Így értékelte Mocsai Lajos a női kézilabda-válogatottunk szenzációs sikerét

Jót tett a magyar kézilabdázásnak női válogatottunk győri sikere. Ezt szögezte le Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora, korábbi sikeredzőnk, miután lányaink két győzelemmel és egy vereséggel –13 éves kihagyást követően – kijutottak a tokiói olimpiai játékokra.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.03.22.
olimpia

Mocsai Lajos mesteredző a múltban maga is letett emlékezetes eredményeket az asztalra. A Vasas női csapatával Bajnokcsapatok Európa Kupáját nyert, aztán 2000-ben Eb-aranyérmet hozott haza a lányokkal Romániából, és még ugyanabban az esztendőben, a Sydney-ben rendezett olimpián második lett a nőkkel. Nem hagyható ki a sorból a 2016-os remeklése, negyedik helyezése a férfi válogatottal, továbbá a nőkkel és a férfiakkal vb-ezüstérmet szerzett a világbajnokságon.

Felzárkózott a sportág

Persze tegyük hozzá, a győri olimpiai kvalifikáló tornán a sorsdöntő, szerbek elleni győztes meccsünkön az ellenfél takaréklángon játszott, és az is látszott, hogy önbizalomhiánnyal küszködik, elvégre tétmérkőzésen sohasem fektette még két vállra együttesünket.

–Elek Gábor és Danyi Gábor, a válogatottnál dolgozó mesterek megmutatták az utat, hiszen 13 év után a lányok ismét ötkarikás játékokon rajtolhatnak – értékelt Mocsai professzor. – Örömteli, hogy a csapatsportágak felzárkóztak, a női és a férfi vízilabda-válogatott mellett kvótánk van női kézilabdában, úgyhogy most arra kell összpontosítani, hogy a röplabdázók és labdarúgók is elérjenek erre a szintre.

A professzor érdemjegyei

Arra a kérdésünkre, kiket látott az Elek-gárda legjobbjainak, a professzor így válaszolt:

–A szerbek ellen Bíró Blanka kiválót teljesített, a bal átlövő Szöllősi-Zácsik Szandra teljesítménye is jeles, szélsőink pontosan lőttek, míg a három nap során kimagaslót nyújtott Kovacsics Anikó, aki a tavaly decemberi Eb-n csak időnként szerepelt topformában, de ezúttal megmutatta, hogyan kell egy csapatkapitánynak igen magas színvonalon küzdeni.

S hogy a 21 éve Mocsai által vezérelt, az ukránokat a romániai Eb-fináléban hosszabbítás után megtörő együttes vagy a mostani az ütőképesebb-e, nos, úgy látja: azonos e két válogatott.

– A jelenlegi válogatottban szép jövő rejlik, hiszen fiataljai tovább fejlődhetnek még.

A tokiói mezőnyben a csoporttalálkozók alkalmasint eleinte könnyebb feladatot jelenthetnek, elemzett tovább Mocsai, de aztán a negyeddöntőben már egy dán, norvég, svéd, orosz vagy francia válogatott alaposan feladhatja a leckét.

Tilos lesérülni

Az ötkarikás rajtig folytatódik az a honi bajnokság, amelyiket alaposan „megtépázott” a koronavírus. A feladat az, hogy Elek jelöltjei sérülésmentesen szerepeljenek a hátralévő meccseiken.

– Négy olimpián vettem részt, azokon a helyszíneken a körülmények egyszer sem voltak azonosak, ezúttal a különleges ázsiai környezet, étkezési szokások és az edzéslehetőségek okozhatnak zökkenőt. Bár nincsenek ismereteim arról, hogy a japánok hol biztosítanak például tréninglehetőséget, de aligha előnyös, ha az olimpiai falutól 50 vagy éppen 100 kilométert kellene buszozni, utazgatni a tréningek kedvéért.

Könnyű lehet az út a tokiói negyeddöntőig – véli Mocsai professzor (Fotó: Bors)

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás