított éves indexáláshoz képest. Ezt tovább segíti, hogy a jövő évi rendezői jogdíj mintegy 50 millió dollár, amely ezt követően évente az eredeti 4 helyett mindössze 2 százalékkal fog emelkedni. Gyulay Zsolt elárulta, az elmúlt 12 évből 11-szer nyereséges volt a Magyar Nagydíj megrendezése, és idén is majdnem 1 milliárd forintos nyereségre számít a szervezet.

Az egyre növekvő jogdíj mellett ez annak köszönhető, hogy az eladott jegyek mintegy 70 százalékát külföldi szurkolók vásárolták meg, akik a médiával, a vezetőséggel és a csapatokkal együtt rengeteg pénzt költenek Magyarországon szállásra, étkezésre, autóbérlésre stb., így még a növekvő kiadás ellenére is abszolút nyereséges a rendezés.

Az idei, 38. Magyar Nagydíjra, amely a szezon 12. versenyhétvégéje lesz, július 21. és 23. között kerül sor a Hungaroringen.

 





 





Ezeket olvastad már?
Kiakadtak a Herthánál, Dárdai keresztbe tett a klubnak

Kiakadtak a Herthánál, Dárdai keresztbe tett a klubnak

Rátalált a szerelem Szoboszlai barátjára, világhírű színész is érintett

Rátalált a szerelem Szoboszlai barátjára, világhírű színész is érintett

Bemutatjuk Marco Rossi csapatát, három érdekesség Balogh Botondról

Bemutatjuk Marco Rossi csapatát, három érdekesség Balogh Botondról

„Ezt tudnám nézni egész nap!” – Hosszú Katinkát elképesztő szögből videózták

„Ezt tudnám nézni egész nap!” – Hosszú Katinkát elképesztő szögből videózták

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás