RETRO RÁDIÓ

Víz világnapja - ilyen Magyarország sekély vizű tavainak élővilága!





Ünnepeld a Magyar Természettudományi Múzeummal a víz világnapját, ismerd meg Magyarország sekély vizű tavainak élővilágát!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.03.18.
víz világnapja

A Magyar Természettudományi Múzeum március 18-án szervezi meg a Víz Világnapjához kapcsolódó eseményét, március 22. és 24. között pedig a Vizek Hetét!

A program múzeumi belépőjeggyel látogatható, amely a kiállítások megtekintésére is jogosít!

 


Ismeretterjesztő standok:
- A vizes élőhelyek világa - Magyarország sekély vizű tavai
Bemutatjuk a Velencei-medencében található Velencei-tó élővilágát (leggyakoribb növénytársulások ismertetése fényképek, ábrák által; továbbá montírozott halak, kétéltűek, hüllők, madarak és emlősök szemléltetése)
A múzeumpedagógiai foglalkozás célja megismertetni az érdeklődöket a magyarországi vizes élőhelyek páratlanul gazdag élővilágával az említett természetföldrajzi kistáj példáján keresztül úgy, hogy közben felhívjuk a figyelmet a felszín alatti és a felszíni édesvizek jelentőségére, hazánk adottságaira, a vizes élőhelyek sérülékenységére is. Utalunk őseink kötődésére ezekhez az élőhelyekhez.
A foglalkozást tartja: Beda Zoltán múzeumpedagógus (MTM, Közművelődési Osztály)


- Magyarország sekély vizű tavaihoz kötődő emlősök
Egy tengerparttal nem rendelkező országban a vízhez kötődő állatok közül elsőre valószínűleg nem sokaknak jutnak eszébe az emlősök. Ennek ellenére jónéhány fajunk (ragadozók és rágcsálók) kötődik a vizekhez, vízpartokhoz. Sőt, a hazánkból kimutatott fajok száma még növekszik is, gondoljunk csak az inváziós amerikai nyérc és a nutria megjelenésére, ami nem feltétlen örömteli fejlemény. Az őshonos– igaz, kipusztulása után mesterségesen visszatelepített – hód egyedszáma is gyorsan emelkedik, napjainkra gyakorlatilag minden vizes élőhelyen előfordul, és helyenként bizony nem kívánatos a jelenléte. Az Emlősgyűjtemény ismeretterjesztő állomásán ezekkel a témákkal várjuk az érdeklődőket a Víz világnapján.
A foglalkozást tartják: Csorba Gábor főmuzeológus (MTM, Állattár, Emlősgyűjtemény) és Cserkész Tamás tudományos munkatárs (MTM, Állattár)

Időpont: március 18., 10.15-14.15
Helyszín: Magyar Természettudományi Múzeum





 





Ezeket olvastad már?
Japánkerti nap Zuglóban - bemutatókkal, árusokkal

Japánkerti nap Zuglóban - bemutatókkal, árusokkal

Családi Sétarepülő Hétvége és Honvédelmi Sportágbemutató

Családi Sétarepülő Hétvége és Honvédelmi Sportágbemutató

Vár a háromnapos Családi Játék Fesztivál!

Vár a háromnapos Családi Játék Fesztivál!

Világjáró klub – Kanári-szigetek

Világjáró klub – Kanári-szigetek

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás