Sissi, a magyar királyné – Városmajori Szabadtéri Színpad





Magas szinten énekelő, táncoló szólisták, egyedi koreográfiák, látványos jelmezek, érzékekre ható színpadkép, komoly zenekari hangzás jellemzik a Monarchia Operett professzionális előadásait.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.08.14.
operett

A Monarchia Operett több, mint 10 éve alakult színházi társulat, amely célja, a Hungarikumnak számító magyar és nemzetközi operett népszerűsítése.

(Fotó: Facebook)

Huszka Jenő operettje nagyszerű témát dolgoz fel, amikor Andrássy Gyula gróf, az Osztrák–Magyar Monarchia későbbi külügyminisztere és Erzsébet királyné (Sissi) – aki megtanult magyarul, és gyermekeit is magyar nyelvre oktatta – kapcsolatáról, mint az 1867-es osztrák-magyar kiegyezés egyik fontos tényezőjéről mesél.

A történetben egymásra talál egy fiatal, forradalmi hevületű szerelmespár, és egy, a magyar mentalitást megkedvelő osztrák fiú és egy burgenlandi lány, sőt, a királyné félig magyar társalkodónője, és a Kossuth hívő egykori alispán is szimpatizálni kezdenek egymással. Eközben Sissi, a magyarság felé igen nyitott, megértésre vágyó királyné, és Andrássy Gyula, a politikában életteret és megoldást kereső gróf erős vonzódást éreznek egymás iránt. Ez ugyan nem teljesedhet be, ám segítségükkel a többiek boldogok lehetnek, és létrejön a Kiegyezés.

Gyönyörű dallamok, szellemes versek, remekül megrajzolt figurák jellemzik a darabot, amelynek átdolgozása során a három felvonásból két rész alakult, és a szerepek további gazdagítása mellett, egy tánckarral és statisztériával együtt működő változat készült.

A darabban többek között elhangzik két, gyönyörűen megzenésített Petőfi vers, a „Szeptember végén”, a „Szabadság, szerelem”, és a megrendítő „Szegény magyar nép” című dal. Ezenkívül ebbe az operettbe írta Huszka a közismert „Délibábos Hortobágyon”-t, a „Rózsám, viruló kis rózsám”-at, de bekerült a műbe az „Én mától kezdve csak terólad” és a „Csík-csicsóban” című szám is, egyéb dalok, palotások, és polkák mellé.

A szólisták a műfajban elismert, népszerű művészek, így többek között: Oszvald Marika, Peller Károly, Szendy Szilvi, Kerényi Miklós Máté és a Monarchia Operett vezető szólistái, Kollár Péter Erik, Árvai Dániel, Denk Viktória. Az előadás díszleteit Rákay Tamás tervezi, a jelmeztervező Kollár Péter Erik, a rendező a Kossuth- díjas Kerényi Miklós Gábor.

Időpont: augusztus 14., 19 óra.

Helyszín: Városmajori Szabadtéri Színpad (Városmajor, Budapest 1122)





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás