220 év kincsei – Válogatás a Magyar Természettudományi Múzeumban







Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.09.14.
Módosítva: 2023.09.14.
Magyar Természettudományi Múzeum válogatás ásványbörze

„A múzeum története 1802-ben kezdődött, amikor Széchényi Ferenc gróf felajánlotta könyvtárát a magyar nemzetnek, hogy megvesse »egy közmívelődési tudományos központ, egy nemzeti könyvtár« alapjait. Ebből alakult meg a Magyar Nemzeti Múzeum, illetve az Országos Széchényi Könyvtár. Felesége, Festetics Julianna az ásványgyűjteménye felajánlásával alapozta meg a természettudományos részleg létrejöttét a Nemzeti Múzeum keretein belül. A természetrajzi gyűjtemények rohamléptekben gyarapodtak az I. világháborút megelőző időszakban. Az 1810-ben megalakult Természetiek Tára 1870-ben szétvált Állattárra, Növénytárra, valamint Ásvány- és Őslénytárra, ekkorra a gyűjtemény mérete már meghaladta az 1 milliót.

220 év kincsei - Válogatás a Magyar Természettudományi Múzeum
Fotó: Facebook

Napjainkban a múzeum 11,5 millió műtárgyával Közép-Európa egyik legnagyobb közgyűjteménye. Minden 7., hazai közgyűjteményben tárolt műtárgy a Magyar Természettudományi Múzeumban található.

A múzeum kalandos története során sosem kapott önálló, egységes épületet, gyűjteményei az elmúlt bő kétszáz évben Budapest számos épületében szétszórva vészelték át a történelem viharait.

A 220 év kincseiből készült válogatással szeretnénk bemutatni gyűjteményeink gazdagságát, sokszínűségét. Egyúttal szeretnénk köszönetet mondani a múzeum mindenkori munkatársainak, akik a gyűjteményeket gyarapították, jelenleg is gyarapítják, féltő gonddal őrzik, tudományosan feldolgozzák, a természeti kincsekből tudást és élményt adnak át a látogatóknak.

A kiállításon a korábbi évek expedícióinak anyagából, értékes adományokból láthatnak válogatást, és belepillanthatnak a múzeum költözésekkel terhelt sorsába is.”

A kiállítást megnyitja Vincze Máté helyettes államtitkár, Kulturális és Innovációs Minisztérium
Köszöntőbeszédet mond Bernert Zsolt főigazgató, Magyar Természettudományi Múzeum
Regisztráció: https://docs.google.com/.../1FAIpQLSeRjgGxYi4Huj.../viewform

Időpont: szeptember 14., 11 óra





 





Ezeket olvastad már?
Tanulj meg viselkedni, hogy magabiztosabb légy!

Tanulj meg viselkedni, hogy magabiztosabb légy!

Egy diplomata élményei a világ körül

Egy diplomata élményei a világ körül

Egy szivárvány nemzet hazája: Dél-Afrika – Előadás

Egy szivárvány nemzet hazája: Dél-Afrika – Előadás

Így vált Angyalföld iparvárossá – Helytörténeti hétfő

Így vált Angyalföld iparvárossá – Helytörténeti hétfő

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás